Thumbnail
Μέχρι τέλος του χρόνου θα αποφασιστεί ποιοι θα καταργηθούν. Οικονομική «αιμορραγία» δισεκατομμυρίων για 23 Ταμεία.

H πίεση της τρόικας να προχωρήσει άμεσα η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων επισπεύδει τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε βάρος των ήδη χειμαζόμενων ασφαλιστικών ταμείων. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα συστήνεται 11μελής ομάδα εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό τον «εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων». Η ομάδα καλείται να ολοκληρώσει τις εργασίες της το αργότερο έως το τέλος του έτους, ώστε από την επόμενη χρονιά να ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.

Εργο της είναι η αξιολόγηση των στοιχείων για τα μη ανταποδοτικά τέλη-χρεώσεις υπέρ τρίτων που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους φορείς και υπουργεία και η προετοιμασία εισήγησης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον βαθμιαίο εξορθολογισμό τους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2014. Μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά.

 
 
Τα έσοδα που θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Αμυνας θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι φόροι υπέρ τρίτων που κατευθύνονται και σε άλλους φορείς (υπουργεία, ΟΤΑ, Σύλλογοι κ.λπ.) υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.
 
Οι πόροι αυτοί που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των Ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ, αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα, σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις.
 
Μόνο το ΝΑΤ θα χάσει έσοδα που προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το Ταμείο Νομικών από 24 και τα Ταμείο Λιμενικών από 10.
 
Προεργασία
 
Από την προεργασία που έκανε το υπουργείο Οικονομικών, έχουν καταγραφεί περίπου 200 τέτοια τέλη και φόροι που επιβαρύνουν τις συναλλαγές, εκ των οποίων οι περισσότεροι θεωρούνται «μη ανταποδοτικοί» και θα πρέπει από 1/1/2014 να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό ή σταδιακά να καταργηθούν. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, άλλοι φόροι θα καταργηθούν, κάποιοι θα παραμείνουν, αλλά και κάποιοι άλλοι θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουν να εισπράττονται -προφανώς για να έχει επιπλέον έσοδα το Δημόσιο. Μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφόσον χάσουν πόρους που δεν θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις φόρων υπέρ τρίτων:
 
● Εισφορά 0,4% στις τιμές των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
 
● Τέλος ζύθου, με απόδοση 0,01 ευρώ για κάθε 170 κιλά μπίρας που παράγεται, στο επικουρικό Ταμείο Χημικών
 
● Τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα)
 
● Τέλος παρεπιδημούντων υπέρ ΟΤΑ
 
● Τέλος 2 ευρώ σε κάθε άδεια γάμου υπέρ της Αποστολικής Διακονίας της Ελληνικής Εκκλησίας
 
● Εισφορά υπέρ ΟΓΑ (σε χαρτόσημα)
 
● Φόρος στα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων υπέρ επικουρικών Ταμείων σωμάτων ασφαλείας.
 
● Τέλη υπέρ Επιμελητηρίων, σωματείων και συλλόγων
 
● Δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ
 
● Ειδική εισφορά εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ) κατά την εισαγωγή, εξαγωγή και μεταφόρτωση αγαθών.
 
 
Του Κώστα Τσάβαλου
 
Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τα 4 χρώματα που απωθούν τα κουνούπια
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας
Εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα χρόνια για μετάδοση της νόσου έχουν συμβεί από το 2000 και ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν...
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας