Thumbnail
Χρωστάει ακόμα και το δημόσιο

Στο 1,7 δισ. ευρώ έφθαναν στις 30 Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επισφαλείς απαιτήσεις της ΔΕΗ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και κατάλογο με τις κατηγορίες των οφειλετών.

Τα περισσότερα χρέη, 421 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στη χονδρική αγορά, με 312 εκατ. ευρώ να έχουν η κρατική ΛΑΡΚΟ (μερίδιο της οποίας κατέχει η ίδια η ΔΕΗ) και τρεις ακόμα ηλεκτροβόρες ιδιωτικές βιομηχανίες και ακολουθούν 304 εκατ. ευρώ από επισφαλείς πελάτες, βιοτεχνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, οικιακοί καταναλωτές κλπ.

Σημαντικές, ύψους 102 εκατ. ευρώ, είναι οι οφειλές από τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ με τις μειωμένες χρεώσεις, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συμμετείχε στο κόστος.

Ακόμα, οι οφειλές από δημόσιους οργανισμούς, όπως υπουργεία, περιφέρειες, και άλλοι φορείς φθάνουν στα 184 εκατ. ευρώ, ενώ στα 254 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές από λογαριασμούς που έχουν λήξει αλλά οι καταναλωτές περιμένουν τον δεύτερο ή τον τρίτο λογαριασμό, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα δεν κόβεται, τουλάχιστον από την πρώτη καθυστέρηση. Τέλος, οι οφειλές από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών ανέρχονται σε 453 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ εκφράζει επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα της πρόσφατης κίνησης της εταιρείας να προσλάβει δικηγορικά γραφεία για να διεκδικήσουν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και καλεί τη διοίκηση να δώσει στη δημοσιότητα το ακριβές ληξιπρόθεσμο χρέος των πολιτικών κομμάτων καθώς και κάθε Ανώνυμης Εταιρείας.

Επίσης εγκαλεί τη διοίκηση επειδή δεν έδωσε εντολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλους πελάτες και ζητά από τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) να σχεδιάσει από μηδενική βάση τον τρόπο λειτουργίας και απόδοσης έργου των εργολάβων καταμέτρησης, ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των μετρητών και να αντιμετωπιστούν οι ρευματοκλοπές, που «εξαπλώνονται σαν επιδημία».

Τέλος εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού, κατηγορεί τη διοίκηση για «προκλητική αδυναμία να προβάλει αντίσταση στις κυβερνητικές και όχι μονον αποφάσεις» και κάνει εκ νέου λόγο για οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από μεγάλα λόγια».

Πηγή: Iksra.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ιδρώτας
«Καλοκαίρι και ιδρώτας: Πώς να μείνετε δροσεροί χωρίς να… στάζετε»
Ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά δεν χρειάζεται να ανεβαίνει και ο ιδρώτας. Δείτε πρακτικές λύσεις για να παραμείνετε άνετοι και φρέσκοι, ακόμη και...
«Καλοκαίρι και ιδρώτας: Πώς να μείνετε δροσεροί χωρίς να… στάζετε»
λουκουμάδες
Λουκουμάδες στο λεπτό: Η πιο εύκολη συνταγή που θα σας ξετρελάνει
Αφράτοι, με τραγανή κρούστα και έτοιμοι σε λίγα λεπτά – οι λουκουμάδες της… τελευταίας στιγμής που δεν υστερούν σε τίποτα!
Λουκουμάδες στο λεπτό: Η πιο εύκολη συνταγή που θα σας ξετρελάνει
tzoker
Τζόκερ: Δυο τυχεροί κέρδισαν πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ – Τα νούμερα που κερδίζουν
Μετά από αλλεπάλληλα τζακ ποτ και το μεγαλύτερο ποσό αυτό των 28,5 εκατομμυρίων ευρώ, το Τζόκερ έχει νικητή ή μάλλον νικητές.
Τζόκερ: Δυο τυχεροί κέρδισαν πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ – Τα νούμερα που κερδίζουν