Thumbnail
Μέτρα που διευρύνουν αντί να θεραπεύουν αδικίες 

Μέτρα που διευρύνουν αντί να θεραπεύουν αδικίες και στρεβλώσεις του συνταξιοδοτικού μας συστήματος και πλήττουν σχεδόν 3 εκατ. ασφαλισμένους, οι οποίοι ακόμη και με 30 ή 40 χρόνια δουλειάς καταδικάζονται από τώρα με συντάξεις σχεδόν παρόμοιες με όσων έχουν 20 και 25 έτη ασφάλισης, κρύβει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τα μέτρα που κρύβει το νομοσχέδιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου είναι: 

1.    Μειώσεις στις νέες συντάξεις, ακόμη και πάνω από 20%, όπως αναφέρεται στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου! Oταν οι μειώσεις είναι μέχρι 20%, σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο, θα περνάει όλη στο ποσό της νέας σύνταξης. Αν είναι άνω του 20%, τότε στο ποσοστό της περικοπής που υπερβαίνει το 20% θα εφαρμόζεται το 1/2 της μείωσης για το 2016, τα 2/3 της μείωσης για το 2017 και τα 3/4 για το 2018. 
Για παράδειγμα, αν η μείωση σε μια νέα σύνταξη είναι 30%, τότε το τελικό ποσοστό που θα εφαρμοστεί διαμορφώνεται ως εξής: 
* Μείωση 25% (αντί 30%) για όσους αποχωρήσουν το 2016, 
* Μείωση 26,7% (αντί 30%) για όσους αποχωρήσουν το 2017 και
* Μείωση 27,5% (αντί 30%) για όσους αποχωρήσουν το 2018. 

2. Κλιμακωτές αυξήσεις εισφορών σύνταξης και ασθένειας, επί του 26,95% του πραγματικού (καθαρού φορολογητέου) εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Το 20% θα είναι η εισφορά σύνταξης και το 6,95% εισφορά ασθένειας. Εφαρμογή το 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2016. Ελάχιστη τεκμαρτή εισφορά 157,92 ευρώ το μήνα.

3. Εμμεσες αλλά και άμεσες μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, με την προτεινόμενη αύξηση εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στον εργοδότη και κατά 0,5 της μονάδας στον εργαζόμενο. Σημειώνεται ότι οι μισθοί συνέχισαν να μειώνονται όταν οι εργοδότες πλήρωναν χαμηλότερες εισφορές κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες μετά τον Ιούλιο του 2014. Τώρα που η κυβέρνηση μιλά για αύξηση, πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τα σπασμένα. Αφενός θα έχουν έμμεση μείωση μισθού, καθώς οι κρατήσεις ΙΚΑ από 15,5% επί του μισθού θα πάνε στο 16%, και αφετέρου είναι πιθανό να έχουν και άμεσες περικοπές μισθού στην περίπτωση που οι εργοδότες ισοφαρίσουν την επιβάρυνση από την αύξηση των εισφορών τους, με ψαλίδι στις αποδοχές των εργαζομένων.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

via
Ενημερωτική εκδήλωση στις 23/4 - «Βία μεταξύ των ανηλίκων και αναρτημένη στο διαδίκτυο»
Ενημερωτική εκδήλωση για τη βία ανηλίκων συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Παπάγου – Χολαργού & Φιλοθέης – Ψυχικού
Ενημερωτική εκδήλωση στις 23/4 - «Βία μεταξύ των ανηλίκων και αναρτημένη στο διαδίκτυο»
gerasimos_siasos
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος στην 105η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων
Δείτε τα πορίσματα της Συνόδου Αντιπρυτάνεων
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος στην 105η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων