Thumbnail
Προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζει ένας στους δέκα εργαζομένους στην ΕΕ.
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 
Προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζει ένας στους δέκα εργαζομένους στην ΕΕ. Από κλινική κατάθλιψη πάσχει το 3-6% του πληθυσμού και στην Ελλάδα, με τις γυναίκες να εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά νοσηρότητα
 
 
Προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζει ένας στους δέκα εργαζομένους στην ΕΕ. Από κλινική κατάθλιψη πάσχει το 3-6% του πληθυσμού και στην Ελλάδα, με τις γυναίκες να εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά νοσηρότητας
 
Η οικονομική κρίση και η εργασιακή ανασφάλεια οδηγούν όλο και περισσότερους Ευρωπαίους εργαζομένους σε κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κατάθλιψη (EDA) αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος: Ενας στους 10 εργαζομένους έχει αναγκαστεί να λείψει από τη δουλειά του λόγω κατάθλιψης, ενώ χάνει κατά μέσο όρο 36 ημέρες εργασίας σε κάθε κρίση. Αυτό μεταφράζεται σε 21.000 ημέρες χαμένου χρόνου εργασίας και κόστος που αγγίζει τα 92 δισ. ευρώ.
 
Η έρευνα της EDA διεξήχθη σε 7.065 εργαζομένους και διευθυντικά στελέχη στη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία και την Τουρκία, και κατέδειξε πως το 20% έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη κάποια χρονική στιγμή. Το υψηλότερο ποσοστό ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο (26%) και το χαμηλότερο στην Ιταλία (12%).
 
Την ίδια στιγμή, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν -σύμφωνα με τους ειδικούς- τις διεθνείς στατιστικές: το 3-6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινική κατάθλιψη, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσια ποσοστά νοσηρότητας από τους άντρες. Η συνήθης ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 20 ή τα 30, αλλά συχνά η κατάθλιψη χτυπά και στα 50 ή στα 60. Το έντονο άγχος που συνδυάζεται με επεισόδια πανικού ταλαιπωρεί το 1%-2% του γενικού πληθυσμού, ενώ η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη στη διάρκεια της ζωής του είναι 20%. Την τελευταία 10ετία διπλασιάστηκε, άλλωστε, η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών.
 
«Επικρατεί η αίσθηση πως η κρίση αύξησε την ψυχική νοσηρότητα στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα να το τεκμηριώνουν. Στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται η ροή ασθενών, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει λόγω αύξησης των κρουσμάτων ή μετακίνησης ασθενών από την ιδιωτική περίθαλψη και από ψυχιατρεία και δομές που κλείνουν λόγω κρίσης» σημειώνει ο επ. καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ και μέλος του EDA στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης. Αυτό που διαπιστωμένα συμβαίνει, λέει, είναι η μείωση της δυνατότητας του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Οι δομές υγείας υποχρηματοδοτούνται, δεν υπάρχουν υλικά και φάρμακα, κλινικές κλείνουν. Μεσοπρόθεσμα θα έχουμε αύξηση των ανθρώπων με σημαντικό ποσοστό αναπηρίας λόγω κακή θεραπείας». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη είναι η πιο αναπηριογόνος νόσος στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Μελέτη που έγινε πρόσφατα στον Δήμο Θεσσαλονίκης έδειξε πως οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως άστεγοι, άνεργοι και μονογονεϊκές οικογένειες, εμφανίζουν πενταπλάσια επίπεδα κατάθλιψης και δεκαπλάσια αυτοκτονικότητα από τον γενικό πληθυσμό. Η αύξηση αστέγων και ανέργων μπορεί μεσοπρόθεσμα -λένε οι ειδικοί- να οδηγήσει σε αύξηση των ψυχικών διαταραχών, τη στιγμή που η κατάθλιψη είναι από τις πιο ακριβές αρρώστιες παγκοσμίως. Το κόστος της υπολογίστηκε στα 92 δισ. ευρώ το 2010 στην ΕΕ.
Μέσα σε μια 10ετία
 
Διπλάσια αντικαταθλιπτικά στην Ελλάδα
 
Η κατάθλιψη αποτελεί το κύριο πρόβλημα ψυχικής υγείας ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία. Πάνω από 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα παρουσιάσουν κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους. Στην Ελλάδα παρατηρείται διπλασιασμός στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών την τελευταία 10ετία. «Δεν είναι πολλά τα χάπια που καταναλώνουμε και οι πραγματικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Αντίστοιχη είναι η αύξηση και στον υπόλοιπο κόσμο και παρατηρείται επειδή υπάρχουν καινούργια φάρμακα χωρίς παρενέργειες, οι υπηρεσίες υγείας είναι καλύτερες και υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση», εκτιμά ο κ. Φουντουλάκης.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
 
ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παλαιστινη
Σε εξέλιξη η ολονύχτια διαμαρτυρία φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Εκατοντάδες φοιτητές έχουν στήσει ήδη αντίσκηνα στα Προπύλαια και στον Λευκό Πύργο
Σε εξέλιξη η ολονύχτια διαμαρτυρία φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
ΑΣΕΠ
3o Διεπιστημονικό Συνέδριο ΑΣΕΠ: Η διαμόρφωση της ταυτότητας εργοδότη στη Δημόσια Διοίκηση
Μπορεί το δημόσιο να γίνει ένας ελκυστικός εργοδότης; - Προκλήσεις και προκαταλήψεις
3o Διεπιστημονικό Συνέδριο ΑΣΕΠ: Η διαμόρφωση της ταυτότητας εργοδότη στη Δημόσια Διοίκηση