Thumbnail
Που οφείλεται αυτό;

Ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορεί να συμβάλλουν στο να υποφέρει κάποιος από ημικρανίες.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πάσχουν από ημικρανίες, διαθέτουν στο στόμα και στο έντερό τους περισσότερους μικροοργανισμούς που διασπούν γρήγορα τα νιτρικά άλατα.

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένες τροφές φαίνεται να «πυροδοτούν» ημικρανίες, όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. του χοτ-ντογκ) και άλλα φαγητά που περιέχουν νιτρικά άλατα. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Γκονζάλεθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mSystems, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι υπέφεραν από ημικρανίες, ήταν εκείνοι που στον οργανισμό τους υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας έτσι περισσότερο νιτρικό οξείδιο μέσα στο αίμα.

Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, με τους περισσότερους να έχουν ένα επεισόδιο πάνω από μια φορά το μήνα. Εκτός από τον πόνο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και λήθαργο, ενώ μερικοί βλέπουν και μια 'αύρα', ένα αμυδρό φως στην περιφερική όρασή τους.

Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μια διατροφική μελέτη για να ελέγξουν σε ποιο βαθμό τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου επηρεάζουν την ημικρανία. Στο μέλλον, ελπίζουν ότι ίσως την προλαμβάνουν με το κατάλληλο αντιβακτηριακό, πιθανώς με μορφή στοματικού διαλύματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο αστυνομικός που δολοφόνησε δύο γυναίκες στην Κηφισιά
Κηφισιά: Με 30 σφαίρες δολοφόνησε τις δύο γυναίκες ο αστυνομικός – Η πρόταση της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας ζητά καταδίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά, επισημαίνοντας την προμελετημένη εν ψυχρώ εκτέλεση της πρώην συζύγου και...
Κηφισιά: Με 30 σφαίρες δολοφόνησε τις δύο γυναίκες ο αστυνομικός – Η πρόταση της εισαγγελέως
karistianou-sintagma
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών – Εμπλέκεται και απόστρατος αστυνομικός
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026