«Κάτι δεν πάει καλά με την κόρη σας»: Η δασκάλα που είδε αυτό που κανείς δεν είχε προσέξει και άλλαξε τη ζωή μιας οικογένειας

Κοινωνία 0

Κατάργηση 35ετίας για σύνταξη ζητούν οι δανειστές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η βόμβα για αύξηση του χρόνου ασφάλισης στην 35ετία τινάζει

Δύο νέες βόμβες για τις συντάξεις κρύβουν τα μέτρα που θα πρέπει να να νομοθετήσει η κυβέρνηση ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι δανειστές προτείνουν και ζητούν:

1. Σταδιακή αύξηση του χρόνου καταβολής εισφορών ως τα 40 έτη για όσους έχουν σήμερα 35 ως 37 έτη.

2. Να κοπούν οι έκτακτες επιχορηγήσεις που παίρνουν τα Ταμεία για να πληρώνουν συντάξεις από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).

Τα δύο μέτρα είναι καινούργια και οι δανειστές θέλουν να τα δουν ψηφισμένα ως τα μέσα Οκτωβρίου, για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του νέου Μνημονίου. Η βόμβα για την αύξηση του χρόνου ασφάλισης στην 35ετία τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που αποχωρούν με 35ετία.

Με το νέο προαπαιτούμενο, ένας ασφαλισμένος που γίνεται 58 ετών το 2015, μετά την ισχύ του νόμου για τα όρια ηλικίας, και έχει ήδη 35 έτη, δεν θα επηρεαστεί μόνο από την αύξηση του ορίου ηλικίας (θα βγει στα 58,5), αλλά θα έχει και αύξηση των ετών ασφάλισης, δηλαδή αντί για 35 θα πρέπει να έχει 35,5 έτη ή 36 έτη για να πάρει σύνταξη.

Η αύξηση θα είναι σταδιακή ως το 2022, οπότε η συνταξιοδότηση πριν από τα 67 με πλήρη σύνταξη προϋποθέτει ηλικία 62 ετών και 40 χρόνια εισφορών. Η τρόικα λέει, λοιπόν, να αυξάνεται όχι μόνο το όριο ηλικίας, αλλά και τα έτη ασφάλισης από τα 35 ως τα 40 έτη ως το 2022.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στη λίστα με τα μέτρα που πρέπει να επανεξεταστούν και να καταργηθούν, οι δανειστές έχουν συμπεριλάβει και το άρθρο 29 του νόμου 4325/15 με το οποίο δόθηκε η «άδεια» στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕ, στο ΕΤΕΑ καθώς και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων να παίρνουν τα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης για να καλύπτουν ελλείμματα και να πληρώνουν συντάξεις.

Η τρόικα λέει «τέρμα τα δανικά». Οι πόροι του ΑΚΑΓΕ έχουν σώσει μέχρι στιγμής τις πληρωμές των επικουρικών συντάξεων καθώς το ΕΤΕΑ χρησιμοποίησε περί τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ «χέρι» στα αποθεματικά του  λογαριασμού αυτού έχουν βάλει και το ΙΚΑ και ο  ΟΑΕΕ με δανεικά 150 και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αν κοπεί η επιχορήγηση, οι συντάξεις δεν θα πληρώνονται στην ώρα τους και οι περικοπές θα θα είναι αναπόφευκτες.

Ακόμη προτείνουν άμεση εφαρμογή του νέου υπολογισμού συντάξεων για όσους έφυγαν μετά την 1η /1/2015 από το Δημόσιο και οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μέρος της σύνταξης, είτε πήραν προσωρινή είτε ακόμη και ολόκληρη σύνταξη.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα: Ποιοι μαθητές έχουν τριήμερο με το «καλημέρα»

Πώς λέγεται ο «ξερόλας» στα αρχαία ελληνικά;

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία