Thumbnail
Δίωρες στάσεις εργασίας για τις απολύσεις

Δίωρες στάσεις εργασίας την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Απρίλη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της διοίκησης ότι θα προχωρήσει σε 100 απολύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις τής σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους, ότι θα σώσουν τις δουλειές τους αν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες «πριμοδοτηθούν» με φτηνότερο ρεύμα και άλλα προνόμια.

Την Τετάρτη 29 Απρίλη στα πλαίσια της στάσης εργασίας από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του εργοστασίου. Όπως αποφάσισαν κατά τον ελλιμενισμό πλοίου για λογαριασμό της εταιρείας, έμφορτου με την πρώτη ύλη για την κατασκευή τής μπετόβεργας (μπιγιέτα), θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε 2 στάσεις εργασίας, 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 3 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα, και ακολούθως θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία.

Στο μεταξύ οι στάσεις εργασίας συνεχίζονται και την Πέμπτη 30 Απρίλη, οπότε και λήγει η διορία της διοίκησης για το πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων», επί της ουσίας απολύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα συγκεντρωθούν εκ νέου στην πύλη του εργοστασίου από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, ενώ θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα εισόδου προς Αθήνα, στο ύψος τού εργοστασίου.

Η εργοδοσία την Τρίτη 28 Απρίλη πρότεινε στους 100 εργαζόμενους να αποχωρήσουν «οικειοθελώς», δίνοντας το ανάλογο «κίνητρο», ενώ ξεκαθάρισε πως αν δεν δεχτούν, θα προχωρήσει με απολύσεις 5% κάθε μήνα, όπως της επιτρέπει ο νόμος. Το «δόλωμα» της «οικειοθελούς» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο επίδομα ανεργίας, το οποίο ούτως ή άλλως χάνουν όσοι δηλώσουν παραίτηση.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 30ής Απρίλη. Μέχρι τότε, η «Χαλυβουργική» είχε δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη τα παζάρια με την κυβέρνηση για μείωση του ενεργειακού κόστους, μεταξύ άλλων και με το μέτρο της «διακοψιμότητας». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι ο εκβιασμός της εργοδοσίας για να αποσπάσει φτηνό ρεύμα, είναι βαρέλι δίχως πάτο για τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά της η παράταξη της «Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης Χαλυβουργικής» καλεί σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, καλώντας τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις».

Αναδημοσίευση από 902.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 29-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

θρανια
Μεγάλη απάτη με εκπαιδευτικό φορέα "μαϊμού": Χορηγούσε βεβαιώσεις παρακολούθησης προγραμμάτων
Ανακοίνωναν ψευδώς την υλοποίηση προγραμμάτων στο  πλαίσιο συνεργασίας με πανεπιστήμιο χωρίς να υπάρχει σχετική σύμβαση, ενώ χορηγούσαν και σχετικές...
Μεγάλη απάτη με εκπαιδευτικό φορέα "μαϊμού": Χορηγούσε βεβαιώσεις παρακολούθησης προγραμμάτων
keraynoi.jpg
Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες τα έντονα φαινόμενα
Κακοκαιριά «Elias» – Εύβοια: Μήνυμα του 112 σε Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες
Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες τα έντονα φαινόμενα