Thumbnail
Χιλιάδες εκτελέσεις πατριωτών από τον γερμανικό στρατό κατοχής.

12 Οκτωβρίου 1944, ύστερα από 1.264 ημέρες σκληρής σκλαβιάς, τρομοκρατίας, λεηλασιών και εκτελέσεων η ηρωική πρωτεύουσα της χώρας, η Αθήνα, απελευθερώνεται.

Απελευθερώνεται από το ναζιστικό γερμανικό στρατό κατοχής.

Ο περήφανος λαός  της, ο ηρωικός λαός της αναπνέει πλέον ελεύθερος. Ίσως όχι και για πολύ ακόμη γιατί τους Γερμανούς θα τους διαδεχθούν οι Άγγλοι όμως είναι περήφανος γιατί τρία χρόνια αγωνίστηκε θαρραλέα για την απελευθέρωση, με ήρωες και μάρτυρες.

Στις 9:45 κατεβαίνει από τον βράχο της Ακρόπολης η μισητή ναζιστική γερμανική σημαία και ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους.

Το πρόσωπο του φασισμού έχει πάντα την ίδια όψη. Και ίσως αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό στη μνήμη μας. Όλες τις εποχές ίδιος είναι ο φασισμός. Να θυμόμαστε τι έκαναν, να τους εμποδίσουμε να το ξανακάνουν.

Την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα, τη χώρα μοίρασαν στα τρία οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι. Και οι τρεις στρατοί εφάρμοσαν αντίποινα, προέβησαν σε μαζικές εκτελέσεις. Για οικονομία αναφερόμαστε στον γερμανικό στρατό, αφού ο ιταλικός συνθηκολόγησε και στη μνήμη μας κυρίως έχουμε τις θηριωδίες των ναζί Γερμανών.

Ο γερμανικός στρατός εφάρμοσε σκληρά αντίποινα στον άμαχο πληθυσμό όλης της χώρας ώστε να σπάσουν οι δεσμοί αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και των χωριών και ανταρτών του ΕΛΑΣ και να σταματήσει ακόμη και η κάθε "παθητική" συνεργασία, υποστήριξη των κατοίκων των χωριών με τους αντάρτες.

Η ιστορία της Κατοχής έχει καταγράψει ανθρωποσφαγές για παραδειγματικές τιμωρίες. Ποτάμια αίμα, βιασμοί γυναικών, βασανιστήρια, λεηλασίες περιουσιών, εκδικητικές δολοφονίες και μύρια όσα άλλα μπορούν να εξιστορηθούν σε μία ιστορική περιήγηση της περιόδου.

Πιο κάτω παρουσιάζεται ένας ενδεικτικός πίνακας των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα.

Οι μαρτυρίες του ελληνικού λαού είναι περισσότερες από αυτές που καταγράφονται εδώ. Μία επιστημονική, εμπεριστατωμένη μελέτη σίγουρα θα παρουσίαζε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό των δολοφονιών των Γερμανών και δυστυχώς και όσων Ελλήνων συνεργάστηκαν με αυτούς. 

Σίγουρα λείπουν αρκετά περιστατικά βίας και εκτελέσεων, όποιος θέλει μπορεί να συμπληρώσει κάτω στα σχόλια. Τα παρόντα στοιχεία αφορούν μόνο εκτελέσεις αμάχων Ελλήνων.

2 Ιουνίου 1941 ο χιτλερικός στρατός ξεθεμελίωσε την Κάνδανο στην Κρήτη, εκτέλεσε 300 κατοίκους της ενώ τον ίδιο μήνα οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν ομαδικά 43 στον Αλικιανό, 30 στα Περιβόλια Κυδωνίας, 12 στις Στέρνες, 18 στον Άδελο και 11 στα Λουτρά Ρεθύμνου. Επίσης εκτέλεσαν 3 στο Παγκαλοχώρι και αρκετούς στην Παλιοχώρα και στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε αυτά τα χωριά πυρπόλησαν 50 σπίτια, συνέλαβαν και εκτέλεσαν ομαδικά στις όχθες του ποταμού Κερίτη 118 άντρες από 16 ετών και πάνω. Οι Γερμανοί κατακτητές από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 1941 εκτέλεσαν περισσότερους από 2.000 Κρητικούς.

Τέλη Ιούνη 1941. Στην Όρθυ στην Κρήτη εμφανίστηκε αντιστασιακή ομάδα που έφτασε τους 45 άντρες. Οι Ιταλοί συνέλαβαν τις οικογένειές τους, τους βασάνισαν ώστε να παραδοθούν οι αντάρτες. Τα βασανιστήρια κράτησαν 40 ημέρες και οι περισσότεροι αντάρτες αναγκάστηκαν να παρουσιαστούν στους Ιταλούς κατακτητές. Οι Ιταλοί εκτέλεσαν 32.

28-29 Σεπτεμβρίου 1941. Πολλά χωριά του Νομού Δράμας ξεσηκώθηκαν κατά των Βούλγαρων κατακτητών, συνεργατών των Γερμανών και των Ιταλών. Χιλιάδες λαού επιτέθηκαν εναντίον του φασιστικού βουλγαρικού στρατού.  Οι Βούλγαροι κινητοποιήθηκαν εναντίον των εξεγερμένων κατοίκων της περιοχής, δόθηκαν σκληρές μάχες όμως οι Έλληνες υποχώρησαν και ο φασιστικός στρατός της Βουλγαρίας επιτέθηκε στον άμαχο πληθυσμό όπου εκτέλεσε περί τους 3.000 πατριώτες.

17 Οκτώβρη 1941. οι Γερμανοί κύκλωσαν τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια της επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών και εκτέλεσαν 222 άρρενες κατοίκους από 15 έως 70 χρόνων. Από τα άνω Κερδύλλια εκτέλεσαν 138 και από τα Κάτω Κερδύλλια εκτέλεσαν 84 αφού πρώτα τους έβαλαν να σκάψουν τους τάφους τους. Για όσα σπίτια δε, είχαν πληροφορίες ότι ανήκαν σε κομμουνιστές τα έκαψαν.

20 Οκτωβρίου 1941. Οι Γερμανοί κατακτητές έφτασαν στο χωριό Καλόκαστρο (Σέρρες), έκαναν επιδρομή και εκτέλεσαν 12 πατριώτες. Στη δε Νιγρίτα συγκέντρωσαν τους κατοίκους, τους κράτησαν όμηρους όσους από αυτούς είχαν πληροφορίες ότι ήταν κομμουνιστές. Στο Σιτοχώρι (Σέρρες) εκτέλεσαν άλλους 2 που ήταν μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Ξημερώματα της 23-10-1941 : το Μεσόβουνο (Πτολεμαϊδα) του Νομού Κοζάνης περικυκλώνεται από το ναζιστικό γερμανικό στρατό. Οι Γερμανοί στρατιώτες συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού και εκτελούν όλους τους άντρες από 15 ετών έως 65.  Συνολικά εκτέλεσαν 165 άντρες και έδιωξαν τα γυναικόπαιδα από το χωριό το οποίο το πυρπόλησαν συθέμελα.

25 Οκτωβρίου 1941. Οι Γερμανοί κατακτητές πήγαν στα χωριά Κλειστό, Κυδωνιά και Αμπελόφυτο που βρίσκονται στο Νομό Κιλκίς, εκτέλεσαν όλους τους άντρες που βρήκαν εκεί, σύνολο 96 πατριώτες και έκαψαν όλα τα χωριά.

15 Νοεμβρίου 1941. Οι ναζί κατακτητές έκαναν επιδρομή στα χωριά Στρυμωνικό, Χείμαρος και Τριάδα Μακεδονίας και εκτέλεσαν 30 πατριώτες.

30 Δεκεμβρίου 1941. Οι Γερμανοί εκτελούν 40 πατριώτες στη Θεσσαλονίκη

Αρχές Γενάρη 1942. Οι Γερμανοί εκτελούν 12 αγωνιστές που ήταν κρατούμενοι στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη.

9 Μαρτίου 1942. Οι Ιταλοί κατακτητές ζήτησαν από τους κατοίκους του Άργους Ορεστικό στην Καστοριά να παραδώσουν στον ιταλικό στρατό  350 πρόβατα και μεγάλη ποσότητα χόρτου. Οι κάτοικο αρνήθηκαν και οι Ιταλοί κανονιοβόλησαν την πόλη.

8 Ιουνίου 1942. Σε αντίποινα της δράσης των ανταρτών οι Γερμανοί εκτελούν 8 πατριώτες από τις φυλακές Αβέρωφ.

14 Ιουνίου 1942. Οι Γερμανοί εκτελούν 50 Κρητικούς που κρατούσαν ως ομήρους στο Ηράκλειο ως αντίποινα για την ανταρτική δράση των πατριωτών.

1 Ιουλίου 1942. Εκτελούνται δύο μέλη της ΟΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

15 Ιουλίου 1942. Οι Ιταλοί εκτελούν 14 πατριώτες και καίνε 20 σπίτια στο χωριό Τσόμπα (το σημερινό Νέο Μοναστήρι) στο Δομοκό

1 Νοεμβρίου 1942. Οι Ιταλοί κατακτητές βασάνισαν τους κατοίκους του χωριού Καρούτες στην Παρνασσίδα (Φωκίδα) επειδή έπεσαν εκεί κοντά Άγγλοι αλεξιπτωτιστές και στη συνέχεια λεηλάτησαν και έκαψαν το χωριό.

1 Δεκεμβρίου 1942. Οι Γερμανοί ως αντίποινα για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου εκτελούν στα βάθρα της γέφυρας 14 Έλληνες και στο χωριό Καστέλλια Φωκίδας άλλους 14.

18 Δεκεμβρίου 1942. Στη μεγάλη διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα με αιτήματα «κάτω η τρομοκρατία», «ψωμί» και «συσσίτια» οι κατακτητές πυροβόλησαν το πλήθος και σκοτώθηκαν 2 φοιτητές.

Τέλος Ιανουαρίου 1943. Αντάρτες χτυπούν Ιταλούς στο χωριό Ζαγορά Πηλίου και την εξοντώνουν. Οι Ιταλοί φέρνουν ισχυρές δυνάμεις και ρίχνουν με κανόνια στο χωριό Ζαγορά. Έπιασαν 500 όμηρους και εκτέλεσαν 17.

Αρχές Φεβρουαρίου 1943. Οι Ιταλοί φασίστες εκτελούν 15 πατριώτες στη Λάρισα ως αντίποινα  για την πυρπόληση 2 ιταλικών αυτοκινήτων από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

6 Φεβρουαρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 5 εργάτες του εργοστασίου Μαλτσινιώτη επειδή σαμποτάρισαν 65 κινητήρες αεροπλάνων με αποτέλεσμα να συντριβούν πολλά γερμανικά αεροπλάνα και να σκοτωθούν Γερμανοί αεροπόροι.

8 Φεβρουαρίου 1943. Ιταλικός λόχος πεζικού, μαζί με μία πυροβολαρχία, συνολικής δύναμης 180 ανδρών, επέδραμε στο χωριό Σνίχοβο Κοζάνης, με σκοπό την τρομοκράτηση της  περιοχής. Έκαψαν σπίτια και λεηλάτησαν περιουσίες ενώ βασάνισαν αρκετούς από τους κατοίκους και βίασαν γυναίκες. Στην επιστροφή τους πήραν μαζί τους αρκετά γυναικόπαιδα ως ομήρους. Στη διαδρομή τους επιτέθηκαν αντάρτες του ΕΛΑΣ και δόθηκε μάχη που διήρκησε 4 ώρες. Οι αντάρτες κατάφεραν να απελευθερώσουν τα γυναικόπαιδα.

15 Φεβρουαρίου 1943. Οι Γερμανοί συνέλαβαν και εκτέλεσαν στον σταθμό Κατερίνης 36 κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και 4 της Κατερίνης, μαζί με τον δήμαρχο της πόλης. Οι εκτελέσεις έγιναν ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών.

16 Φεβρουαρίου 1943 : Οι Ιταλοί φασίστες εκτέλεσαν 167 κατοίκους των χωριών Δομένικο και Μυλόγουστα. Στη σφαγή συμμετείχαν Ιταλικός στρατός και μελανοχιτώνες και η εκτέλεση κράτησε αρκετές ώρες με διμοιρίες να αλλάζουν βάρδιες. Στο τέλος ο Ιταλός αξιωματικός κάλεσε τους υπόλοιπους του χωριού, τους εναπομείναντες και τους έβαλε να θάψουν τους νεκρούς.

http://3.bp.blogspot.com/-drnzmZ-MFZI/Uv_kSzvvNkI/AAAAAAAAHYY/mgdpngVlqL8/s1600/5415.jpg

17 Φεβρουαρίου 1943. Ο χιτλερικός στρατός εκτέλεσε 40 πατριώτες στην Κατερίνη ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε 60 κρατούμενους

1 Μαρτίου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν 16 πατριώτες στη Θεσσαλονίκη στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Οι εκτελεσθέντες ήταν κρατούμενοι από την εποχή του δικτάτορα Μεταξά.

5 Μαρτίου 1943. 18 νεκροί και 135 τραυματίες από επίθεση των Γερμανών στους Αθηναίους διαδηλωτές οι οποίοι ήταν ενάντιοι στην πολιτική επιστράτευση από τη χιτλερική Γερμανία.

12 Μαρτίου 1943. Οι Ιταλοί πυρπόλησαν την Τσαρίτσανη Λάρισας και εκτέλεσαν 45 κατοίκους της.

25 Μαρτίου 1943. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού στο κέντρο της Αθήνας για να γιορτάσει την επέτειο του 1821. Οι γερμανικές αρχές χτυπούν το πλήθος και έχουμε 32 νεκρούς και 180 τραυματίες.

29 Μαρτίου 1943. Στη Θεσσαλία εκτελούν 120. Στα Φάρσαλα πυροβολούν και σκοτώνουν 27 κατοίκους που βρέθηκαν στην πλατεία, λεηλατούν και πυρπολούν την πόλη. Κανονιοβολούν τα χωριά Δανδρακιά, Βαρακλή, Σέχι, Λαζάμπουγα. Στο χωριό Δανδρακιά πολυβολούν και σκοτώνουν τη 12μελή πρεσβεία με τον παπά. Οι Ιταλοί πυρπολούν πάνω από 200 σπίτια στα Φάρσαλα και εκτελούν 27 άτομα.

16 Απριλίου 1943. Στο Δαδί Λαμίας εκτελούν 10. Στο Λιτόχωρο Κατερίνης εκτελούν 18 κατοίκους και συλλαμβάνουν 200 ως ομήρους και τους στέλνουν στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη. Κάψανε πολλά σπίτια και στο Λιτόχωρο και στη Μηλιά.

Αρχές Απριλίου 1943. Στη Σάμο οι Ιταλοί σκοτώνουν κατοίκους και καίνε σπίτια.

15 Απριλίου 1943. Στο χωριό Ίμερα Κοζάνης εκτελούνται 7 στελέχη της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ. Στις δολοφονίες συμμετέχει και ο ταγματάρχης Παπαβασιλείου, μέλος της γερμανόφιλης οργάνωσης ΠΑΟ.

29 Απριλίου 1943. Οι Ιταλοί καίνε τα χωριά  Νεστόριο, Πεντάβρυσο, Βοτάνι, Μηλίτσα, Δισπηλιό, Βογατσικό, Γέρμα, φωτεινή και Κορησσό στη Δυτική Μακεδονία

10 Μαϊου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν στον Πειραιά 4.

8 Ιουνίου 1943. Οι Ιταλοί εκτέλεσαν στο Κούρνοβο 106 Έλληνες κρατουμένους του στρατοπέδου της Λάρισας. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και 54 κομμουνιστές ακροναυπλιώτες.

17 Ιουνίου 1943. 10 πατριώτες εκτελέστηκαν στην Αθήνα

19 Ιουνίου 1943. Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής εκτελέστηκαν 8 πατριώτες

25 Ιουνίου 1943. Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τη σφαγή στο Κούρνοβο. Στις συγκρούσεις με τους γερμανούς και τους συνεργάτες τους σκοτώθηκαν 40 Αθηναίοι και τραυματίστηκαν 250.

17 Ιουλίου 1943. Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής εκτελέστηκαν οι δάσκαλοι Μιχάλης Πετρόπουλος και Θεμιστοκλής Παρασκευόπουλος. Οι δύο δάσκαλοι είχαν συλληφθεί μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς από την Γκεστάπο την ώρα της διδασκαλίας σε σχολείο του Πειραιά στις αρχές του 1942

22 Ιουλίου 1943. Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας. Στις συγκρούσεις με τον γερμανικό στρατό κατοχής υπάρχουν 53 νεκροί και 80 τραυματίες.

25 Ιουλίου 1943. Στις Σέρρες οι Βούλγαροι εκτέλεσαν 6 κομμουνιστές.

26 Ιουλίου 1943. Οι κατακτητές εκτελούν 154 γέρους, γριές, γυναίκες και παιδιά στο χωριό Μουσιώτισα της Ηπείρου.

9 Αυγούστου 1943. Οι Γερμανοί κρέμασαν  κοντά στο χωριό Κλαδοράχη, έξω από τη Φλώρινα,  15 άντρες.

16 Αυγούστου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν κατά το φρικιαστικότερο τρόπο 317 έλληνες στο Κομμένο της Άρτας και καίνε το χωριό. Στους νεκρούς ήταν 97 παιδιά μέχρι 15 ετών, 14 υπερήλικες 67-75 ετών, 119 γυναίκες 16-65 ετών και 87 άντρες 16-65 ετών.

20 Αυγούστου 1943. Γερμανοί εκτέλεσαν 12 Έλληνες στο χωριό Βαθύλακο Κοζάνης.

28 Αυγούστου 1943. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 18 άντρες.

29 Αυγούστου 1943. Οι Ιταλοί εκτελούν 40 άτομα από τα χωριά Κάστανος, Κοσμαδαίοι, μαραθόκαμπο και Λέκη στη Σάμο. Οι εκτελέσεις έγιναν ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ.

4 Σεπτεμβρίου 1943. Οι Γερμανοί πολιόρκησαν το χωριό Λιγγάδες της Ηπείρου, έβαλαν φωτιά και έκαψαν ζωντανούς 84 κατοίκους, απ' τους οποίους οι 40 ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών. 150 Γερμανοί εκτέλεσαν 8 χωρικούς στο Λειβαδιώτικο βουνό Κρήτης και στη συνέχεια εκτέλεσαν άλλους 25 χωρικούς καθώς και τον παπά που έθαβε τους πρώτους 8.

Το Σεπτέμβριο του 1943 ιδρύονται τα εγκληματικά «Τάγματα Ασφαλείας» που απαρτίζονται από Έλληνες. Ένα μήνα μετά θα οπλιστούν από τους Γερμανούς κατακτητές και θα είναι υπό τις διαταγές του γερμανού Στρόοπ.

12 Σεπτεμβρίου 1943. Στη Λάρισα οι Γερμανοί εκτελούν 16 πατριώτες και ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας 11 χρονος.

14 Σεπτεμβρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 700 κατοίκους από τα χωριά της Κρήτης Καλοβρύση, Πεύκος, Καλάμι, Συκόλογος και Σύμη ενώ έκαψαν ολοσχερώς 7 χωριά.

16 Σεπτεμβρίου 1943. Στο χωριό Ριζά Κρήτης εκτελούνται 21 άντρες και καίγεται όλο το χωριό.

21 Σεπτεμβρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 44 κατοίκους του χωριού Καραλάρ Θεσσαλίας, γνωστό σήμερα με την ονομασία Γραμματικό.

24 Σεπτεμβρίου 1943. Ο προδότης Μπουραντάς μαζί με δυνάμεις της Ειδικής Ασφάλειας, επιτέθηκαν ενάντια στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθήνας και σκότωσαν 2 φοιτητές ενώ τραυμάτισαν άλλους 10

30 Σεπτεμβρίου 1943. Στον Κουτσογέρακα της Κρήτης εκτελέστηκαν 38 άντρες. Τα χωριά Κουτσογέρακας, Μονή και Λειβάδια, καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς και φωτιά.

3 Οκτωβρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν 83 γυναίκες, άντρες και παιδιά από το χωριό Λυγγιάδες στα Ιωάννινα και το καταστρέφουν.

9 Οκτωβρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 6 Έλληνες

16 Οκτωβρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 4 Έλληνες

2 Νοεμβρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 7 Έλληνες

24 Νοεμβρίου 1943. Στην Πάτρα εκτελούνται 20 πατριώτες

26 Νοεμβρίου 1943. Οι Ναζί Γερμανοί εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες από τη Σπάρτη που τους είχαν παραδώσει σε αυτούς τα Τάγματα Ασφαλείας.

27 Νοεμβρίου 1943. Οι Γερμανοί φασίστες εκτέλεσαν στο Γουδί 19 αγωνιστές, ανάμεσά τους και 7 ανάπηροι. Τους δύο ανάπηρους που δεν είχαν πόδια, τους έστησαν σε καρέκλες επειδή δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιοι για να τους εκτελέσουν.

30 Νοεμβρίου του 1943. Οι Ταγματασφαλίτες συνέλαβαν 1.700 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου και της εθνικής αντίστασης που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αθήνας τους έκλεισαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο Στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ αρκετούς από αυτούς, αργότερα, τους εκτέλεσαν.

3 Δεκεμβρίου 1943. Οι χιτλερικοί εκτελούν 50 Έλληνες πατριώτες στην Πάτρα.

5 Δεκεμβρίου 1943. Τα κατοχικά στρατεύματα κρέμασαν από τα δέντρα και από τους τηλεγραφικούς στύλους 50 κρατουμένους από το στρατόπεδο της Τρίπολης.

7 Δεκεμβρίου 1943. Τα κατοχικά στρατεύματα εκτέλεσαν 40 ομήρους στις φυλακές του Γυθείου Λακωνίας.

12 Δεκεμβρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν 10 πατριώτες που πήρα από το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και οι οποίοι βρίσκονταν φυλακισμένοι από τις 6 Αυγούστου 1936.

13 Δεκεμβρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν στα Καλάβρυτα Αχαΐας συνολικά 1.104 άνδρες (από 14 χρονών και πάνω). Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν καταστρέψει 1000 σπίτια.

17 Δεκεμβρίου 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν 20 πατριώτες που πήραν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

18 Δεκεμβρίου 1943. Οι ναζί κατακτητές σφάζουν 133 άντρες από το χωριό Δράκεια Πηλίου και έκαψαν 58 από τα 350 σπίτια του χωριού

7 Ιανουαρίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν στο Γουδί 30 πατριώτες που τους πήραν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

11 Ιανουαρίου 1944. Ο Τσαούς Αντών, αρχηγός της προδοτικής οργάνωσης ΠΑΟ Ανατολικής Μακεδονίας συλλαμβάνει τον Αξιωματικό του ΕΛΑΣ Άγη και 8 ακόμη ελασίτες και τους σκοτώνει με τσεκούρι.

13 Ιανουαρίου 1944. Οι Γερμανοί κρεμούν 10 πατριώτες στην Τρίπολη.

15 Ιανουαρίου 1944. Χιτλερικοί με Έλληνες συνεργάτες τους κυκλώνουν το χωριό Σαραντάπορο. Το λεηλατούν και συλλαμβάνουν 23 πατριώτες και τους πάνε για εκτέλεση. Κατά την πορεία τους οι αιχμάλωτοι επιτίθενται στο εκτελεστικό απόσπασμα και καταφέρνουν να ξεφύγουν 13 πατριώτες από τους 23.

                Την ίδια μέρα οι Γερμανοί κρεμούν στην τοποθεσία «Ψηλή Βρύση» Τεγέας 20 πατριώτες που κρατούσαν ως ομήρους στις φυλακές της Τρίπολης

17-19 Ιανουαρίου 1944. Ισχυρές δυνάμεις Γερμανών και σύνταγμα βουλγαρικού στρατού κάνουν τριήμερη επιδρομή στην Αρδέα (Αριδαία) Πέλλας, έκαψαν τα χωριά Χαμηλό, Δογιάννη, Πλαγιά, Φανό, Σκρα, κούπα, Αρχάγγελο, Περίκλεια, Λαγγαδιά και Νότια ενώ εκτέλεσαν 40 άντρες.

19 Ιανουαρίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 50 Έλληνες αγωνιστές από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

23 Ιανουαρίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν στην Πάτρα 30 άντρες

Ιανουάριος 1944 : Εκτελέστηκαν 456 όμηροι από τις φυλακές της Τρίπολης.

Φεβρουάριος 1944. Οι συνεργάτες των Γερμανών Πούλος και Κ.Παπαδόπουλος με τις συμμορίες τους κυκλώνουν το χωριό Νέα Μάκρη Κιλκίς και εκτελούν 80  κατοίκους άντρες, γυναίκες και παιδιά ενώ καίνε περισσότερα από 100 σπίτια. Ιωάννινα. Εκτελούνται 3 επονίτες.

9 Φεβρουαρίου 1944. Οι χιτλερικοί και οι ταγματασφαλίτες εκτελούν 300 πατριώτες στην Καλαμάτα. Οι γυναίκες με μαύρες σημαίες κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης, τη συγκέντρωση πυροβολούν οι Γερμανοί και σκοτώνονται 15 γυναίκες.

17 Φεβρουαρίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν στην Πάτρα 50 πατριώτες

23 Φεβρουαρίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν στην Τρίπολη 50 πατριώτες

24 Φεβρουαρίου 1944. Οι χιτλερικοί εκτελούν στη θέση Βίγλες στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας 204 αγωνιστές από τις φυλακές της Τρίπολης.

6-9 Μαρτίου 1944. Στην ένδοξη μάχη της Κοκκινιάς αφού στο τέλος υποχώρησε ο ΕΛΑΣ, οι τσολιάδες και συνεργάτες των Γερμανών εκτελούν 8 κατοίκους και στέλνουν 1.500 Κοκκινιώτς στα στρατόπεδα θανάτου στη Γερμανία.

8 Μαρτίου 1944. Οι Γερμανοί φασίστες εκτελούν στη Λάρισα 100 πατριώτες, ανάμεσά τους και 6 γυναίκες. Την ίδια μέρα Γερμανοί φασίστες εκτελούν 21 γυναικόπαιδα από το χωριό Ντούσια (το σημερινό Κεφαλάρι Κορινθίας), καίνε 50 σπίτια και άλλα 10 στο χωριό Καίσαρι (δήμος Σικυωνίων)

9 Μαρτίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 53 Έλληνες πατριώτες από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου

15-16 Μαρτίου 1944. Επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού της Καλογρέζας στην Αθήνα. Συλλαμβάνουν εκατοντάδες πολίτες, λεηλατούν και καίνε σπίτια. Εκτελούν 26 πατριώτες κοντά σε μία χαράδρα στην περιοχή.

22 Μαρτίου 1944. Γερμανοί και τμήματα της ΠΑΟ κύκλωσαν και έκαψαν ολοκληρωτικά το χωριό Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών. Σκότωσαν όσους βρήκαν στο χωριό, γέρους, γριές, ακόμη και λεχώνες και βρέφη 15 ημερών.

4 Απριλίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 36 πατριώτες στη Βόρεια Εύβοια

5 Απριλίου 1944. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι ένοπλοι του Κάλτσεφ, έκαναν επιδρομή στο χωριό Κλεισούρα. Με σαδισμό εκτέλεσαν 270 κατοίκους, γέρους, νέους, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και μωρομάνες. Έσφαξαν, έκαψαν ζωντανούς, λεηλάτησαν, βασάνισαν. Η θηριωδία έμεινε στη μνήμη ως η σφαγή της Κλεισούρας.

Την ίδια ημέρα στην Αθήνα, Γερμανοί και συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες, κρεμούν 5 πατριώτες.

Την ίδια ημέρα οι Γερμανοί εκτελούν 80 κατοίκους της Βέροιας.

Στις αρχές του Απριλίου οι Γερμανοί εκτελούν 64 αγωνιστές από το στρατόπεδο της Λάρισας.

8 Απριλίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 50 Έλληνες πατριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Απρίλιος 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 150 πατριώτες έξω από τη Λαμία (50 από τη Λαμία, 50 από τη Λιβαδιά και 50 από τη Θήβα)

9 Απριλίου 1944. Στην Κόρινθο εκτελέστηκαν 50 πατριώτες

10 Απριλίου 1944. Στη Λαμία εκτελούνται 6 πατριώτες

14 Απριλίου 1944. Στο Αγρίνιο εκτελούνται 120 Έλληνες πατριώτες από τους συνεργάτες των γερμανών τα Τάγματα Ασφαλείας.

18 Απριλίου 1944. Στην Αθήνα εκτελούνται 35 πατριώτες

22 Απριλίου 1944. Στην Αθήνα οι χωροφύλακες εκτελούν 17 Έλληνες

22-27 Απριλίου 1944. Γερμανοί και συνεργάτες τους Έλληνες στο Βέρμιο έκαψαν 7 χωριά και εκτέλεσαν περίπου 500 άτομα, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες που αφού τις βίασαν τις έκαψαν ζωντανές σε αχυρώνες και εκκλησίες.

25 Απριλίου 1944. Στην τοποθεσία Καρακόλιθος, Λιβαδειά, εκτελέστηκαν 134 πατριώτες κρατούμενοι των φυλακών Λιβαδειάς.

1 Μαΐου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής 200 ήρωες πατριώτες από το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

Την ίδια μέρα οι ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν στο ποτάμι της Καλαμάτας 37 πατριώτες, ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες. Ενώ στο Αργοστόλι εκτελέστηκαν 16 πατριώτες.

3 Μαΐου 1944. Στην Αθήνα εκτελούνται 75 πατριώτες, ανάμεσά τους και 18 γυναίκες.

Μάιος 1944. Στις αρχές του μήνα οι Γερμανοί κρέμασαν 50 Έλληνες πατριώτες στο σιδηροδρομικό σταθμό Ανδρίτσας Πελοποννήσου

4 Μαϊου 1944. Εκτελούνται στην Αθήνα 16 πατριώτες

5 Μαϊου 1944. Στην Χαλκίδα εκτελούνται 48 πατριώτες

10 Μαϊου 1944. Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής οι φασίστες Γερμανοί εκτελούν 92 πατριώτες, ανάμεσά τους και 10 γυναίκες. Στην Πάτρα κρέμασαν 10 άντρες.

12 Μαϊου 1944. Στο χωριό Δοξαρά της Λάρισας, κρέμασαν στους στύλους κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής 25 πατριώτες από το στρατόπεδο της Λάριδας.

16 Μαΐου 1944. Οι Γερμανοί φασίστες εκτελούν 120 πατριώτες από το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Οι 92 από αυτούς ήταν ανάπηροι από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

17 Μαΐου 1944. Φασίστες και έλληνες συνεργάτες τους στον Τύρναβο, μπαίνουν στο χωριό Καζακλάρ (παλιά ονομασία, σήμερα είναι ο Δήμος Αμπελώνα) συλλαμβάνουν 11 πατριώτες, τους εκτελούν και απαγορεύουν στους χωριανούς να τους θάψουν.

24 Μαΐου 1944. Γερμανοί και ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν 30 πατριώτες από το χωριό Κακολύρι (σήμερα λέγεται Ταξιάρχες) Εύβοιας ενώ έκαψαν όλο το χωριό.

27 Μαΐου 1944. Γερμανοί και ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν 86 κατοίκους από το χωριό Λίμνη της Αργολίδας και κατέστρεψαν όλο το χωριό.

28 Μαίου 1944. Στο Βαθυτόπι Πελοποννήσου οι ταγματασφαλίτες έσφαξαν 15  πατριώτες από το χωριό Αη Γιάννη Κορινθίας.

2 Ιουνίου 1944. Στο χωριό Κοντομόρι Κυδωνίας Κρήτης οι Γερμανοί κατακτητές εκτελούν 22 πατριώτες.

6 Ιουνίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 101 Έλληνες πατριώτες στη Θεσσαλονίκη που τους πήραν από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

10 Ιουνίου 1944. Μαζική σφαγή από τους φασίστες Γερμανούς και τους ταγματασφαλίες στο Δίστομο Βοιωτίας. Εκτέλεσαν 229 μέσα στο Δίστομο και άλλους 67 στα χωράφια και στους δρόμους προς το Δίστομο.

16 Ιουνίου 1944. Οι ταγματασφαλίτες εκτελούν στο ποτάμι της Καλαμάτας 30 πατριώτες, ανάμεσά τους 10 γυναίκες.

20 Ιουνίου 1944. Ταγματασφαλίτες εκτελούν 27 αγωνιστές πατριώτες στο χωριό Καβακλή Θεσσαλίας.

26 Ιουνίου 1944. Ανήκουστες σφαγές και λεηλασίες στην νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Χιτλερικοί και ταγματασφαλίτες δολοφόνησαν 202 άντρες και γυναίκες, πυρπόλησαν τα χωριά Καστρί, Άγιος Πέτρος, Κοσμάς και συνέλαβαν πάνω από 500 πατριώτες.

1 Ιουλίου 1944. Οι Γερμανοί κρέμασαν στο Χαρβάτι Αττικής (τη σημερινή Παλλήνη) 54 πατριώτες που τους πήραν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και το Σανατόριο Νταού Πεντέλης.

2 Ιουλίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 50 πατριώτες στα Σφαγεία της Θεσσαλονίκης.

3-22 Ιουλίου 1944. Γίνεται μεγάλης έκτασης επιδρομή Γερμανικών δυνάμεων με 15.000 άντρες στη βόρεια Πίνδο. Στη διάρκεια των γερμανικών εκκαθαρίσεων, έγιναν σφοδρές συγκρούσεις με το στρατό του ΕΛΑΣ. Σε αυτές τις επιχειρήσεις οι Γερμανοί φασίστες εκτέλεσαν 161 πατριώτες, πυρπόλησαν 4.449 σπίτια, 53 σχολεία, 25 εκκλησίες, 5.484 καλύβια και αχυρώνες. Συνέλαβαν 427 άντρες και γυναίκες. Σκότωσαν 840 μεγάλα και μικρά ζώα και άρπαξαν 3.497 μεγάλα και 27.755 μικρά ζώα.

8 Ιουλίου 1944. Οι χιτλερικοί εκτελούν στην Τρίπολη 29 πατριώτες.

13 Ιουλίου 1944. Στην Πάτρα εκτελούν 18 πατριώτες.

19 Ιουλίου 1944. Οι ταγματασφαλίτες σε τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο Όασις στο Ζάππειο εκτελούν 65 άτομα.

24 Ιουλίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 15 πατριώτες στη Σκύδρα Έδεσσας.

26 Ιουλίου 1944. Οι άντρες της ειδικής ασφάλειας βασανίζουν και εκτελούν την ηρωίδα Ηλέκτρα Αποστόλου

5 Αυγούστου 1944. Στο Χιλιομόδι Κορινθίας εκτελούνται 17 πατριώτες.

7 Αυγούστου 1944. Γερμανοί κυκλώνουν τη συνοικία Βύρωνα στην Αθήνα, εκτελούν 11 πατριώτες και παίρνουν ομήρους 1.100 άντρες και γυναίκες.

9-10 Αυγούστου 1944. Οι Γερμανοί με επιδρομές στις συνοικίες Δουργούτι – Κατσιπόδι και Φάρο της Αθήνας (Νέος Κόσμος και Δάφνη) εκτελούν πάνω από 190 πατριώτες στα μπλόκα που έστηναν στους δρόμους.

12 Αυγούστου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 24 πατριώτες στο χωριό Ανώγεια της Κρήτης και καίνε το χωριό.

14 Αυγούστου 1944. Οι χιτλερικοί εκτελούν 30 πατριώτες από το χωριό Σκούρβουλα και έξω από το χωριό Καβροχώρι εκτελούν άλλους 24.

15 Αυγούστου 1944. Στο χωριό Κεράσοβο, Πωγωνίου Ηπείρου, εκτελούν 11 πατριώτες και πυρπολούν το χωριό.

17 Αυγούστου 1944. Το γνωστό σε όλους μπλόκο της Κοκκινιάς. Γερμανοί και συνεργάτες τους Έλληνες μπήκαν στη συνοικία του Πειραιά και συγκέντρωσαν στην πλατεία της Οσίας Ξένης όλους τους άντρες άνω των 15 ετών. Από κουκουλοφόρους υποδείχθηκαν 150 άτομα και εκτελέστηκαν ενώ 6.000 περίπου πιάστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Αρκετούς τους έστειλαν στα γερμανικά κάτεργα και δεν ξαναγύρισαν ποτέ.

21 Αυγούστου 1944. Οι Γερμανοί συγκεντρώνουν τον πληθυσμό της Καλλιθέας (Αθήνα), περίπου 4.000 πατριώτες. Εκτελούν μερικούς. Στην Κρήτη εκτελούνται 30 νέοι πατριώτες στο χωριό Καμαράκι και άλλοι 15 στο χωριό Μάραθος.

22 Αυγούστου 1944. Στο Άνω Μέρος της Κρήτης οι Γερμανοί εκτελούν 38 πατριώτες ενώ στο χωριό Κρύα Βρύση στο Ρέθυμνο εκτελούν άλλους 41. Στο χωριό Κλειτσό Κοζάνης εκτελούνται 24 ενώ στη Σκύδρα άλλοι 7.

27 Αυγούστου 1944. Στο χωριό Κακόπετρο Κρήτης εκτελούνται 23 πατριώτες.

28 Αυγούστου 1944. Σε μπλόκο στην Καλλιθέα (Αθήνα) εκτελούνται 40. Στο χωριό Μαλάθυρο Κρήτης εκτελούνται 61 άντρες πατριώτες.

29 Αυγούστου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 110 περίπου πατριώτες στον Κίσσαμο Κρήτης.

30 Αυγούστου 1944. Στο χωριό Πιαλί Τεγέας εκτελούνται 17 πατριώτες.

2 Σεπτεμβρίου 1944. Γερμανοί και ταγματασφαλίτες εκτελούν 246 κατοίκους του χωριού Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και καίνε ολοσχερώς το χωριό.

5 Σεπτεμβρίου 1944. Στο Σκοπευτήριο Καισαριανής οι Γερμανοί εκτελούν 50 πατριώτες, ανάμεσά τους και ένα 12χρονο παιδί. Στη Μακεδονία οι ταγματασφαλίτς στο χωριό Γοργόπη Γουμενίτσας εκτελούν 13 πατριώτες.

8 Σεπτεμβρίου 1944. Στο Δαφνί της Αθήνας εκτελούνται 72 Έλληνες ανάμεσά τους και 7 γυναίκες.

14 Σεπτεμβρίου 1944. Ταγματασφαλίτες με επικεφαλής τους Σούμπερτ και τον Πούλο και με ενισχύσεις από τους Γερμανούς κυκλώνουν τα Γιαννιτσά και δολοφονούν 104 άοπλους πολίτες.

16 Σεπτεμβρίου 1944. Στην Κρήτη στο στρατόπεδο Αγυάς Χανίων εκτελούνται 54 πατριώτες.

17 Σεπτεμβρίου 1944. Στην Αθήνα εκτελούνται 30 τραυματίες αιχμάλωτοι μαχητές του ΕΛΑΣ.

21 Σεπτεμβρίου 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 44 πατριώτες στο χωριό Ελεύθερο Λάρισας, ενώ στη Λάρισα εκτελούν άλλους 5, οι τρεις ήταν γυναίκες.

28 Σεπτεμβρίου 1944. Στη Λάρισα εκτελούνται 13 πατριώτες.

2 Οκτωβρίου 1944. Συνεχίζονται οι εκτελέσεις, 25 πατριώτες στον Υμηττό και 9 στο Κατσιπόδι.

9 Οκτωβρίου 1944. Οι Γερμανοί κατέστρεψαν πάνω από 400 σπίτια στο Κορωπί Αττικής, εκτέλεσαν 44 άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά, ανάμεσά τους και ένα βρέφος 9 μηνών.

Τα παρατιθέμενα στοιχεία βασίστηκαν:

-Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας»

-Χρονικό αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ, τόμος Α, 

-Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας