Thumbnail
Ι. Διώτης

Ομόφωνα ένοχος για την υπόθεση της μη αξιοποίησης των στοιχείων της "λίστας Λαγκάρντ" κρίθηκε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης ,προκαλώντας οργή στον πρώην Εισαγγελέα ο οποίος με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει την κρίση των δικαστών "απροκάλυπτη καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας και κράτους Δικαίου".

Οι Εφέτες με την ετυμηγορία τους δεν έκαναν δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας του δικαστηρίου που είχε ζητήσει την απαλλαγή του πρώην συναδέλφου της από την κατηγορία της απιστίας θεωρώντας πως δεν είχε δόλο στην απόφαση του να μην αξιοποιήσει την λίστα με τους 2062 καταθέτες στην ελβετική HSBC. Η αποτίμηση που έκανε το δικαστήριο στα στοιχεία της υπόθεσης ήταν ανάλογη με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του κ. Διώτη. Έκρινε δηλαδή πως ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε δόλο "βάζοντας στην άκρη" το ηλεκτρονικό αρχείο που καθιερώθηκε να λέγεται "λίστα Λαγκάρντ" και πως με την "παράλειψη" του αυτή ευνοήθηκαν όσοι περιλαμβάνονταν στον επίμαχο κατάλογο καθώς δεν ελέγχθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Διώτης, οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του ΣΔΟΕ το 2011, θέση στην οποία είχε διαδεχθεί τον Ιωάννη Καπελέρη, εξαρχής υποστηρίζει ότι δεν ασχολήθηκε με την "λίστα Λαγκάρντ" καθώς θεωρούσε πως το υλικό ήταν μη αξιοποιήσιμο αφού επρόκειτο για προϊόν υποκλοπής "παρανόμως αποκτηθέν".

Αρχικά είχε απαγγελθεί κατηγορία και σε βάρος του κ. Καπελέρη ,ο οποίος επόπτευε το ΣΔΟΕ το 2010 όταν παρελήφθη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών η λίστα, στην πορεία όμως απαλλάχθηκε καθώς το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο δέχθηκε πως δεν παρέλαβε ποτέ επισήμως από τον προϊστάμενο του τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλα
Δικαστική απόφαση-σταθμός: Υποχρεωτική η μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση
Το Διοικητικό Εφετείο δικαιώνει τους εκπαιδευτικούς 2020–2021
Δικαστική απόφαση-σταθμός: Υποχρεωτική η μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση
moro - vrefos.jpg
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη με θύμα παιδί τριών ετών - Μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο, ήταν υποσιτισμένο
Κατά την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης του παιδιού, το ιατρικό προσωπικό εντόπισε ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη με θύμα παιδί τριών ετών - Μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο, ήταν υποσιτισμένο