Thumbnail
Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια το διοξείδιο του άνθρακα - το κατεξοχήν «αέριο του θερμοκηπίου» για την κλιματική αλλαγή- για πρώτη φορά είχε ξεπεράσει στην ατμόσφαιρα τα 410 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Φέτος αναμένεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 410 ppm, σύμφωνα με τις πρώτες -αρκούντως δυσοίωνες- προβλέψεις για το 2017 από έναν επίσημο φορέα, τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Τα επίπεδα του διοξειδίου εμφανίζουν εποχικές διακυμάνσεις μέσα στο έτος. Οι νέες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το «New Scientist», δείχνουν ότι σε μέσα επίπεδα το ατμοσφαιρικό διοξείδιο θα αυξηθεί φέτος κατά 2,5 ppm και θα φθάσει τα 408 ppm (parts per million), δηλαδή 408 μόρια διοξειδίου ανά ένα εκατομμύριο σωματίδια του αέρα.

Όμως η πρόβλεψη για τον Μάιο, τον κατεξοχήν μήνα που το διοξείδιο ανεβαίνει, είναι ότι για πρώτη φορά το μέσο μηνιαίο επίπεδό του θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τα 410 ppm (για την ακρίβεια η πρόβλεψη είναι για 409,86 ppm συν/πλην 0,61 ppm).

Με αυτό το ρυθμό ανόδου, οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το επίπεδο του διοξειδίου θα έχει διπλασιασθεί έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά του (όταν ήταν περίπου 280 ppm). Ένας διπλασιασμός του διοξειδίου θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη περίπου κατά τρεις βαθμούς Κελσίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες και κατά έξι βαθμούς μέσα στους επόμενους αιώνες - με τις ανάλογες επιπτώσεις...

Η πρόβλεψη του ερευνητικού Κέντρου Χάντλεϊ  (Hadley) της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αφορά κυρίως τον σταθμό αναφοράς για τη μέτρηση του διοξειδίου, ο οποίος βρίσκεται στο Μάνουα Λόα της Χαβάης και όπου το διοξείδιο παρακολουθείται συνεχώς από τη δεκαετία του 1950. Τα επίπεδα διοξειδίου σε άλλα μέρη του πλανήτη μπορεί να διαφέρουν ελαφρά.

Το διοξείδιο εκτιμάται ότι είχε μείνει κάτω από τα 300 ppm για τουλάχιστον τα τελευταία 80.000 χρόνια, αλλά μετά τη βιομηχανική επανάσταση «πήρε την άνω βόλτα» και πλέον έχει ξεφύγει ανεπιστρεπτί πάνω από το όριο των 400 ppm. Τα επίπεδα του διοξειδίου στο Μάουνα Λόα της Χαβάης αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,1 ppm κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν μόνο 0,7 ppm.

Το 2016 η μέση ετήσια αύξηση είχε φθάσει στο ύψος-ρεκόρ των 3,4 ppm. Αν και η φετινή προβλεπόμενη αύξηση 2,5 ppm είναι χαμηλότερη από την περυσινή, παραμένει σαφώς πάνω από τον μέσο όρο 2,1 ppm της τελευταίας δεκαετίας.

Εκτιμάται ότι περίπου οι μισές ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ευτυχώς απορροφούνται από τις θάλασσες και τα φυτά της ξηράς. Αν όμως αυτός ο αντισταθμιστικός ρόλος τους μειωθεί για κάποιο λόγο, τότε η ανθρωπότητα θα έχει ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Επανέρχεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα το αγαπημένο μάθημα των μαθητών με νέα θεματική

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άγρια δολοφονία στην Αργεντινή
Φρίκη στην Αργεντική: Φρίκη χωρίς τέλος: Τον βασάνιζαν 5 ώρες, τον τεμάχισαν και τον τάισαν στα σκυλιά
Φρίκη στην Αργεντινή: Τον σκότωσαν, τον διαμέλισαν, τον μαγείρεψαν και τον τάισαν στα σκυλιά
Φρίκη στην Αργεντική: Φρίκη χωρίς τέλος: Τον βασάνιζαν 5 ώρες, τον τεμάχισαν και τον τάισαν στα σκυλιά
Γιούλικα Σκαφιδά
Γ. Σκαφιδά: Η ανιψιά μου κινδυνεύει – Εκφοβισμός αγροτικής γιατρού σε Κέντρο Υγείας
Καταγγελία σοκ της Γ. Σκαφιδά για το Ιατρικό Κέντρο Μεσσήνης – Απειλούν την ανιψιά της
Γ. Σκαφιδά: Η ανιψιά μου κινδυνεύει – Εκφοβισμός αγροτικής γιατρού σε Κέντρο Υγείας
salata
Καλοκαιρινή σαλάτα με φράουλες και τυρί: Δροσιά, χρώμα και γεύση στο πιάτο σας
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ανάλαφρες, φρέσκες σαλάτες και η σημερινή πρόταση αξιοποιεί έναν πρωταγωνιστή της εποχής: τις φράουλες.
Καλοκαιρινή σαλάτα με φράουλες και τυρί: Δροσιά, χρώμα και γεύση στο πιάτο σας