Thumbnail
Άποψη

Στα εν χρήσει ετυμολογικά λεξικά της Αρχαίας Ελληνικής πιθανολογείται η ετυμολογία του ρήμ. αγανακτώ από το επίρρ. άγαν + το ρ. έχω.Ειδικότερα  εικάζεται ότι κάποτε υπήρχε η αμάρτυρη λέξη * αγανέκτης > *αγανάκτης και εξ αυτής προήλθε το ρ. αγανακτώ ( κατά το πλεονέκτης > πλεονεκτώ) (Frisk, Chantraine).

Η ανωτέρω ετυμολογική ερμηνεία όμως κρίνεται κατά τη γνώμη μας ως απορριπτέα για τον απλούστατο λόγο ότι εν τοιαύτη περιπτώσει τα  ρ. πλεονεκτώ και αγανακτώ θα ήταν συνώνυμα, όπερ άτοπον.

Η εκτίμησή μας είναι ότι το ρ. αγανακτώ προέρχεται  από το άγαν + άχθ(-ομαι) (<  άχθος)  + κατάλ. –έω : > *αγαναχθέω > (με τροπή των δασέων στα αντίστοιχα ψιλά) αγανακτέω, -ώ.Συνηγορεί δε προς τούτο εμμέσως και ο Πλάτων με το ακόλουθο απόσπασμα από τον Φαίδωνα: «… υμάς τε απολείπων και τους ενθάδε δεσπότας ου χαλεπώς φέρω ουδ’ αγανακτώ ηγούμενος κακεί ουδέν ήττον ή ενθάδε δεσπόταις τε αγαθοίς εντεύξεσθαι και ετέροις…» (Πλάτ. Φαίδων 69d-e).Παρατηρητέο το κλιμακωτό σχήμα του πλατωνικού λόγου στη φράση «ου χαλεπώς φέρω ουδ’ αγανακτώ».

  Τέλος, όσον αφορά στη μτχ αγανακτισμένος που είναι μέσου-παθητικού τύπου, ενώ το ρ. αγανακτώ είναι ενεργ. τύπου (με παθητ. σημασία), εκτιμάται ότι η σημασιολο-γική συνάφεια και συνωνυμία με το ρ. εξοργίζομαι προκάλεσε κατ’ αναλογία προς το εξοργισμένος το δημώδες αγανακτισμένος.

  Και το επικαιρικό σχόλιό μας: Οι πολιτικο-οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών προκάλεσαν αγανάκτηση τουλάχιστον σε μια σημαντική μερίδα των πολιτών στη χώρα μας και σε άλλες χώρες.Αγανακτισμένοι πολίτες  γιά ανάλογες αιτίες καταγράφονται από την Ιστορία ήδη από την αρχαιότητα.Αυτούς τους πολίτες ανακούφισε και απέδωσε την προσωπική τους αξιοπρέπεια ο μεγάλος νομοθέτης και πολιτικός Σόλων με την περίφημη Σεισάχθεια , αποσείοντας το δυσβάστακτο άχθος

των χρεών τους.Τον εμιμήθηκε κατόπιν και ο Ιούλιος Καίσαρ ο οποίος «σεισαχθεία τινί εκούφιζε τους χρεωφειλέτας».Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες –που είναι εκτεθειμένοι σφόδρα έναντι των πολιτών και της Ιστορίας-  την υστάτη αυτή ώρα θα λάβουν υπόψη την Ελληνορωμαική παράδοση της φιλάνθρωπης αντιμετώπισης και κάπως θα μιμηθούν τους υπέρτερους εκ των παλαιοτέρων προς όφελος των πολιτών.

Ει δ’ άλλως, θα φέρουν μεν το δημοκρατικό μανδύα , θα κινούνται όμως στα όρια της τυραννικής και απάνθρωπης πολιτικής συμπεριφοράς !        

  Ι.Ν.Ηλιούδης,δ.Φ., σχολ. σύμβ. Φιλολόγων Λάρισας

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

School bullying
Σχολικός εκφοβισμός: Η «σιωπηλή κρίση» στα σχολεία και η ανάγκη για επιμόρφωση
Η αύξηση των περιστατικών bullying φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη πρόληψης και εξειδίκευσης στην εκπαιδευτική κοινότητα
Σχολικός εκφοβισμός: Η «σιωπηλή κρίση» στα σχολεία και η ανάγκη για επιμόρφωση
δασκαλα
Στοχοποίηση αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, προσβλητικά συνθήματα και δολιοφθορές σε βάρος της
Απαιτείται άμεση διερεύνηση των περιστατικών και μέτρα προστασίας για την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό και το σύνολο των εκπαιδευτικών
Στοχοποίηση αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, προσβλητικά συνθήματα και δολιοφθορές σε βάρος της
Σπύρος Μαρίνης
Σπύρος Μαρίνης (Πρόεδρος ΔΟΕ): Σχέδιο για κατάργηση οργανικών θέσεων, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων
​​​​​​​Ανησυχία για κατάργηση οργανικών θέσεων πριν τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών
Σπύρος Μαρίνης (Πρόεδρος ΔΟΕ): Σχέδιο για κατάργηση οργανικών θέσεων, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων
εκπαιδευτικός σε απόγνωση
Στη Βουλή σήμερα Παρασκευή: Στο επίκεντρο ο θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη και τα διαπολιτισμικά σχολεία
Χρειάζεται θεσμοθέτηση μόνιμων δομών ψυχολογικής υποστήριξης στα σχολεία; Και αν ναι, με ποιο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην...
Στη Βουλή σήμερα Παρασκευή: Στο επίκεντρο ο θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη και τα διαπολιτισμικά σχολεία