Thumbnail
Άρθρο της Michelle Chen

Μετάφραση - Απόδοση: Παναγιώτης Κάτσικας

Η Apple μόλις παρουσίασε μία νέα σειρά προϊόντων στην καταναλωτική αγορά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια εβδομάδα οι ελεγκτές εργασίας αποκάλυψαν νέα αποδεικτικά στοιχεία συστηματικών εργασιακών παραβιάσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Κίνα. Αυτό το γεγονός όμως δεν είχε την ίδια απήχηση με το λανσάρισμα των νέων προϊόντων της Apple. H είδηση για παραβίαση στους μισθούς, στο ωράριο και για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας δεν είναι κάτι νέο. Η επιτάχυνση της τεχνολογικής ανάπτυξης φαίνεται ότι περιέχει και κοινωνικό κόστος που μετατοπίζεται στο εργατικό δυναμικό.

Σε μία εγκατάσταση παραγωγής περιβλημάτων για την Apple, στην πόλη Suqian στο Jiangsu, έχει αναφερθεί ότι οι εργάτες βιώνουν συνθήκες εκμετάλλευσης σύμφωνα με έκθεση από το China Labor Watch που εδράζεται στη Νέα Υόρκη και από τους ελεγκτές περιβάλλοντος Green America.

Οι διαπιστώσεις που έγιναν στις συνθήκες εργασίας, δεν έχουν αλλάξει από την προηγούμενη μελέτη που είχε γίνει το 2013 και διαπίστωνε τις ίδιες παραβιάσεις. Τότε η Apple είχε υποσχεθεί ότι θα διερευνύσει και θα λύσει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν. Παρ΄ όλα αυτά όμως η νέα έκθεση του 2014 κατέγραψε περισσότερα προβλήματα από το 2013, περισσότερες από 20 παραβιάσεις στον κώδικα εργασίας, στην κλοπή του μισθού και στην έλλειψη σαφών εργασιακών συμβάσεων που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους σε τοξικές εκθέσεις.

Παρ' όλο που δεν έγινε σαφές αν οι νέες τεκμηριωμένες παραβιάσεις συνέβαιναν και το 2013, ο συντονιστής του προγράμματος CLW Kevin Slaten επισημαίνει ότι τα συνολικά στοιχεία δείχνουν μία γενική παραμέληση των διαρθρωτικών εργατικών προβλημάτων  στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής της Apple.

Ο Slaten, μάλιστα, τονίζει ότι ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε ολο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της αντιπάλου Samsung, η Apple δεν είναι η μόνη που εφαρμόζει τέτοιες εργασιακές πρακτικές.

Τα προβλήματα οδηγούν σε μία γενική αποδυνάμωση της εργατικής δύναμης η οποία συνεχώς υπόκειται σκληρές εργασιακές συνθήκες, σφιχτή εργασιακή επιτήρηση και κοινωνική διαχείριση στους χώρους του εργοστασίου, όπου διαμένουν σε σπαρτιατικούς κοιτώνες.

"Ολες αυτές οι συνθήκες σχετίζονται με τις σχέσεις μεταξύ του εργοστασίου και των εταιρειών όπως η Apple" λέει ο Slaten. "Οι μεγάλες εταιρείες ψάχνουν να μεγαλώσουν το κέρδος τους και προσπαθούν να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω. Το μόνο πιο ευέλικτο είναι ο μισθός των εργαζομένων στα εργοστάσιά τους"

Στο εργοστάσιο παραγωγής περιβλημάτων, ο μηνιαίος μισθός, σύμφωνα με την έκθεση είναι περίπου 1.500$ RMB, αυτό σημαίνει λιγότερα από 250 δολλάρια το μήνα. Οι εργοστασιακοί εργάτες μπορούν να διπλασιάσουν το μισθό τους με υπερωρίες, δουλεύοντας, δηλαδή μέχρι και 100 ώρες το μήνα παραπάνω από το βασικό τους ωράριο, ώρες που οι περισσότερες δεν υπολογίζονται συνταξιοδοτικά. Επίσης μπορούν να αυξήσουν το μισθός τους, επιπλέον, με μπόνους όταν δουλεύουν τη νύχτα ή σε συνθήκες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Η CLW όμως επισημαίνει ότι ο μισθός των εργαζομένων συνεχώς μειώνεται αφού έχουν καθιερώσει διάφορες βαθμίδες μισθών και άδικες μειώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των χρεώσεων για το φαγητό, το νερό και άλλες υπηρεσίες όπως υπερτιμολογήσεις στο κυλικείο. Και φαίνεται ότι υπάρχει αποφυγή της ασφάλισης μέσω των paychecks που δίνονται στους εργαζόμενους. Είναι ανεξέλεγκτο φαινόμενο η κακή μέτρηση των υπερωριών των εργαζομένων, πάντα σύμφωνα με την τελευταία έρευνα. Οι λιγότερες υπερωρίες που πληρώνονται οδηγούν σε ένα χρέος απλήρωτης εργασίας περίπου 290.000 δολλαρίων για κάθε μήνα, αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 1.460 iPhone 6s.

Ο ερευνητής εργάστηκε στο τμήμα CNC στον ψηφιακό έλεγχο σε διαδικασία παραγωγής και οι βάρδιες  ξεπερνούσαν τις δέκα ώρες κάθε ημέρα ενώ ο χρόνος που περνούσε μέσα ή έξω από τη μονάδα ήταν αυστηρά ελεγχόμενος για να εξασφαλιστούν οι τιμές της παραγωγής. Οι εργαζόμενοι που ασχολούνταν με περιβλάματα του iPad δούλευαν με έναν φρενήρη ρυθμό τοποθετώντας περίπου 144 εξώφυλλα ανά μία ώρα.

Η αναφορά της CLW γράφει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θέλουν να εργαστούν υπερωριακά ή όχι. Αν δεν θέλουν να δουλέψουν υπερωρίες θα πρέπει να αναφερθούν στον υπεύθυνο παραγωγής του τμήματός τους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι σταθεροί σε ένα τμήμα αλλά κάνουν κύκλο με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η παραγωγή αλλά να μην υπάρχει μία σταθερότητα στους ίδιους.

Πάντα σύμφωνα με την έκθεση το εργοστάσιο δεν διαθέτει επαρκείς εξόδους ασφαλείας και υπάρχει κακός αερισμός του χώρου εργασίας ενώ υπάρχουν σωροί από αλουμίνιο, μαγνήσιο και επικίνδυνες σκόνες. Οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστικές μάσκες, γάντια ενώ εκτίθεντο σε χημικές ουσίες.

Παρόλο που η Apple διαφημίζει τις "πράσινες" γραμμές παραγωγής, ο ερευνητής ανακάλυψε ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση τοξικών υγρών στο εργοστάσιο, τα οποία έπεφταν στα υπόγεια ύδατα και στους τοπικούς ποταμούς.

Η Apple ισχυρίζεται ότι τα εργοστάσια τεχνολογίας Catcher είναι ένας από τους τόσους προμηθευτές της εταιρεία και υπόκειται σε έλεγχο όλο το χρόνο. Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι "οι ελεγκτές μας είναι συνεχώς εκεί". Η εταιρεία αναφέρει ότι εν λόγω εργοστάσια ναι μεν  ένα ρεκόρ εργασίας το οποίο "κατά 95% η εταιρεία συμμορφώνεται στο ανώτατο όριο εργασίας ανά εβδομάδα 60 ωρών"

Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια Catcher φάινονται σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί στις συνθήκες εργασίας τους. Σύμφνα με τον ερευνητή του CLW, ο μόνος τρόπυς για να κάνουν τα παράπονά τους, ήταν μία δυσνόητη τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών. Όταν ο ερευνητής καλείται να συζητήσει για τις συνθήκες εργασίας, αμέσως αντιμετωπίζει παρεμβολές από τους επόπτες.Ακόμα και το να παραιτηθείς από την δουλεία είναι δύσκολο. Ο ερευνητής ανακάλυψε πως οι εργαζόμενοι πιέζονταν να μην παραιτηθούν κατά τη διάρκεια  περιόδων υψηλής παραγωγικότητας. Εκείνοι που επιδιώκουν να φύγουν από την δουλειά, αποθαρρύνονται από το να το κάνουν με τον επίσημο τρόπο. Οι επόπτες τους πιέζουν να παραιτηθούν χωρίς να κινήσουν τις τυπικές διαδικασίες, ώστε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να μην μπορούν να εντοπίσουν τους απλήρωτους μισθούς τους.

Εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε πολυεπίπεδους εξαναγκασμούς, κάθε στιγμή εντός της εργασιακής διαδικασίας αλλά και στο να "συγκρατιούνται" από την λογική της παραίτησης

Θα αντιδράσουν όμως οι εργαζόμενοι; Ανά περιόδους φουντώνουν αντιδράσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της Apple. Συγκρούσεις και διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει στην εργοστάσια προμήθευσεις της pple το 2012 στην Zhengzhou και στην Ταιβάν. Πιο πρόσφατα στις Φιλιππίνες, εργαζόμενοι έχουν ισχυριστεί ότι ο προμηθευτή της Apple απέλυσε 24 εκροσώπους συνδικαλιστικών ενώσεων, σε αντίποινα για οργάνωση κάποιων δραστηριοτήτων. Αλλά η CLW δεν βρήκε κάποια μαχητικότητα από την πλευρά των εργαζομένων στο τμήμα Catcher. Αντιθέτω, κυριαρχεί μια στάση παραίτησης. Χωρίς να υπάρχει κάποια εργατική ένωση που να δραστηριοποιείται, οι εργαζόμενοι φαίνεται πως αισθάνονται ανήμποροι να αλλάξουν την κατάστασή τους.

Το περιοδικό του ερευνητή εξηγεί το γιατί: "Δεν υπάρχει χρόνος για καμμία σκέψη που δεν σχετίζεται με την εργασία" ενώ προσθέτει πως: " Αν κάποιος πιαστεί να μην επικεντρώνεται στην δουλειά έστω και για μία στιγμή, θα πρέπει να καλεστούν οι εποπτικές αρχές. Μετά την εργασία, όλοι πέφτουν για ύπνο"

Οι εργαζόμενοι δημιουργούν της μηχανές του αύριο. Ωστόσο, οι ζωές τους έχουν πολύ λίγο χρόνο για κάτι εκτός της δουλειάς. Καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν το iWatch της apple, θα μπορούσαν να διαθέσουν λίγο χρόνο για να μάθουν τι βαραίνει τους ανθρώπους που κάνουν μόδα αυτά τα γκάτζετ σε όλο το κόσμο.

Άρθρο της Michelle Chen στο thenation.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλανήτης Γη
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία κανένα πολιτικό σύστημα, ούτε καμία κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν σταθερές...
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019: Αναμορφωμένοι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης
Τι προβλέπει το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους» για τα παιδιά...
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης