Thumbnail
Ποσοστό της τάξεως του 10%, δηλαδή περίπου 35.000 νοικοκυριά, ζητεί τη βοήθεια ακτιβιστών και κοινωνικών οργανώσεων,

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της ενεργειακής «φτώχειας» στην Ελλάδα, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» από τα χαράτσια και τα τέλη των δήμων λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών",περισσότεροι από 350.000 ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων δεν μπορούν να καταβάλλουν έγκαιρα το χρηματικό ποσό που αναγράφεται στους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να μένουν για ημέρες στο σκοτάδι, αφού τα συνεργεία κατεβάζουν τους διακόπτες.

Από τη στιγμή μάλιστα που το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, αρκετές οικογένειες καταφεύγουν στη λύση ανάγκης της παράνομης επανασύνδεσης με το δίκτυο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ο φόβος των ποινικών διώξεων που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των παιδιών τους όσο και των ίδιων.

Ποσοστό της τάξεως του 10%, δηλαδή περίπου 35.000 νοικοκυριά, ζητεί τη βοήθεια ακτιβιστών και κοινωνικών οργανώσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συνεργεία που έρχονται να διακόψουν την παροχή ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, μόλις έξι στους δέκα καταναλωτές (περίπου 210.000) συνδέουν σύντομα το ρεύμα, ενώ οι υπόλοιποι ξεχνούν για εβδομάδες πώς είναι να ανάβει η λάμπα του σπιτιού ή το μάτι της κουζίνας.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που διαμορφώνεται την τελευταία διετία αποτελεί το γεγονός πως ο αριθμός των διακοπών συνδέσεων ηλεκτροδότησης έχει αυξηθεί κατά 15%: από τις 300.000 του 2012 σε πάνω από 350.000 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) Γιώργος Κόλλιας.

Από τότε που το μνημόνιο μπήκε στη ζωή των Ελλήνων και οι υποσχέσεις των πολιτικών για τη μη λήψη οριζόντιων μέτρων αποδείχθηκαν... λόγια του αέρα, οι διακοπές ρεύματος έχουν σχεδόν διπλασιαστεί (+80%), φθάνοντας το 2010 τις 241.000, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι στην πρώτη κατοικία και σε εξοχικά. Παράλληλα, το 30-40% αφορά σε επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους τους.

Όσον αφορά στις ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς της ΔΕΗ, σήμερα υπερβαίνουν το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2012 έγιναν περισσότεροι από 700.000 διακανονισμοί.

Zougla.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)
Μητρώο ΔΥΠΑ: Νέες αιτήσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 η υποβολή αιτήσεων στη ΔΥΠΑ για την 10η Συμπληρωματική Πρόσκληση του Μητρώου Εκπαιδευτικών
Μητρώο ΔΥΠΑ: Νέες αιτήσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΑΠΥΣΠΕ: 235 παραιτήσεις στελεχών και 298 άδειες άνευ αποδοχών μόνο στην Αττική!
Σοκαριστικά στοιχεία από την 1η συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής για το 2026 - Κρίσης στελέχωσης στα σχολεία της Αττικής
ΑΠΥΣΠΕ: 235 παραιτήσεις στελεχών και 298 άδειες άνευ αποδοχών μόνο στην Αττική!
Θεόδωρος Τσούχλος, πρόεδρος ΟΛΜΕ
Τσόυχλος (πρόεδρος ΟΛΜΕ) για Εθνικό Απολυτήριο: Στόχος η καλύτερη δυνατή συναίνεση
Ο κ. Τσούχλος τόνισε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις, ενώ επεσήμανε πως η το Εθνικό Απολυτήριο θα αυξήσει περεταίρω την παραπαιδεία
Τσόυχλος (πρόεδρος ΟΛΜΕ) για Εθνικό Απολυτήριο: Στόχος η καλύτερη δυνατή συναίνεση