Thumbnail
Παλαιά έτη

Του Γιάννη Μαυρωνά,
δικηγόρου ειδικού σε θέματα ασφαλιστικού και δημοσίων υπαλλήλων

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ.

O νόμος 4387/2016, γνωστός και ως το «νέο ασφαλιστικό ή νόμος Κατρούγκαλου», άλλαξε σημαντικά επί τα χείρω τα δεδομένα, στην εξαγορά των απαραίτητων πλασματικών ετών για τους ασφαλισμένους, με την έννοια της δραματικής αύξησης του κόστους της εισφοράς εξαγοράς τους σε όλα τα Ταμεία, τα οποία άλλωστε πρόκειται να ενοποιηθούν στον επερχόμενο Εναίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Τα πλασματικά έτη ( στρατιωτικής θητείας, τέκνων και σπουδών ) στο Δημόσιο, εξαγοράζονταν μέχρι πρότινος, με ποσοστό εισφοράς 6,67% επί των μηνιαίων αποδοχών του υπαλλήλου, κάτι που πρακτικά κατέληγε σε μια χρέωση του υπαλλήλου που έκανε αίτηση για αναγνώριση, από 90 έως 120 ευρω για κάθε μήνα. Όμως, το ποσοστό εισφοράς για αναγνώριση πλασματικών  σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, αυξάνεται κατακόρυφα. Ιδιαίτερα για το Δημόσιο, θα παρατηρηθεί τρπλασιασμός της τιμής εξαγοράς!

Εάν όμως για όλα τα άλλα κύρια Ταμεία, η αύξηση αυτή της τιμής των πλασματικών ξεκίνησε να ισχύει, με την δημοσίευση του νόμου, δηλαδή στις 12.5.2016.


Η ερμηνεία του άρθρου 38 του νόμου , το οποίο αναφέρεται στο χρονικό σημείο όπου εντάσσονται οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο στο νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών, δίνει το περιθώριο για την κατάθεση αιτήσεων εξαγοράς πλασματικών ετών από τους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2016 και εξασφάλιση της παλαιάς χαμηλής τιμής εξαγοράς!
Με απλά λόγια, οι εκπαιδευτικοί , αλλά και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι , παλαιοί και νέοι, είναι τυχεροί σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, διότι προλαβαίνουν, εάν κινηθούν γρήγορα, να κατοχυρώσουν το χαμηλότερο ποσό εξαγοράς των τόσο απαραίτητων πλασματικών ετών για την συνταξιοδότησή τους. Αυτό διαμηνύουν με κάθε τρόπο και οι αρμόδιοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με σιγουριά, εν αντιθέσει με κάθε άλλο ζήτημα που προκύπτει από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού στην πράξη, όπως για παράδειγμα ο νέος υπολογισμός σύνταξης, που ακόμα εκκρεμεί.


Με άλλα λόγια φτάσαμε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» για τους δημοσίους υπαλλήλους που πρέπει να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να ετοιμάσουν τις αιτήσεις τους και παράλληλα να ξεκινήσουν να μαζεύουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν ( σημαντικό είναι να τονίσουμε , ότι από την εμπειρία μας, φαίνεται να υπάρχει ελαστικότητα από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους στην πρσοκόμιση κάποιων δικαιολογητικών τα οποία αργούν να εκδοθούν, ενόψει και της πιεστικότητας του χρόνου, όπου πρέπει να κατατεθούν οι αιτήσεις)


ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή έχουν παρατηρηθεί προβλήματα και ο χρόνος πλέον πιέζει για να γίνονται «πειράματα», πρέπει να αναφέρουμε ότι η αποστολή με οποιονδήποτε τρόπο της αίτησης και των δικαιολογητικών στο Γενικό Λογιστήριο δεν κατοχυρώνει τον ενδιαφερόμενο. Αυτό γίνεται μόνο με την λήψη αριθμού πρωτοκόλλου από το Γενικό Λογιστήριο.


Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι οποίοι χρειάζονται είτε για θεμελίωση, είτε για συμπλήρωση συγκεκριμένων ετών ασφάλισης, τώρα ή μελλοντικά, για την λήψη σύνταξης, να εξαγοράσουν πλασματικά έτη, θα πρέπει να σπεύσουν να καταθέσουν αρμοδίως αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών και να λάβουν αριθμό πρωτοκόλλου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέχρι την 31.12.2016! Λιγότερο από δύο μήνες απέμειναν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies g
Πανελλαδικές 2024: Οι αμοιβές των συμμετεχόντων για τα Μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων
Πανελλήνιες – Πανελλαδικές 2024: Τι αμοιβές παίρνουν οι πρόεδροι, τα μέλη, οι γραμματείς , οι επιτηρητές, οι εξεταστές-βαθμολογητές για τα μουσικά...
Πανελλαδικές 2024: Οι αμοιβές των συμμετεχόντων για τα Μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων
anergia-people.jpg
Βραζιλία: Καθιέρωσε την 21η Σεπτεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη»
Η Βραζιλία πέρασε νόμο με τον οποίο καθιερώνεται η 21η Σεπτεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη»
Βραζιλία: Καθιέρωσε την 21η Σεπτεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη»
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Καταγγελία για μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες
«Δεν είναι τυχαίο που βιάζονται να ξεκληρίσουν  όλες τις Εστίες, απ’ όταν έλαβαν έγκριση για κονδύλι 5,6 εκ. ευρώ για «αναβάθμιση των Φοιτητικών...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Καταγγελία για μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες