Thumbnail
Ανταπόκριση του Αργύρη Παναγόπουλου για την εφημερίδα Αυγή

Πάνω από 500 Ιταλοί πανεπιστημιακοί στηρίζουν το "ΟΧΙ", ενώ ιστορικά μνημεία της Ιταλίας, από τον Πύργο της Πίζας, τη Γέφυρα του Ριάλτο της Βενετία και τις γέφυρες της Αιώνιας Πόλης, μετατρέπονται από τους ακτιβιστές σε προπύργια του "ΟΧΙ" για να δώσουν ένα ενωτικό μήνυμα στους δύο λαούς να μην υποκύψουν τη λιτότητα και τους εκβιασμούς.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι δίπλα στην Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο είχαν σαν συνέπεια να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για τις περίπου 100 εκδηλώσεις στήριξης του "ΟΧΙ" στην Ιταλία, γιατί πυροδότησαν ένα κύμα οργής ανάμεσα στους δημοκρατικούς, προοδευτικούς και αριστερούς Ιταλούς από τη στιγμή που ο Ρέντσι υπερασπίστηκε τις αντιμεταρρυθμίσεις του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι "τώρα στην Ιταλία η εργασία είναι πιο ελαστική και από τη Γερμανία", για να λάβει τα εύσημα της Μέρκελ, ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα και το σεβασμό των κανόνων!

Περισσότεροι από 500 πανεπιστημιακοί απεύθυναν κάλεσμα στον ελληνικό λαό για να ψηφίσει "ΟΧΙ" υπογραμμίζοντας τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού για τη δυτική κουλτούρα και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά την κοιτίδα της Ευρώπης, γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει από τη βούληση των τεχνοκρατών της λιτότητας.
"Πάνω απόλα ο καθένας από εμάς συμμερίζεται μια βαθιά ανησυχία για τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες, όπως και μια βαθιά περιφρόνηση και θυμό για τον εκβιασμό που επιβλήθηκε από τους τεχνοκράτες της λιτότητας, που αποκάλυψαν τον πραγματικό στόχο της αγριότητάς τους: να επιβάλλουν ένα ενιαίο και αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην ισοπέδωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", υπογραμμίζουν στο κάλεσμά τους οι Ιταλοί πανεπιστημιακοί.

"Για αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να μη στηρίξουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη σελίδα της ιστορίας του. Συνειδητοποιούμε ότι το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, που εμείς ελπίζουμε να νικήσει το "ΟΧΙ", θα οδηγήσει σε ένα κλίμα σύγχυσης που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν για να κάνουν τους Έλληνες πολίτες να σκύψουν το κεφάλι.

Ευχόμαστε ότι ο ελληνικός λαός θα  κάνει την επιλογή του με πλήρη αυτονομία και αξιοπρέπεια, ενώ η διεθνής αλληλεγγύη απέναντί του ενισχύεται συνεχώς. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αγανακτεί και κινητοποιείται γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι μια διαφορετική Ευρώπη, ένας διαφορετικός κόσμος, είναι πραγματικά εφικτοί, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο ανάμεσα στη σκλαβιά της αγοράς ή τη βαρβαρότητα", συμπληρώνουν οι Πανεπιστημιακοί κλείνοντας το κάλεσμά τους υπέρ του "ΟΧΙ" με "Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες σας" και τη φράση: "Ζήτω η Ελλάδα".

Χιλιάδες ακτιβιστές πραγματοποίησαν χθες δεκάδες εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις για τη στήριξη του "ΟΧΙ" και την ενημέρωση του ιταλικού λαού με αιχμή της εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε διεθνώς γνωστά ιστορικά μνημεία της χώρας.

Πίζα

Ακτιβιστές εμφανίστηκαν με πανό και πλακάτ με το "ΟΧΙ" έξω από το Κεκλιμένο Πύργο της Πίζας, ενόψει της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στη πόλη τη Παρασκευή.

Ρώμη
Ακτιβιστές επίσης κρέμασαν πανό υπέρ του "ΟΧΙ" και κατά της λιτότητας στο Γέφυρα του Ριάλτο της Βενετίας, ενώ ένα μεγάλο "ΟΧΙ" έκανε την εμφάνισή του στη Γέφυρα Γκαριμπάλντι στο ιστορικό κέντρο Ρώμης, που θα φιλοξενήσει τη Παρασκευή λαμπαδηφορία και συγκέντρωση στήριξης του "ΟΧΙ".

Μιλάνο

Μιλανέζοι ακτιβιστές χόρεψαν μπροστά στο καθεδρικό ναός της ιταλικής συμπρωτεύουσας συρτάκι προετοιμάζοντας το κλίμα για τη μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή στα λιμάνι των καναλιών του Μιλάνου.
Η δημοτική σύμβουλος του Μιλάνο Ανίτα Σόνεγκο με μια ελληνική σημαία στους ώμους διάβασε κάλεσμα στήριξης στον ελληνικό λαό, ενώ διανοούμενοι της πόλης, με επικεφαλής το Μόνι Οβάντια και το Βιτόριο Ανιολέτο κάλεσαν τη πόλη να στηρίξει την Ελλάδα και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και του "ΟΧΙ".

Βενετία

Το "ΟΧΙ" έφθασε και στην ιστορική Γέφυρα του Ριάλτο στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη κεντρική εκδήλωση της Παρασκευής. Στη περιφέρεια της Βενετίας έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 20 εκδηλώσεις στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης τη Παρασκευής, ενώ σε 5 πόλεις σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος με απευθείας μεταδόσεις σε πλατείες.

Νάπολη


Στη Νάπολη οι εκδηλώσεις στήριξης του "ΟΧΙ" συνεχίστηκαν χθες με μεγάλη εκδήλωση – συζήτηση για την Ελλάδα στην πρώην ψυχιατρική φυλακή της πόλης, που έχει μετατραπεί τη τελευταία διετία σε πολυχώρο κοινωνικών δραστηριοτήτων ακολουθώντας τις προκλήσεις των ελληνικών δομών αλληλεγγύης, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εθελοντές και ακτιβιστές που τον λειτουργούν. Στη Νάπολη πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη μεγάλη συγκέντρωση, που συμμετείχαν περίπου χίλια άτομα και ο δήμαρχος της πόλης ντε Ματζίστρις, που δήλωσε το δικό του "ΟΧΙ" στους εκβιασμούς εναντίον της Ελλάδας.

Μπολόνια

Στη Μπολόνια συνεχίστηκαν για δεύτερη εβδομάδα οι εκδηλώσεις υπέρ του "ΟΧΙ" με μια συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χιλιάδες κόσμου ενημερώθηκε για τη κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη κεντρική συγκέντρωση της Παρασκευής. Το προηγούμενο Σάββατο κλείνοντας το φεστιβάλ του μεγαλύτερου συνδικάτου Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL στη Μπολόνια ο γραμματέας του Μαουρίτσιο Λαντίνι κάλεσε τα ιταλικά συνδικάτα να σταθούν στο πλευρό του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ότι επιτέλους ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της δημοκρατίας σε μια Ευρώπη που της έχει επιβληθεί μια άδικη πολιτική από τους τεχνοκράτες, το χρηματοοικονομικό τομέα και οργανισμούς που δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα.  

Πηγή: ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...