Thumbnail
Τραμπούκικη επίθεση με προπηλακισμούς και απειλές εναντίον δασκάλων και στελεχών της Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν χθες -σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες- στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Λαγός μαζί με μέλη της Χ.Α. βρίσκονταν από νωρίς το πρωί έξω από τον χώρο του σχολείου και διαμαρτύρονταν για την επικείμενη ένταξη 20 και πλέον προσφυγόπουλων στη σχολική κοινότητα του δημοτικού σχολείου (φοίτηση από τις 14.00 έως τις 18.00). Το περιστατικό προκάλεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης για τη στάση των αστυνομικών που είχαν κληθεί από νωρίς στο σημείο.

Για τη 1.30 είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στην οποία θα συμμετείχαν η διευθύντρια του σχολείου, δάσκαλοι, εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλη επιτροπής γονέων, καθώς ο σύλλογος γονέων είχε υποβάλει την παραίτησή του από το προηγούμενο βράδυ. Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής γονέων που μίλησαν στο «Εθνος», οι ίδιοι εμφανίστηκαν στο σχολείο ζητώντας να μην προχωρήσει η ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο. Η ένταση, σύμφωνα με τους γονείς, ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό ότι θα επιτρεπόταν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη μόνο δύο μέλη της επιτροπής. Τα αίματα άναψαν, αρκετοί γονείς επιχείρησαν να μπουν στο σχολείο και μέσα στην αναμπουμπούλα οι υποστηρικτές της Χ.Α. εισέβαλαν στο προαύλιο προπηλακίζοντας και απειλώντας τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Θανάσης Κικκίνης υποστήριξε στο «Εθνος» ότι «από το πρωί ήταν συγκεντρωμένη μία ομάδα ατόμων με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λαγό, και απειλούσαν τους εκπαιδευτικούς διότι τους θεωρούσαν υπεύθυνους επειδή επρόκειτο να φοιτήσουν στο σχολείο προσφυγόπουλα». Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν αποχώρησαν οι μαθητές το μεσημέρι και λίγο προτού ξεκινήσει η προγραμματισμένη σύσκεψη, μπήκαν στο προαύλιο του σχολείου αρκετοί υποστηρικτές της Χ.Α. ξυλοκοπώντας εκπαιδευτικούς που έβρισκαν μπροστά τους.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και το μέλος της ΔΟΕ Σταύρος Καλλώνης, ο οποίος είδε από κοντά το περιστατικό κάνοντας λόγο για φασιστική επίθεση. «Ηταν τάγματα εφόδου με αρχηγό τον Λαγό. Μπήκαν στο σχολείο 20-25 άτομα λίγο προτού ξεκινήσει η σύσκεψη και ενώ υπήρχαν ακόμη μαθητές στο σχολείο για το ολοήμερο πρόγραμμα. Οχι μόνο απειλούσαν, αλλά και χτυπούσαν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους».

Χρυσή Αυγή
Μεγάλη ήταν η ένταση που επικράτησε χθες έξω από το δημοτικό σχολείο του Νέου Ικονίου στο Πέραμα 

Στο μεταξύ, προκαταρκτική διοικητική εξέταση διέταξε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής προκειμένου να διερευνηθεί η στάση των αστυνομικών δυνάμεων και εάν έλαβαν τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτραπούν τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο του Περάματος. Παράλληλα, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό και αναμένεται να καλέσει για κατάθεση καθηγητές και αυτόπτες μάρτυρες που κατήγγειλαν βιαιοπραγίες εκ μέρους των χρυσαυγιτών.

«Δεν δεχόμαστε να έρθουν εδώ»

Αναφορικά με τους γονείς που βρέθηκαν στο σχολείο -και οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο των γονέων- επισήμαναν ότι δεν επιθυμούν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο για λόγους υγιεινής, επειδή είναι αλλόθρησκα, έχουν άλλη κουλτούρα και φοβούνται -όπως δήλωσαν στο «Εθνος»- μήπως δημιουργηθούν εντάσεις και επεισόδια εντός του σχολείου.
«Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και θα προκύψουν προβλήματα. Είναι ταλαιπωρημένα παιδιά, τους έχουν λείψει πολλά πράγματα και φοβάμαι ότι μπορεί να τα διεκδικήσουν με διάφορους τρόπους. Εμείς ζητήσαμε διαβεβαιώσεις σε θέματα υγείας», ανέφερε ο Εξαρχος Δημητρόπουλος. Η Μαργαρίτα Καρακώστα επισήμανε ότι «δεν δεχόμαστε να έρθουν εδώ τα προσφυγόπουλα. Μπορεί ένα παιδί να μαχαιρώσει το δικό μας. Εχουν άλλη κουλτούρα».
Εξω από το σχολείο επικρατούσε για πολλή ώρα ένταση, με ορισμένους γονείς να προτείνουν αποχή των παιδιών από τα μαθήματα. Τελικά αποφασίστηκε να πάνε κανονικά στο σχολείο και να μεταβούν οι γονείς στο δημοτικό συμβούλιο για να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. «Πήρα μέρος στη σύσκεψη και ρώτησα εάν είναι εμβολιασμένα τα παιδιά. Μου απάντησαν ότι είναι. Στη συνέχεια τους επισήμανα ότι πρόκειται για αλλόθρησκα παιδιά, τα οποία έχουν βιώσει τον πόλεμο και φοβάμαι ότι μπορεί να μπουν στο σχολείο σε μία θρησκευτική διαμάχη. Ποιος μπορεί να με διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνουν επεισόδια;», σημείωσε ο Σπύρος Συρμακέζης.

«Οχι» στην έλευση των προσφυγόπουλων δηλώνουν στο «Εθνος» οι (από αριστερά εικονιζόμενοι) γονείς Σπύρος Συρμακέζης, Χρυσή Πετράκη και Εξαρχος Δημητρόπουλος
«Να πάνε σχολείο στις δομές»

Οπως και οι υπόλοιποι γονείς, έτσι και η Χρυσή Πετράκη υποστήριξε ότι δεν έφεραν αυτοί τα μέλη της Χ.Α. στο σχολείο. «Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα στη μόρφωση αυτών των παιδιών. Θέλουμε, όμως, να πάνε σχολείο σε ειδικούς χώρους στις δομές που μένουν. Εχουν διαφορετική κουλτούρα και θρησκεία και κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας», είπε στο «Εθνος».

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε το υπουργείο Παιδείας τις απειλές που υπέστησαν η διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί. Οπως αναφέρει, «το σχολείο, που έχει επιλεγεί για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δέχθηκε την εισβολή, ενώ ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων. Η ομάδα των χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, δήλωσε ότι «η εμφάνιση των χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Η υποχρέωση της Πολιτείας -που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας- να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, θα τηρηθεί αταλάντευτα».

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων του Περάματος με ανακοίνωσή της κάλεσε τους γονείς, τους συλλόγους γονέων και τους συλλόγους εκπαιδευτικών να υποδεχθούν και να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο δημοτικό σχολείο του Νέου Ικονίου. «Τους καλούμε να απομονώσουν και να αποδοκιμάσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που στοχοποιούν τα παιδιά και τις κυνηγημένες οικογένειές τους», αναφέρεται. Παράλληλα, έντονη καταδίκη για το περιστατικό υπήρξε από όλα τα πολιτικά κόμματα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Φωτογραφίες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απίστευτη περιπέτεια ενός Ροδίτη αναπληρωτή εκπαιδευτικού
Η viral «Οδύσσεια» ενός αναπληρωτή: Από την Τήλο τον έστειλαν Λέρο λόγω λάθους του συστήματος
«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Τήλο, να εύχεσαι να μη σε στείλουν στη Λέρο»: Με αυτήν την παράφραση του Καβάφη μπορεί να συνοψιστεί η απίστευτη...
Η viral «Οδύσσεια» ενός αναπληρωτή: Από την Τήλο τον έστειλαν Λέρο λόγω λάθους του συστήματος
dieythyntis_1.jpg
Διευθυντής–μάνατζερ στο «αυτόνομο» σχολείο: Τι πραγματικά αλλάζει και τι σημαίνει για τους εκπαιδευτικούς
Μπορεί να βρεθούμε με φοβισμένους εκπαιδευτικούς, ανταγωνιζόμενα σχολεία και μια καθημερινότητα που μοιάζει περισσότερο με επιχείρηση παρά με...
Διευθυντής–μάνατζερ στο «αυτόνομο» σχολείο: Τι πραγματικά αλλάζει και τι σημαίνει για τους εκπαιδευτικούς
foroi_26.jpg
Έκπτωση φόρου έως 2.200€ με μια απλή κίνηση – Ποιες αποδείξεις «μετράνε»
Έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους επιλέξουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με επαγγελματίες υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής
Έκπτωση φόρου έως 2.200€ με μια απλή κίνηση – Ποιες αποδείξεις «μετράνε»
μαθητές ταινία
Νέα ταινία μαθητών Γυμνασίου Σουφλίου «Ακούστε μας» για την πυρκαγιά του 2023
«Ακούστε μας!» – Μαθητές του Σουφλίου μιλούν για τις πληγές που άφησε η καταστροφική φωτιά στον Έβρο
Νέα ταινία μαθητών Γυμνασίου Σουφλίου «Ακούστε μας» για την πυρκαγιά του 2023