Thumbnail
Γράφει ο Παναγιώτης Κάτσικας

Από τότε που έχει ξεσπάσει ο ιός του Έμπολα σε κάποιες από τις χώρες της Αφρικής, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με φήμες, δήθεν επιστημονικές πληροφορίες, για την εξάπλωση του ιού, προκαλώντας πανικό στον κόσμο, ο οποίος φοβάται το άγνωστο, το διαφορετικό και το "άλλο".

Οι έμποροι του φόβου, κατασκευάζουν την ταυτότητα του έγχρωμου ανθρώπου, ως δυνητικού φορέα του Έμπολα. Ο ιός του Έμπολα, είναι η ασθένεια της φτώχειας και του τρίτου κόσμου, έννοια που η βιομηχανία των ειδήσεων κεφαλαιοποιείται και αξιοποιεί, συγκροτώντας τους μετανάστες από την αφρικανική ήπειρο ως βέβαιη "απειλή" για τους καθαρούς "λευκούς", ως την ενσάρκωση μιας επιδημίας που εξαπλώνεται και κολλάει μέσω του αέρα.

Στην 1 Δεκεμβρίου του 1955 η Ρόζα Παρκς ("έφυγε" σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου του 2005) έμελλε να μείνει στην ιστορία, όταν στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ. Το 2014 μία γυναίκα από την Γουινέα δέχτηκε επίθεση σε λεωφορείο στην Ρώμη, από αγριεμένους επιβάτες, όπου φώναζαν προς αυτήν ότι είναι φορέας του Έμπολα, και πρέπει να κατέβει  από το λεωφορείο. Η γυναίκα από την Γουϊνέα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα.

Η 26χρονη Fataomata Sompare η οποία ζει στην Ιταλία εδώ και τέσσερα χρόνια ανέφερε πως: "Μου είπαν πως είμαι φορέας του ιού Έμπολα, και πρέπει να φύγω από το λεωφορείο".

Ο σύντροφος της Sompare τόνισε πως είναι θύμα του ρατσισμού ο οποίος είναι ανεξέλεγκτος στην πόλη. "Της επιτέθηκαν μόνο για τη ήταν μαύρη"

Στην στάση Grotte Celoni όπως αναφέρει το rt.com, στα ανατολικά της Ρώμης, κάποιοι πολίτες κατάφεραν να σώσουν την 26χρονη από την Γουινέα.

Αυτό το περιστατικό, είναι ένα από τα πολλά που έχουν καταγραφεί, στην περίοδο της υστερίας του Έμπολα, που επί της ουσίας, γαργαλάει και θωρακίζει τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά. 

Η επιδημία του Έμπολα φέρνει έντονα στο φως το φόβο που σιγοβράζει στην Δύση σε σχέση με το "άλλο".Για τα δυτικά ΜΜΕ υπάρχουν ασθένειες του "Πρώτου" και του "Τρίτου κόσμου", και  η προσοχή που θα δοθεί στον τελευταίο σχετίζεται με την "απειλή" που μπορει να αποτελέσει για εμάς.

Ο μιντιακός συρφετός, επενδύει στο κίνδυνο της θανατηφόρας επιδημίας για την "καθαρότητα" μίας δυτικής χώρας, μιας επιδημίας που γεννιέται στην Αφρική γιατί "έτσι", και όχι γιατί για παράδειγμα η Σιέρρα Λεόνε με πληθυσμό 6.2 εκατομμύρια, έχει μόνο 136 γιατρούς πριν το ξέσπασμα του Ιού, ενώ το προσδόκιμο ζωής το 2011 ήταν 40χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Κρίση στην ΑΣΚΤ: Καταγγελίες για «διοικητικό αυταρχισμό», απευθείας αναθέσεις και υγειονομικούς κινδύνους
«Βαρύ» υπόμνημα του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών προς τη Σοφία Ζαχαράκη
Κρίση στην ΑΣΚΤ: Καταγγελίες για «διοικητικό αυταρχισμό», απευθείας αναθέσεις και υγειονομικούς κινδύνους
Έλενα Ακρίτα
Έλενα Ακρίτα: Πυρά κατά του Θάνου Πλεύρη για τον όρο «λαθρομετανάστης»
«Όταν η διαφορετικότητα ποινικοποιείται, τότε μιλάμε για συστηματική βία» σημειώνει η Τομεάρχη Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ
Έλενα Ακρίτα: Πυρά κατά του Θάνου Πλεύρη για τον όρο «λαθρομετανάστης»
Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Σκορδαλιά «αφρός»: Η τέλεια συνταγή για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου μετά την παρέλαση
Σκορδαλιά «αφρός» για την 25η Μαρτίου: Το έξυπνο κόλπο για να μην σας «κάψει» το σκόρδο
Σκορδαλιά «αφρός»: Η τέλεια συνταγή για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου μετά την παρέλαση
2ου ΓΕΛ Αλιβερίου
Συνάντηση της ομάδας eTwinning του 2ου ΓΕΛ Αλιβερίου με δύο εταιρικά σχολεία στη Ν. Ιταλία
Το 2ο ΓΕΛ Αλιβερίου «ενώνει» την Εύβοια με τη Νάπολη μέσω eTwinning – Ένα ταξίδι στις κοινές ρίζες, την ισότητα των φύλων και την ιστορία των αρχαίων...
Συνάντηση της ομάδας eTwinning του 2ου ΓΕΛ Αλιβερίου με δύο εταιρικά σχολεία στη Ν. Ιταλία