Thumbnail
Και εγένετο ...ποτάμι. Η πολιτική κίνηση του γνωστού -από την τηλεοπτική του κυρίως παρουσία- δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη

Και εγένετο ...ποτάμι. Η πολιτική κίνηση του γνωστού -από την τηλεοπτική του κυρίως παρουσία- δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη. Με ρέοντα στην εκφορά του και πλούσιο στο περιεχόμενό του λόγο υπόσχεται ότι θα κομίσει κάτι νέο στην πολιτική ζωή του τόπου, καταρχήν μια νέα αντίληψη. Πόσο νέες, ρηξικέλευθες, ριζοσπαστικές, πρωτοπόρες είναι, όμως, τελικά οι αντιλήψεις του κ. Θεοδωράκη και των συν αυτώ; Ας το πάρει το ποτάμι:

Ξεκινώντας από τον συνωστισμό στα πρωινά λεωφορεία και φτάνοντας μέχρι τη γραφειοκρατία, την εκπαίδευση και το χρέος, ο Σ. Θεοδωράκης δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συρράφει ήδη εκπεφρασμένες ή εφαρμοσθείσες πολιτικές με ανώδυνες αντιδράσεις ή κριτικές. Ο συνωστισμός στα λεωφορεία είναι πρόβλημα ...βλακείας των υπευθύνων, η λειτουργία του κράτους πρόβλημα γραφειοκρατίας, το πρόβλημα της εκπαίδεσης και της "φοιτητικής μετανάστευσης" ευκαιρία ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το μείζον, δε, πρόβλημα του χρέους είναι πρόβλημα (ξένων) επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας. Κάποιος που δεν προσγειώθηκε ξαφνικά στην Ελλάδα το 2014, κάπου τα έχει ξανακούσει όλα αυτά. Το πιθανότερο είναι από το κανάλι-εργοδότη του κ. Θεοδωράκη.

Συνεχίζει ο γνωστός δημοσιογράφος με το πρόβλημα των ναρκωτικών, της απονομής της δικαιοσύνης, των στρατοπέδων, αλλά και των διαδηλώσεων που ταλαιπωρούν τους κατοίκους και κρίνονται αναποτελεσματικές. Ασχολείται με τα ναρκωτικά και προτείνει την μετατροπή των δομών υγείας σε νόμιμο πρεζέμπορα μέσω της διάθεσης μεθαδόνης στους εξαρτημένους. Ούτε λόγος για τα στεγνά προγράμματα που απολαμβάνουν άλλωστε και τη μερίδα του λέοντος της στήριξης της επιστημονικής κοινότητας, αν και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ούτε κυρίως ιατρικό. Είναι βαθιά πολιτικό. Το ζήτημα είναι να στοχαστεί κανείς ποιούς εξυπηρετεί ο εξαρτημένος νέος. Ποιούς εξυπηρετούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τα δίδακτρα και το προκαθορισμένο από τους ιδιοκτήτες τους πρόγραμμα σπουδών. Ποιόν εξυπηρετεί η περίφημη ανταγωνιστικότητα και ποιές επιπτώσεις φέρνει στη ζωή του Έλληνα εργαζόμενου.

Ο Σ. Θεοδωράκης σε πολλά επιλέγει να μη δώσει οριστικές απαντήσεις. Καλύτερα ίσως έτσι, αν αναλογιστεί κανείς τι απαντήσεις έδωσε στα προβλήματα που διάλεξε να θίξει. Απαντήσεις και λύσεις τόσο παλιές και αντιδραστικές, όσο και το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο που πιστά υπηρετεί. Απαντήσεις και λύσεις πασπαλισμένες με μια γενική απαξίωση στην πολιτική, τα κόμματα, το "σύστημα" που φαίνεται να πουλάει.

Το βασικότερο πρόβλημα του Θεοδωράκη δεν είναι μόνο οι απαντήσεις που δίνει. Είναι και ο ρόλος που καλείται να παίξει. Ο ρόλος του αναχώματος σε ένα πραγματικό ποτάμι που πρέπει να δημιουργηθεί. Κι αυτό το ποτάμι από την πηγή κατά την ροή και μέχρι την εκβολή του, θα αξιώσει αυτό που δικαιούται: Τον πλούτο στα χέρια αυτών που τον παράγουν. Κι αν τον αξιώσει βίαια ή ορμητικά ας μην παρεξηγηθεί ο κύριος Θεοδωράκης. Άλλωστε "Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν"; (Μπ. Μπρέχτ)

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014
Βαγγέλης Τσιμούρας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

posdep_1.jpg
ΠΟΣΔΕΠ: «Απαράδεκτη η επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική. Δεν έχει θέση η βία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο»
Καταδίκη από την ΠΟΣΔΕΠ που ζητά την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και την προστασία της ελευθερίας έκφρασης στα πανεπιστήμια
ΠΟΣΔΕΠ: «Απαράδεκτη η επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική. Δεν έχει θέση η βία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο»
Εμμανουήλ Καραλής
Καραλής ξανά στον… αέρα – Πέρασε τα 6,01μ. στη Σανγκάη και φλερτάρει με την κορυφή
Ο Έλληνας πρωταθλητής επιβεβαίωσε την εξαιρετική του φόρμα, περνώντας τα 6,01μ. με την πρώτη προσπάθεια και «απειλεί» πλέον σταθερά τον Ντουπλάντις
Καραλής ξανά στον… αέρα – Πέρασε τα 6,01μ. στη Σανγκάη και φλερτάρει με την κορυφή
mitsotakis
Μητσοτάκης: Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια με άμεσες συνέπειες και έλεγχους
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα πανεπιστήμια - Στρατηγική ενίσχυσης της ασφάλειας με άμεσες συνέπειες και έλεγχους
Μητσοτάκης: Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια με άμεσες συνέπειες και έλεγχους