Thumbnail
Ζητούνται άμισθοι διευθυντές

Της Κατερίνας Ανέστη

Την προσωρινή σιγή κάθε δράσης και λειτουργίας των περίπου 13 θυλάκων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο εξωτερικό, αποφάσισε χθες το Δ.Σ. του Ιδρύματος. Με επείγον έγγραφο ενημερώνει σχετικά τους προϊσταμένους παραρτημάτων, γραφείων και εστιών, προκειμένου να γίνει δραστικός εξορθολογισμός των δαπανών τους, ενώ συμπεριλαμβάνει και προσφορά υπηρεσιών χωρίς μισθό από τους επικεφαλής.Ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και το ΔΣ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δραστική λύση που είναι η άρση των λειτουργιών – αντί για μια σταδιακή διαδικασία εξυγίανσης με υπολειτουργία των παραρτημάτων – προκειμένου να προχωρήσουν στον εξορθολογισμό, που θα εστιάσει κυρίως στη μείωση των δυσθεώρητων (σε πολλές περιπτώσεις) ενοικίων, αλλά και των αμοιβών. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει περίπτωση παραρτήματος που δίνει μηνιαίως 11.000 ευρώ για ενοίκιο.

Ετσι εκτός λειτουργίας θα είναι ως τις 31 Μαρτίου -σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τουλάχιστον- τα παραρτήματα σε Αλεξάνδρεια, Οδησσό, Βερολίνο, τα γραφεία σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον και οι εστίες σε Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Σόφια, Τίρανα, Τεργέστη, Μελβούρνη. Τι περιλαμβάνει ο εξορθολογισμός τους; Δραστική μείωση των παγίων και τακτικών δαπανών λειτουργίας των εξωτερικών μονάδων του Ιδρύματος μέσω της καθιέρωσης τιμητικής, άμισθης προσφοράς των υπηρεσιών των κατά τόπων επικεφαλής. Και βέβαια μείωση των ενοικίων, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε και με μετακόμιση.
 
Στα σχέδια του Ελληνικού Ιδρύματος είναι να προχωρήσει αμέσως μετά την ανασυγκρότηση στη δημιουργία νέων παραρτημάτων σε Πεκίνο, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη και Κύπρο (εκεί μάλιστα υπάρχει κτίριο που παραχωρείται δωρεάν από την κυπριακή κυβέρνηση).
 
Το στοίχημα είναι μεγάλο για το Ιδρυμα που καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και κυρίως να είναι πιστό στην αποστολή προβολής του ελληνικού πολιτισμού και διάδοσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Απομένει να δούμε πώς ακριβώς θα προχωρήσει η διαδικασία και κυρίως αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 31ης Μαρτίου. Το γεγονός ότι η σιγή αυτή επιβάλλεται κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν αποτελεί βέβαια την καλύτερη συγκυρία, παρά την επείγουσα ανάγκη της ανασυγκρότησης.
 
Πηγή: iefimerida.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα