Thumbnail
Ηλεκτρονική διασκόπηση

Την ευρέως διαδεδομένη σε αρχαιολογικές έρευνες επιστημονική μέθοδο της ηλεκτρονικής διασκόπησης επιστρατεύει το υπουργείο πολιτισμού για να φέρει στο φως τα εικόνες από το εσωτερικό του λόφου Καστά στην Αμφίπολη με καλωδίωση του εδάφους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Έθνος" η γενική γραμματέας του υπουργείου Λινα Μενδώνη έχει ήδη επικοινωνήσει με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας, διευθυντή του τμήματος Εφαρμοσμένη Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρη Τσόκα, προκειμένου να αναλάβει η ομάδα του το έργο.

Άμεσα αποτελέσματα

Ο κ. Τσόκας απάντησε θετικά, γνωστοποιώντας ότι από τη στιγμή που θα αναλάβει το έργο τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα, αφού εντός 7 ε 10 ημερών θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής διασκόπησης και οι αρχαιολόγοι θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους εικόνες από το εσωτερικό του λόφου.

Τι είναι η ηλεκτρονική διασκόπηση

Η συγκεκριμένη μέθοδος προβλέπει την καλωδίωση τμηματικά του εδάφους και την εισαγωγή ρεύματος στη γη με τη βοήθεια ηλεκτροδίων. Στη συνέχεια γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης με έναν αρκετά περίπλοκο και ανεπτυγμένο αλγόριθμο που έχουν επινοήσει οι επιστήμονες του εργαστηρίου.

Τα στοιχεία αυτά βοηθούν για την τρισδιάσταση απεικόνιση του εδάφους.

Πρόκειται για μέθοδο που εφαρμόζεται για την εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων σε όλο τον κόσμο.

Το εργαστήριο γεωφυσικής του ΑΠΘ μάλιστα υπήρξε πρωτοπόρο αφού χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διασκόπηση από τις αρχές της δεκαετίας του 80.

Ο Μανώλης Ανδρόνικος ήταν από τους πρώτους με τους οποίους συνεργάστηκε στις διασκοπήσεις ο κ. Τσόκας για τον εντοπισμό του ιερού της Εύκλειας.

Πηγή: 'Εθνος

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα