Thumbnail
Τσεκούρωμα

Οι αοριστολογίες και οι πολιτικοί-επικοινωνιακοί χειρισμοί στο ασφαλιστικό έλαβαν τέλος την Πέμπτη με τη δημοσιοποίηση του γενικόλογου αλλά δηλωτικού της πορείας που έχει αποφασιστεί να λάβει το ασφαλιστικό σύστημα πορίσματος της «επιτροπής σοφών»...

Τώρα η κυβέρνηση καλείται να λάβει πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το ύψος των μειώσεων σε ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά κυρίως το ποσοστό απώλειας εισοδήματος των νυν συνταξιούχων και δη όσων λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει όλα να έχουν εξειδικευτεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε να μπορέσει τάχιστα η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις.

Ηδη στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις προκρινόμενες αλλαγές.

Εκεί λοιπόν τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για τους… τυχερούς συνταξιούχους που δεν ζουν στα όρια της φτώχειας (δηλαδή λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ).

Πίσω από τις φράσεις «συμμετοχική δικαιοσύνη» και «αλληλεγγύη των γενεών» κρύβεται το τσεκούρωμα στις μεγάλες συντάξεις που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30%.
 

Ψάχνουν τα κριτήρια

Το πώς θα προκύψει το ποσοστό ακόμη είναι άγνωστο (αφού πρέπει να συνεκτιμηθεί και το πολιτικό κόστος).

Ομως είναι δεδομένο ότι θα πρέπει οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να επωμιστούν μέρος της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για το 2016, η οποία υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ.

Ετσι οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης ψάχνουν τα «κοινωνικοασφαλιστικά κριτήρια» που θα δώσουν τέτοιες περικοπές, οι οποίες θα σώσουν αφενός το αριστερό γόητρο της κυβέρνησης και αφετέρου θα «κορεστεί» η πείνα των δανειστών μας για αποκαθήλωση του κοινωνικού κράτους.

Το σίγουρο είναι ότι οι μειώσεις θα προέρχονται από τον ανακαθορισμό των συντάξεων με βάση το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ετσι σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με κλιμακωτά όμως ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Κυβερνητικός στόχος είναι να τεθεί μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους και μικρότερο για τους υψηλόμισθους.

Καθίσταται προφανές ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι κατώτερο του σημερινού και δεν θα ξεπερνά το 55%.

Εκεί που αναμένεται σφαγή των συντάξεων είναι κυρίως σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία (10.500 ημέρες ασφάλισης), αφού οι περισσότεροι εξ αυτών έλαβαν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 70% και τώρα θα μειωθεί η σύνταξή τους αφού θα συμπιεστεί το ποσοστό αναπλήρωσης.

Οι μειώσεις αυτές θα κυμαίνονται από 20%-30% (ανάλογα με τα εισοδήματα του συνταξιούχου, τι έχει δώσει στο σύστημα κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και την ηλικία συνταξιοδότησής του).

Σε απόλυτους αριθμούς, δε, οι απώλειες ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερες, καθότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπολογιστούν οι μειώσεις στα ποσά που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Φορολογία

Επίσης οι συνταξιούχοι, όπως δείχνει ο υφιστάμενος σχεδιασμός, θα αναλάβουν και σημαντικό κομμάτι της φορολογίας με την οποία θα δίδεται η εθνική σύνταξη (άρα με έμμεσο μεν τρόπο θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος από συντάξιμες αποδοχές).

Ομως το μεγάλο πρόβλημα των επόμενων ετών δεν θα εντοπίζεται σ’ αυτές καθεαυτές τις μειώσεις αλλά στη μεταβίβαση ενός μεγάλου μέρους του δημοσιονομικού βάρους του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες του πολίτη.

Είναι το σημείο στο οποίο αντιτάχθηκαν σφοδρά, όπως πληροφορούμαστε, δύο μέλη της επιτροπής (ο δικηγόρος επί Ασφαλιστικού Δικαίου Δ. Μπούρλος και ο καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας Ξ. Κοντιάδης) και αφορά την προσπάθεια εισαγωγής οικονομικών σταθεροποιητών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι θα οδηγούν σε αυτόματες μειώσεις συντάξεων (κάτι σαν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που όμως θα «βαφτιστεί» διαφορετικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο μέλη αντέδρασαν πολύ έντονα κάνοντας λόγο ότι αυτοί οι οικονομικοί σταθεροποιητές μαζί με το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης οδηγούν σε ένα νέο, πλήρως εξατομικευμένο σύστημα, όπου το τελικό ποσό της σύνταξης θα είναι αβέβαιο…

 

Πηγή: Τζώρτζης Ρούσσος - Εφημερίδα των Συντακτών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

vroxes_252863_128495_type13262.jpg
Καιρός: Ένα δύσκολο διήμερο με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, χαλάζι και νοτιάδες αλλά και υψηλές για την εποχή οι θερμοκρασίες - Σε ισχύ έκτακτο δελτίο
Καιρός: Ένα δύσκολο διήμερο με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
πουρές
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
Ο πουρές μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει γευστικότατος και να αποβάλει την απλή γεύση της πατάτας, έχοντας μέσα του λίγη τσαχπινιά
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
university_lausanne
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
Έρευνα αποκάλυψε περισσότερες από 140 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμούς, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, την τελευταία πενταετία -...
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί