Thumbnail
Το Νοέμβριο έτοιμο το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ομιλία του σήμερα στη Βουλή. 

«Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις και θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα» δήλωσε συγκεκριμένα, ενώ ενημέρωσε ότι, εντός του Νοεμβρίου, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Παράλληλα, θα προηγηθεί ένας κύκλος διαλόγου, ο οποίος θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα μετά την κατάθεση του πορίσματος για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, να είναι δίκαιο και να προστατεύει όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις.

«Δεν έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε δι’ αλληλογραφίας ή να διεκπεραιώνουμε ό,τι μας έρχεται από έξω. Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσωπο», σχολίασε.

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η αλλαγή όλης της δομής του ασφαλιστικού θα εξασφαλίσει δίκαιη σύνταξη για όλους, και παράλληλα θα αποφύγει μέτρα, όπως είναι η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, οι μειώσεις στις χαμηλότερες συντάξεις και η μείωση του ΕΚΑΣ.

«Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε την επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», δήλωσε σχετικά, όμως «απαιτείται άμεση θεσμική αλλαγή».

Την ίδια στιγμή άσκησε κριτική στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα λέγοντας ότι αυτό έχει καταστεί πλήρως μη βιώσιμο λόγω της υψηλής ανεργίας, η οποία υπονομεύει την εισπρακτική του βάση, και της καταλήστευσης των αποθεματικών του μετά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI. Παρουσίασε, ακόμη, τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), σύμφωνα με τα οποία το 80% των κινητών αξιών που επενδύθηκε σε τίτλους εξανεμίστηκε μετά την εφαρμογή του PSI.

Όσοναφορά το εργασιακό καθεστώς ο υπουργός  ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις ομαδικές απολύσεις, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Στα θέματα αυτά «θέλουμε να είμαστε από την πλευρά του κόσμου της εργασίας», είπε καταληκτικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
ερασαμους
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αφορούσαν την περιβαλλοντική ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική...
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»