Thumbnail
Υγεία

Οι γυναίκες που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί που θα εκδηλώσει επιληψία, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται μια τέτοια συσχέτιση ανάμεσα στην επιληψία του παιδιού και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα της μητέρας του. Ο ίδιος κίνδυνος για το παιδί δεν φαίνεται να υπάρχει, αν ο πατέρας του είχε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άνε Λιλεόρε Ρομ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά για διάστημα 16 ετών. Από αυτά, τα 31.500 (ποσοστό 1,6%) εμφάνισαν επιληψία, ενώ τα 13.500 (ποσοστό 0,7%) γεννήθηκαν από μητέρες με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα ήδη κατά τη στιγμή της γέννας, ήταν 90% πιθανότερο να εμφανίσουν επιληψία αργότερα. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 26% για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες διαγνώστηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα μετά τον τοκετό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο επιληψίας για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία εμπλέκουν τον εγκέφαλο, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Αν και η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν πλήττει τον εγκέφαλο, όπως δείχνει η νέα μελέτη, σχετίζεται και αυτή με την επιληψία.

Οι Δανοί ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστος ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει αυτές τις δύο παθήσεις. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η μητέρα παράγει αντισώματα που επηρεάζουν το αγέννητο παιδί.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση που ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτίθεται στις αρθρώσεις του. Διαφέρει από την οστεοαρθρίτιδα, που προκαλείται από μηχανική φθορά των αρθρώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητες
Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού για τις επόμενες τρεις δεκαετίες
Ανησυχητικές δημογραφικές τάσεις: Συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού για τις επόμενες τρεις δεκαετίες προβλέπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού για τις επόμενες τρεις δεκαετίες