Thumbnail

Δύο ομογενείς επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων «ένωσαν» τις επιστημονικές τους γνώσεις προκειμένου να «χαρίσουν» στην ανθρωπότητα το «γενετικό κώδικα» του αυτισμού.

 
Όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος» ο καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδίκευση στην νανοηλεκτρονική, Σταν Σκαφίδας, και ο επίσης καθηγητής Νευροψυχιατρικής, Χρήστος Παντελής, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, πριν από λίγο καιρό κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεστ που εκπέμπει πολλά θετικά σήματα για τη διάγνωση του αυτισμού και, ίσως, και της σχιζοφρένειας, αλλά για τη διαπίστωση κατά πόσο ένα νεαρό άτομο βρίσκεται στις ομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για την εκδήλωση αυτών των παθήσεων.
 
Ξεκινώντας με την επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόθεση ότι ο αυτισμός είναι εν μέρει και κληρονομική πάθηση, που σημαίνει ότι η αρρώστια έχει άμεση σχέση με τη γονιδιακή ταυτότητα του ατόμου και των συγγενών του, και γνωρίζοντας, παράλληλα, ότι προκειμένου να νοσήσει ένα άτομο απ' αυτόν χρειάζεται η μετάλλαξη περισσοτέρων του ενός γονιδίου, ξεκίνησαν έρευνες.
 
Εξέτασαν τα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο από περίπου 8.000 ανθρώπους. Και οι δύο ξεκαθαρίζουν, στο «Νέο Κόσμο», ότι το τεστ βρίσκεται στην πειραματική του φάση και ότι δεν είναι διαγνωστικό. «Η εξέταση είναι περισσότερο προληπτική και θα δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου», αναφέρουν.
 
Οι δύο ομογενείς επιστήμονες, όμως, με αυτήν την έρευνά τους, ανοίγουν ένα ακόμα μεγαλύτερο και, σίγουρα, αισιόδοξο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, αυτό που λέγεται «σχέση γενετικού κώδικα και ψυχασθενειών». Δυνητικά μία τέτοια ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωσή τους και στην σωστή αντιμετώπισή τους.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρκίνος στο πάγκρεας
Καρκίνος παγκρέατος και κάπνισμα: Η σχέση που εντείνει την επικινδυνότητα της νόσου
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς οι τοξίνες του καπνού «τροφοδοτούν» την επιθετική ανάπτυξη του καρκίνου και υπονομεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Καρκίνος παγκρέατος και κάπνισμα: Η σχέση που εντείνει την επικινδυνότητα της νόσου
feta
Η φέτα αλλάζει: Οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη χύμα – Ποια εκτοξεύει τις πωλήσεις
Τα νέα καταναλωτικά πρότυπα οδηγούν σε άνοδο της τυποποιημένης φέτας και πτώση της παραδοσιακής
Η φέτα αλλάζει: Οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη χύμα – Ποια εκτοξεύει τις πωλήσεις