Thumbnail

Δύο ομογενείς επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων «ένωσαν» τις επιστημονικές τους γνώσεις προκειμένου να «χαρίσουν» στην ανθρωπότητα το «γενετικό κώδικα» του αυτισμού.

 
Όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος» ο καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδίκευση στην νανοηλεκτρονική, Σταν Σκαφίδας, και ο επίσης καθηγητής Νευροψυχιατρικής, Χρήστος Παντελής, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, πριν από λίγο καιρό κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεστ που εκπέμπει πολλά θετικά σήματα για τη διάγνωση του αυτισμού και, ίσως, και της σχιζοφρένειας, αλλά για τη διαπίστωση κατά πόσο ένα νεαρό άτομο βρίσκεται στις ομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για την εκδήλωση αυτών των παθήσεων.
 
Ξεκινώντας με την επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόθεση ότι ο αυτισμός είναι εν μέρει και κληρονομική πάθηση, που σημαίνει ότι η αρρώστια έχει άμεση σχέση με τη γονιδιακή ταυτότητα του ατόμου και των συγγενών του, και γνωρίζοντας, παράλληλα, ότι προκειμένου να νοσήσει ένα άτομο απ' αυτόν χρειάζεται η μετάλλαξη περισσοτέρων του ενός γονιδίου, ξεκίνησαν έρευνες.
 
Εξέτασαν τα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο από περίπου 8.000 ανθρώπους. Και οι δύο ξεκαθαρίζουν, στο «Νέο Κόσμο», ότι το τεστ βρίσκεται στην πειραματική του φάση και ότι δεν είναι διαγνωστικό. «Η εξέταση είναι περισσότερο προληπτική και θα δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου», αναφέρουν.
 
Οι δύο ομογενείς επιστήμονες, όμως, με αυτήν την έρευνά τους, ανοίγουν ένα ακόμα μεγαλύτερο και, σίγουρα, αισιόδοξο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, αυτό που λέγεται «σχέση γενετικού κώδικα και ψυχασθενειών». Δυνητικά μία τέτοια ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωσή τους και στην σωστή αντιμετώπισή τους.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ Berlin 2026 το Τμήμα Τουρισμού
Το Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου ενισχύει τη διεθνή του παρουσία στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ Berlin 2026
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ Berlin 2026 το Τμήμα Τουρισμού
Επίθεση ΗΠΑ στο Ιράν
Ιράν: Αναφορές για επίθεση Ισραήλ - ΗΠΑ κοντά σε συγκέντρωση στην Τεχεράνη (βίντεο)
Διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις σε κεντρικά σημεία της ιρανικής πρωτεύουσας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση
Ιράν: Αναφορές για επίθεση Ισραήλ - ΗΠΑ κοντά σε συγκέντρωση στην Τεχεράνη (βίντεο)
μετακι
Αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών στο Μαρούσι για την τρίτη συνεχή μετακίνηση της ίδιας αναπληρώτριας νηπιαγωγού
Στον αέρα το Ολοήμερο του 2ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου λόγω αιφνίδιας μετακίνησης νηπιαγωγού
Αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών στο Μαρούσι για την τρίτη συνεχή μετακίνηση της ίδιας αναπληρώτριας νηπιαγωγού