Thumbnail
Ειδομένη

Βρέχει ασταμάτητα στην Ειδομένη, από το μεσημέρι του Σαββάτου και καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής, και οι περίπου 14.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα στις πλημμυρισμένες σκηνές τους.

Ο καταυλισμός καθημερινά βουλιάζει όλο και περισσότερο στη λάσπη. Οικογένειες στοιβάζονται σε μικρές σκηνές που διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση, καθώς άλλες είναι εντελώς πλημμυρισμένες. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να προστατευθούν με κάθε τρόπο από τη δυνατή βροχή, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν με τα μέσα που διαθέτουν.

Δεκατέσσερις χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες καθημερινά παλεύοντας με την έντονη βροχόπτωση και την απέραντη λάσπη. Ορισμένοι μετακινούν τις σκηνές τους προσπαθώντας να βρουν πιο στεγνό μέρος. Τα πράσινα αδιάβροχα δεν είναι δυνατόν να τους προστατέψουν από την  συνεχή κατά διαστήματα βροχή.

Απεργία πείνας ξεκίνησαν πρόσφυγες, ενώ άλλοι προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας στον μικρό χωματόδρομο της περιοχής με σκοπό να στείλουν μήνυμα στην Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Από την πλευρά τους οι αρχές συνεχίζουν να διανέμουν ένα φυλλάδιο σε τρεις γλώσσες (αραβικά, φαρσί και παστούν) ενημερώνοντας τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά.

Η πολυήμερη αναμονή στην ύπαιθρο, κάτω από άθλιες συνθήκες, έχει εξαντλήσει τους πρόσφυγες, με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία να υφίστανται τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Κάποια μάλιστα στον καταυλισμό, είναι μόλις μερικών μηνών και παρά το γεγονός ότι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, είναι αναγκασμένα να μένουν με τους γονείς τους σε σκηνές, μέσα στο κρύο.

Η συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στο σημείο όμως, έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για φαινόμενα παραοικονομίας, με επιτήδειους να θησαυρίζουν στις πλάτες των προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα το πρωί, ο δρόμος που οδηγεί στον καταυλισμό ήταν διάσπαρτος με αυτοσχέδιους πάγκους όπου πωλούνταν από λουκουμάδες προς ένα ευρώ, μέχρι ψωμί, ρύζια, ξηρούς καρπούς, πατάτες και τσιγάρα! Αυτοκίνητα Ι.Χ. με κάθε λογής εμπόρευμα στους χώρους αποσκευών, βρίσκονται σταθμευμένα και μέσα στο χωριό της Ειδομένης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ρούτερ
«Wi-Fi»: Τι σημαίνει - Ο μύθος, η τεχνική του ονομασία και η αλήθεια
Οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στο Wi-Fi κάθε μέρα, για τη δουλειά μας, την πρόσβαση στις ειδήσεις, την περιήγηση στα social media, ωστόσο είναι...
«Wi-Fi»: Τι σημαίνει - Ο μύθος, η τεχνική του ονομασία και η αλήθεια