Thumbnail
Αστυνομία

Ντίνα Δασκαλοπούλου - Εφημερίδα των Συντακτών

«Οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας θα είναι ένα ντροπιαστικό στίγμα για την Ελληνική Δημοκρατία, σαν και τα στίγματα που βρέθηκαν στο σώμα του Marnikollaj».

Με αυτή τη φράση κλείνουν την ανακοίνωσή τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας του 29χρονου πρώην κρατούμενου Pellumb Marnikollaj που στις 3 Αυγούστου πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων, στην οδό Αγίας Λαύρας.

Η είδηση -που έγινε πρώτο θέμα στα αλβανικά ΜΜΕ και ήρθε στο φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα από την «Εφ.Συν.» και το Omnia TV- προκάλεσε την παρέμβαση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας, που ζητούν «πλήρη και διαφανή έρευνα».

Η οικογένεια του Marnikollaj προχώρησε στη βαρύτατη καταγγελία ότι οι αστυνομικοί «τον βασάνισαν, τον σκότωσαν, τον εκπαραθύρωσαν», με 15 ολόκληρες μέρες καθυστέρηση ανακοίνωσε το περιστατικό η ΕΛ.ΑΣ., που αρκέστηκε να δηλώσει ότι διεξάγει έρευνα, ενώ αστυνομικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο Marnikollaj επιχείρησε να δραπετεύσει πηδώντας από τον δεύτερο όροφο του αστυνομικού τμήματος.

«Πέθανε στο Τμήμα»

«Ο θάνατός του δεν προήλθε από πτώση. Ο γιος μου πέθανε μέσα στο Τμήμα, έχει χτυπηθεί από την Αστυνομία», δήλωσε ο πατέρας του, που επιμένει ότι ο γιος του πήγε με τη θέλησή του στο Τμήμα Πατησίων, όπου εμφανιζόταν τακτικά τηρώντας τους περιοριστικούς όρους.

Ο Marnikollaj μίλησε για τελευταία φορά με τον αδελφό του στις 13.45 της 3ης Αυγούστου κι έκτοτε το κινητό του ήταν κλειστό. Οπως περιγράφει η οικογένεια την ιστορία, έστειλε δικηγόρο στο Α.Τ., οι αστυνομικοί την παρέπεμψαν στο νοσοκομείο κι εκεί «μετά από καβγά» τής είπαν ότι το πτώμα βρίσκεται στο νεκροταφείο.

«Τον βρήκε την ώρα που οι υπάλληλοι τον ετοίμαζαν για να τον θάψουν», λέει ο πατέρας.

«Η καθυστερημένη αυτή δημοσιοποίηση του θανάτου, σε συνδυασμό με την εικόνα της σορού του θανόντος που αντίκρισαν τα συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα όταν τον βρήκαν στις 11/8/2016, δημιουργούν σοβαρές υποψίες εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του, που πρέπει να διερευνηθούν», λένε οι δικηγόροι της οικογένειας, Θανάσης Καμπαγιάννης και Μιμόζα Τσάτσα.

Aυτή τη στιγμή διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση. Η καταρτισθείσα δικογραφία στάλθηκε στις 12/9 στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών σε αναμονή συσχέτισης της ιατροδικαστικής έκθεσης και στις 22/9, κατόπιν συσχέτισης της ιατροδικαστικής έκθεσης, η δικογραφία διαβιβάστηκε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ζητά διαλεύκανση

Ο πατέρας του Pellumb, Nikoll Marnikollaj, με υπόμνημα/αναφορά του προς την Εισαγγελία έχει ήδη ζητήσει να κληθεί, προκειμένου να καταθέσει και να παραδώσει στοιχεία, φωτογραφικό υλικό και καθετί που έχει περιέλθει σε γνώση του, με σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάζουν αστυνομικές πηγές, ο Marnikollaj, όταν ενημερώθηκε πως υπάρχει ερημοδικία σε βάρος του και ότι θα οδηγηθεί ξανά στον εισαγγελέα, «άρχισε να τρέχει μέσα στο Τμήμα και προσπαθώντας να το σκάσει πήδηξε από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου». Οι αστυνομικοί λένε ότι μεταφέρθηκε ζωντανός στον «Ερυθρό», όπου και εξέπνευσε, ενώ «για 10 μέρες δεν τον αναζήτησε κανείς» κι έτσι το πτώμα του μεταφέρθηκε για ταφή στο Νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα του περιστατικού και έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές «να διενεργήσουν πλήρη και διαφανή έρευνα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών προδιαγραφών» και «καλεί να μη χειραγωγηθεί πολιτικά η υπόθεση».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα