Thumbnail
Η αξιολόγηση ως μηχανισμός για μπόνους, πάγωμα μισθών και απολύσεις

Πρώτα ήρθαν οι διαρροές για τη σύνδεση αξιολόγησης και μισθού, τώρα και με επίσημο έγγραφο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ της εφαρμογής συστήματος αμοιβών βάσει της απόδοσης των δημοσίων λειτουργών.

Σύμφωνα με το newsit.gr έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει ότι εφόσον εφαρμοστεί προσεκτικά και σχεδιασμένα ένα τέτοιο σύστημα θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων.

“Η εφαρμογή ενός προσεκτικά σχεδιασμένου, δυναμικού και ευέλικτου, προσαρμοσμένου στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένου στα βέλτιστα παραδείγματα που τηρούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς, συστήματος αμοιβών βάσει απόδοσης των δημοσίων λειτουργών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων” είναι η άποψη που διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Η σύνδεση όχι μόνο της ανέλιξης στην ιεραρχία, αλλά και την μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων του Δημοσίου με την αξιολόγηση δημιουργεί νέα δεδομένα.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 που η αξιολόγηση παίρνει σάρκα και οστά σε μόνιμη βάση και παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή και το νέο πλαίσιο που θα συνδέει το μισθό με την αξιολόγηση.

Με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων.

Το γεγονός και μόνο ότι θα υπάρχουν υπάλληλοι που δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες, θα είναι χαμηλών προσόντων αυτομάτως του θέτει σε θέση κινδύνου.

Η αξιολόγηση μπορεί να φέρει λουκέτο σε ολόκληρες υπηρεσίες λένε τα συνδικάτα.

Οι υπάλληλοι αυτοί σύμφωνα με τα συνδικάτα κινδυνεύουν είτε με απόλυση από το δημόσιο και αντικατάστασή τους από άλλους΄, είτε με πάγωμα μισθού στην καλύτερη περίπτωση. Το μόνο για το οποίο υπάρχει ξεκάθαρη διαβεβαίωση είναι ότι ο κακός βαθμός στην αξιολόγηση δεν θα σημαίνει μισθολογικές μειώσεις.

Τα συνδικάτα πάντως συνδυάζουν την κινητικότητα και τις απολύσεις με την αξιολόγηση την οποία χαρακτηρίζουν μηχανή αναζήτησης υπαλλήλων προς απόλυση και αντικατάσταση.

Όλα αυτά βέβαια χωρίς κάτι οριστικό και τελεσίδικο καθώς για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική των διαρροών με τις πραγματικές προθέσεις να είναι ακόμη θολές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

narkotika
Σοφία Ζαχαράκη: Ενημέρωση στα σχολεία για τα ναρκωτικά – Ξεκινά το πρόγραμμα από Δυτ. Ελλάδα – Έμφαση στην περίπτωση της Κάτω Αχαΐας
Θυμίζουμε ότι ένα σοβαρό περιστατικό στο Γυμνάσιο Δυτικής Αχαΐας έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μεταξύ...
Σοφία Ζαχαράκη: Ενημέρωση στα σχολεία για τα ναρκωτικά – Ξεκινά το πρόγραμμα από Δυτ. Ελλάδα – Έμφαση στην περίπτωση της Κάτω Αχαΐας
ζαχαρακη
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία στα Βορίζια με την συνδρομή ψυχολόγων – Τι είπε η υπουργός Παιδείας
Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με επιστήμονες του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και με τις τοπικές δομές ψυχοκοινωνικής...
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία στα Βορίζια με την συνδρομή ψυχολόγων – Τι είπε η υπουργός Παιδείας
ergazomenos thlergasia
Οι ειδικότητες που ψάχνουν οι εργοδότες: Από ποιες σχολές βγαίνεις άμεσα στην αγορά εργασίας
Τα πανεπιστήμια καλούνται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να ενσωματώσουν εξειδικεύσεις υψηλής ζήτησης
Οι ειδικότητες που ψάχνουν οι εργοδότες: Από ποιες σχολές βγαίνεις άμεσα στην αγορά εργασίας