Thumbnail
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την παράδοση δημοτικών χώρων και λειτουργιών μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και χορηγών διευρύνει η διοίκηση Γ. Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων. Με πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ολοκληρώθηκε η πράξη παράδοσης του ιστορικού κτιρίου της δημοτικής αγοράς Κυψέλης σε ΜΚΟ, η οποία είχε ξεκινήσει το Μάη του 2015 με την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος για τη διαχείριση του χώρου. Η επιτροπή που είχε συσταθεί (αποτελούμενη από τους Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Βασίλη Φουρλή, πρόεδρο του Ομίλου «FOURLIS», Πέτρο Μάρκαρη, συγγραφέα, Αρη Καλαντίδη, πολεοδόμο και διευθυντή του Institute of Place Management, και Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχο Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων) κατέληξε ομοφώνως στην επιλογή της ΜΚΟ «Impact HUB» να διαχειριστεί το χώρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, με πρόσχημα την οικονομική αδυναμία διαχείρισης του χώρου, ουσιαστικά ο Δήμος παραδίδει τη δημοτική αγορά Κυψέλης στις ορέξεις της εν λόγω ΜΚΟ, δωρεάν, για μια πενταετία. Η «Impact HuB Labs», όπως σημειώνεται στο καταστατικό της, έχει τη μορφή αστικής εταιρείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Κοινωνικής Οικονομίας. Στους σκοπούς της αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, «η βελτίωση των υποδομών Παιδείας σχετικά με τον πολιτισμό, την κοινωνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την οικο-ανάπτυξη, πρωτίστως στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάδειξη και την εκπαίδευση ενεργών πολιτών, που με υπεύθυνες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εμπλέκονται σε μια συστημική και συστηματική αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι». Με λίγα λόγια, ένας σημαντικός δημοτικός χώρος παραδίδεται βορά και μάλιστα δωρεάν σε μια ΜΚΟ, που προάγει ενέργειες και πολιτικές σε βάρος των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στο καταστατικό της, η «Impact Hub» αναλαμβάνει διεθνή πρωτοβουλία και συνεργασία με διάφορους φορείς, ΜΚΟ, πανεπιστήμια, ΟΤΑ, Συνεταιρισμούς, Επιμελητήρια και κυβερνητικούς οργανισμούς, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας για την προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Γνωστή είναι, άλλωστε, η συνεργασία της εν λόγω ΜΚΟ με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για την προώθηση των... ευαγών στόχων τους. Ηδη, η εν λόγω ΜΚΟ διατηρεί χώρο στου Ψυρρή, όπου αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, προγραμμάτων.

Από την πλευρά της, η διοίκηση Καμίνη ισχυρίζεται ότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορο να λειτουργήσει ο Δήμος το χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε με χρήματα από το ΕΣΠΑ και τώρα παραχωρείται έτοιμος στη ΜΚΟ. Την επιλογή της διοίκησης στηλίτευσε έντονα, στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, κατήγγειλε την επιλογή του Δήμου να κάνει πολιτική με τις ΜΚΟ και αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος τον εν λόγω χώρο, όταν οι κάτοικοί του πληρώνουν τόσα λεφτά. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να είναι κανείς αφελής αν θεωρεί ότι η ΜΚΟ θα λειτουργήσει το χώρο χωρίς κανένα κέρδος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ