golearn-engl_970-250
Thumbnail
Για όσους δε γνωρίζουν , Η Deloitte είναι  η Νο.1  εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών στον κόσμο με έσοδα που φτάνουν 32,4 δις για το 2013.

Του Χρήστου Κωστόπουλου 

Λίγοι μπορεί να θυμούνται την έκθεση που πραγματοποίησε η εταιρεία της Planet – Deloitte, υπό την εποπτεία της αντιπροεδρίας της τότε κυβέρνησης (Θ. Πάγκαλου) με θέμα:  Οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας συγχωνεύσεων / καταργήσεων φορέων του δημοσίου, το Μάρτιο του 2012. Η έκθεση, όπως είχε επισημάνει τότε ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε ανακρίβειες, λάθη, σκοπιμότητες  και έλλειψη εγκυρότητας.

Για όσους δε γνωρίζουν , Η Deloitte είναι  η Νο.1  εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών στον κόσμο με έσοδα που φτάνουν 32,4 δις για το 2013. Αναλαμβάνει να παρέχει φορολογικές, χρηματοοικονομικές και  νομικές  συμβουλές σε εταιρίες και κυβερνήσεις έναντι παχυλού αντιτίμου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Κυβέρνηση της Αλβανίας όπου την επέλεξε για να διενεργήσει έλεγχο του χρέους και της κατάστασης των οικονομικών του κράτους της.

Αρκετά δικαιωμένος θα πρέπει να αισθάνεται σήμερα, όποιος είχε αμφιβολίες  για τους συνεργάτες της τότε κυβέρνησης, καθώς όπως αποκαλύπτεται, η εν λόγω εταιρεία δίνει συμβουλές σε πολυεθνικές και επενδυτές για φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος των πιο φτωχών χωρών του πλανήτη.

Η ActionAid αποκάλυψε ένα έγγραφο της Delloite, με θέμα «Επενδύοντας στην Αφρική μέσω Μαυρίκιου» (νησιώτικο κράτος δίπλα στη Νότια Αφρική), το οποίο εξηγούσε λεπτομερώς πως μπορούν να φοροαπαλάσονται  οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Αφρικάνικες χώρες, διαμέσου της Δημοκρατίας του Μαυρικίου.

Η στρατηγική τους, η οποία είναι καθόλα νόμιμη, θα μπορούσε δυνητικά να στερήσει από τις πάμφτωχες Αφρικάνικες χώρες  τη δυνατότητα να φορολογούν τον πλούτο που παράγεται στη χώρα τους έως και στο 100%.

Στα πλαίσιο της παρουσίασης των παραπάνω δυνατοτήτων, δίνεται μέσα στο έγγραφο το παράδειγμα της Μοζαμβίκης. Για τη συγκεκριμένη χώρα η  παρακράτηση φόρου μπορεί ενδεχομένως να μειωθεί κατά 60% και η φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών έως και να εκμηδενιστεί για τις εταιρίες που λειτουργούν εκεί.

Η Μοζαμβίκη είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, καθώς πάνω από το 50% του λαού της ζει σε ακραία φτώχεια και το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται στα 49 χρόνια.

Το έγγραφο ήταν τμήμα μιας παρουσίασης που δόθηκε από την Deloitte στην Κίνα τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, σε ένα συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 80 μεγάλες Βρετανικές, Κινέζικες και εταιρίες της δύσης με επενδύσεις στην Αφρική.

Δεν ξέρουμε αν το παράδειγμα κάποιας άλλης χώρας του τρίτου κόσμου ενέπνευσε τον κ. Πάγκαλο να αναθέσει στη Deloitte το έργο της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων του δημοσίου, το σίγουρο είναι, ότι κατευθυνόμαστε με ταχείς ρυθμούς προς τα αντίστοιχα αναπτυξιακά υποδείγματα. Το  μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής που διαφαίνεται σε όλες τις στατιστικές μετρήσεις από το 2008 και μετά επιβεβαιώνει τις ζοφερές κοινωνικές συνθήκες οι οποίες εμπνέουν τους συμβούλους των μεγάλων επενδυτών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Αλέξανδρος Κόπτσης 2021 υπουργείο παιδείας
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Το Α΄15νθήμερο του Αυγούστου θα έχουν γίνει και οι διορισμοί των μονίμων και οι προσλήψεις των αναπληρωτών

Πριν από τις 15 Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να έχουν γίνει τόσο οι μόνιμοι διορισμοί όσο και οι προσλήψεις αναπληρωτών...

Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Το Α΄15νθήμερο του Αυγούστου θα έχουν γίνει και οι διορισμοί των μονίμων και οι προσλήψεις των αναπληρωτών
θάνατος εκπαιδευτικού
Πειραιάς: Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο εκπαιδευτικού μία ημέρα πριν βγει στη σύνταξη
«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή εκπαιδευτικός στον Πειραιά «μία ημέρα πριν βγει στην σύνταξη και πριν την ονομαστική του εορτή» - Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ
Πειραιάς: Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο εκπαιδευτικού μία ημέρα πριν βγει στη σύνταξη
Κορονοϊός: Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πώς η κλιματική αλλαγή γεννά φόβους για την απελευθέρωση παλαιο-ιών;
Κορονοϊός: Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;