Deloitte: Σύμβουλοι φοροδιαφυγής πολυεθνικών εισηγούνται την "αναμόρφωση" του δημοσίου
Για όσους δε γνωρίζουν , Η Deloitte είναι  η Νο.1  εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών στον κόσμο με έσοδα που φτάνουν 32,4 δις για το 2013.

Του Χρήστου Κωστόπουλου 

Λίγοι μπορεί να θυμούνται την έκθεση που πραγματοποίησε η εταιρεία της Planet – Deloitte, υπό την εποπτεία της αντιπροεδρίας της τότε κυβέρνησης (Θ. Πάγκαλου) με θέμα:  Οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας συγχωνεύσεων / καταργήσεων φορέων του δημοσίου, το Μάρτιο του 2012. Η έκθεση, όπως είχε επισημάνει τότε ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε ανακρίβειες, λάθη, σκοπιμότητες  και έλλειψη εγκυρότητας.

Για όσους δε γνωρίζουν , Η Deloitte είναι  η Νο.1  εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών στον κόσμο με έσοδα που φτάνουν 32,4 δις για το 2013. Αναλαμβάνει να παρέχει φορολογικές, χρηματοοικονομικές και  νομικές  συμβουλές σε εταιρίες και κυβερνήσεις έναντι παχυλού αντιτίμου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Κυβέρνηση της Αλβανίας όπου την επέλεξε για να διενεργήσει έλεγχο του χρέους και της κατάστασης των οικονομικών του κράτους της.

Αρκετά δικαιωμένος θα πρέπει να αισθάνεται σήμερα, όποιος είχε αμφιβολίες  για τους συνεργάτες της τότε κυβέρνησης, καθώς όπως αποκαλύπτεται, η εν λόγω εταιρεία δίνει συμβουλές σε πολυεθνικές και επενδυτές για φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος των πιο φτωχών χωρών του πλανήτη.

Η ActionAid αποκάλυψε ένα έγγραφο της Delloite, με θέμα «Επενδύοντας στην Αφρική μέσω Μαυρίκιου» (νησιώτικο κράτος δίπλα στη Νότια Αφρική), το οποίο εξηγούσε λεπτομερώς πως μπορούν να φοροαπαλάσονται  οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Αφρικάνικες χώρες, διαμέσου της Δημοκρατίας του Μαυρικίου.

Η στρατηγική τους, η οποία είναι καθόλα νόμιμη, θα μπορούσε δυνητικά να στερήσει από τις πάμφτωχες Αφρικάνικες χώρες  τη δυνατότητα να φορολογούν τον πλούτο που παράγεται στη χώρα τους έως και στο 100%.

Στα πλαίσιο της παρουσίασης των παραπάνω δυνατοτήτων, δίνεται μέσα στο έγγραφο το παράδειγμα της Μοζαμβίκης. Για τη συγκεκριμένη χώρα η  παρακράτηση φόρου μπορεί ενδεχομένως να μειωθεί κατά 60% και η φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών έως και να εκμηδενιστεί για τις εταιρίες που λειτουργούν εκεί.

Η Μοζαμβίκη είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, καθώς πάνω από το 50% του λαού της ζει σε ακραία φτώχεια και το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται στα 49 χρόνια.

Το έγγραφο ήταν τμήμα μιας παρουσίασης που δόθηκε από την Deloitte στην Κίνα τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, σε ένα συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 80 μεγάλες Βρετανικές, Κινέζικες και εταιρίες της δύσης με επενδύσεις στην Αφρική.

Δεν ξέρουμε αν το παράδειγμα κάποιας άλλης χώρας του τρίτου κόσμου ενέπνευσε τον κ. Πάγκαλο να αναθέσει στη Deloitte το έργο της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων του δημοσίου, το σίγουρο είναι, ότι κατευθυνόμαστε με ταχείς ρυθμούς προς τα αντίστοιχα αναπτυξιακά υποδείγματα. Το  μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής που διαφαίνεται σε όλες τις στατιστικές μετρήσεις από το 2008 και μετά επιβεβαιώνει τις ζοφερές κοινωνικές συνθήκες οι οποίες εμπνέουν τους συμβούλους των μεγάλων επενδυτών. 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία - Τζανάκης: Οι 600 ασυμπτωματικοί θα είχαν δώσει μέχρι 12.000 κρούσματα

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών: Ανοίγει η πλατφόρμα στις 21 Απριλίου

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
Διαμαρτυρία στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης από τη Γ' ΕΛΜΕ την Τετάρτη, στις 14:30, με αιτήματα μόνιμους διορισμούς και να δοθούν στη δημοσιότητα τα...
Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και τηλεκπαίδευση σε κατειλημμένα σχολεία
Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία - Στήριξη από την ΑΔΕΔΥ και εξώδικα σε...
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς
Καταγγελία για τον άγριο ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς έξω από γήπεδο σε χωριό της Κατερίνης - Στο νοσοκομείο με έμφραγμα ο 58χρονος -...
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς