Thumbnail
Αυτές είναι οι μυστικές εγκαταστάσεις του Facebook στη Σουηδία

Τις «μυστικές» εγκαταστάσεις του Facebook στην Σουηδία αποκάλυψε ο 32χρονος ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος πόσταρε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από το εσωτερικό του κέντρου δεδομένων της εταιρίας στην Σκανδιναβική χώρα και εντυπωσίασε με τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του.
Το κτήριο έχει χτιστεί στην πόλη Lulea στο νοτιότερο άκρο της Σουηδίας και χρησιμοποιεί τον αέρα της Αρκτικής για να κρατά σταθερή τη θερμοκρασία στους δεκάδες χιλιάδες servers που διαθέτει το Facebook.
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως η εγκατάσταση έχει μέγεθος όσο περίπου έξι αμερικανικά γήπεδα ποδοσφαίρου και χρησιμοποιεί σχεδόν 40% λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά data centers.

Ο μεγιστάνας της ψηφιακής τεχνολογίας δεσμεύτηκε πως αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες και πως θα ακολουθήσουν και άλλες τους επόμενους μήνες. Ο Ζούκερμπεργκ γράφει πως οι εγκαταστάσεις θυμίζουν «sci-fi» ταινία και μιλά με υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά του, αλλά υπάρχουν και μίντια που σημειώνουν το πόσο δυστοπικές και καταθλιπτικές δείχνουν αυτές οι φωτογραφίες. Κοιτώντας προσεκτικά ωστόσο τις φωτογραφίες αυτές, μένει κανείς με την εντύπωση μίας ψυχρής, άγριας και χωρίς χρώμα πλευράς του Facebook, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα πολύχρωμα και γεμάτα ζωή γραφεία στην Καλιφόρνια.

facebook3-1300

«Πιθανώς δεν σκέφτεστε το Luleå όταν μοιράζεστε κάτι με τους φίλους σας στο Facebook, αλλά αυτό είναι ένα παράδειγμα της εξαιρετικά πολύπλοκης τεχνολογικής υποδομής που κρατά τον κόσμο συνδεδεμένο» γράφει ο Mr. Facebook.

facebook2-1300

«Ποια sci-fi movie εννοεί» διερωτάται ο συντάκτης του Quartz ο οποίος σκωπτικά σημειώνει πως θα μπορούσαν να είναι τα σκηνικά του «The Matrix» ή το Death Star από το Star Wars. Το ίδιο δημοσίευμα σχολιάζει επίσης και τα πορτρέτα των υπαλλήλων που δημοσίευσε ο Zuckerberg και κάνει λόγο για αγέλαστους αξιωματικούς ασφαλείας που θέλουν να δώσουν την αίσθηση πως το Facebook διατηρεί ασφαλή τα δεδομένα των χρηστών του.

facebook14-1300

facebook4-1300

facebook13-1300

facebook6-1300

facebook11-1300

facebook7-1300

facebook4-1300

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί οι Έλληνες με προθεσμιακές καταθέσεις είναι «μεγάλοι χαμένοι»;

Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diathiki_klhronomia
Η διαθήκη-παγίδα: Τι πρέπει να ξέρουν οι κληρονόμοι για να μην μπλέξουν
Η χειρόγραφη διαθήκη παραμένει νόμιμη αλλά κρύβει παγίδες – οι νέες δικλίδες ασφαλείας και η σημασία της ψηφιακής καταχώρισης
Η διαθήκη-παγίδα: Τι πρέπει να ξέρουν οι κληρονόμοι για να μην μπλέξουν
Τζέιντεν Ρενέ Τσαρλς
Φρίκη: Καθηγήτρια βίασε 14χρονο σε αυτοκίνητο ενώ στο πίσω κάθισμα κάθονταν άλλοι δύο μαθητές
Το αδιανόητο σκηνικό σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ – Η «κουβέρτα της ντροπής» για να κρύψει την αποτρόπαια πράξη και ο ισχυρισμός-σοκ ότι έμεινε έγκυος...
Φρίκη: Καθηγήτρια βίασε 14χρονο σε αυτοκίνητο ενώ στο πίσω κάθισμα κάθονταν άλλοι δύο μαθητές
φορολογικό
«Φορολογικό διαζύγιο» 2026: Πότε συμφέρει και πότε επιβαρύνει τα ζευγάρια
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις χωριστές δηλώσεις – Προθεσμίες, οφέλη και κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουν τα έγγαμα ζευγάρια
«Φορολογικό διαζύγιο» 2026: Πότε συμφέρει και πότε επιβαρύνει τα ζευγάρια