Thumbnail
Τι αναφέρει δημοσίευμα

Αίτημα για μόνιμες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων "έριξε" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν έχει κλείσει στο κεφάλαιο αυτό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Αγορά", το ζήτημα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων μπήκε πρώτο σε μία λίστα έξι απαιτήσεων, οι οποίες αφορούν τον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα, οι έξι απαιτήσεις-φωτιά είναι:

1) Να δεχθεί η κυβέρνηση να υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι να συρρικνωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας και να περιοριστεί το συνολικό κόστος, μισθολογικό και λειτουργικό.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσκρούει στη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι μπορεί να βρεθεί νομοθετική "φόρμουλα".

2) Να γίνει άμεσο ξεκαθάρισμα με τους επίορκους και γενικότερα διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους ή με εκείνους που υποπίπτουν σε σοβαρές παραβάσεις. Η τρόικα απαίτησε για αυτούς πλήρη ταύτιση με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ο υπάλληλος που θα υποπέσει σε σοβαρή παράβαση να απολύεται άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες.

3) Να επιλυθεί το ζήτημα με την "ανικανότητα" των υπαλλήλων. Οι δανειστές ζητούν, εάν για κάποιον υπάρχουν τρεις αρνητικές αξιολογήσεις, αυτός να παραμένει στάσιμος για το σύνολο του εργασιακού βίου του, χωρίς να παίρνει την οποιαδήποτε βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή.

4) Να εξαλειφθούν ουσιαστικά τα ειδικά μισθολόγια. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει βρει ισοδύναμα μέτρα από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου για να αποφευχθεί το "πάγωμα" των ωριμάνσεων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το όλο ζήτημα οδεύει από αναβολή σε αναβολή, η τρόικα ζήτησε να τελειώνουν όλα "εδώ και τώρα".

Σύμφωνα με την απαίτησή της, από τα 20 και πλέον ισχύοντα σήμερα ειδικά μισθολόγια πρέπει να απομείνουν μόνον τρία μέσω της ομαδοποίησης (π.χ. μόνον ένα για επιστήμονες, γενικά). Βασική θέση των δανειστών είναι ότι οι απολαβές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι με τα ειδικά μισθολόγια υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας.

5) Να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον λόγο του 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Εκφράζουν ανοικτά φόβους ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση παρακάμπτεται μέσω ειδικών συμβάσεων, οι οποίες, μέσω των συνεχών ανανεώσεων, γίνονται ουσιαστικά μόνιμες.

6) Να μπει άμεσα "λουκέτο" σε φορείς - φαντάσματα του Δημοσίου. Πρόκειται για εκατοντάδες εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, οι οποίοι συνεχίζουν να υπάρχουν, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό τους έχει περάσει ΄προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας...

Όπως φαίνεται για τους δανειστές το κεφάλαιο "Δημόσιο" δεν έκλεισε ποτέ. Απλώς είχε μετατεθεί χρονικά και επανέρχεται τώρα με τις ίδιες σχεδόν απαιτήσεις, όπως και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών