Thumbnail

Της Αφροδίτης Τζιαντζή 

Μπορεί τα καλλιτεχνικά και τα τεχνολογικά μαθήματα να υποβαθμίζονται στο νέο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, κάποιες αξίες όμως, ειδικά οι ελληνορθόδοξες, παραμένουν σταθερές. Για παράδειγμα στη νέα Β' και Γ' Γυμνασίου, σύμφωνα με το μη οριστικό non paper του υπ. Παιδείας, οι ώρες της μουσικής και των καλλιτεχνικών είναι μηδενικές, προβλέπονται όμως δύο ώρες την εβδομάδα θρησκευτικά, ως υποχρεωτικό μάθημα. Σε μεγάλο βαθμό, παρά τις επιμέρους αλλαγές, η διδασκαλία των θρησκευτικών παραμένει μάθημα κατήχησης και ομολογίας πίστης, επικεντρωμένο στην καλλιέργεια ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης, με ελάχιστες αναφορές στις άλλες θρησκείες.

Εν τω μεταξύ γονείς, μέλη της Ενωσης Αθεων και πολίτες, με κείμενο 870 υπογραφών, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της χορήγησης απαλλαγής από τα θρησκευτικά και να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα της ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης, ζητώντας «να γίνει σαφές ότι δικαίωμα στην απαλλαγή από τα θρησκευτικά έχουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνον όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι». 
 
Με αφορμή πρόσφατα και παλαιότερα περιστατικά διευθυντών σχολείων που αρνούνταν να δώσουν σε μαθητές απαλλαγή από τα θρησκευτικά, η Ενωση Αθεων υπέβαλε πρόσφατα αναφορά στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος προς όλες της σχολικές μονάδες, που να αποκαθιστά συγχύσεις που προκαλούν παλαιότερες και αντιφατικές μεταξύ τους οδηγίες. Ζητούν να σταματήσουν οι διευθυντές να ελέγχουν το θρήσκευμα των παιδιών που αιτούνται την απαλλαγή είτε μέσω αρχείων όπου αυτό αναγράφεται είτε απαιτώντας δηλώσεις θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθώς κάτι τέτοιο παραβαίνει τον νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον να μη χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως «αλλόθρησκοι», «ετερόδοξοι» και «μη ορθόδοξοι» για όσους μαθητές επιθυμούν απαλλαγή από τα θρησκευτικά, προς αποφυγή συγχύσεων. 
 
Οι δύο από τις έξι περιπτώσεις που καταγράφονται αφορούν μαθητή Β' Γυμνασίου στο 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών και μαθητή της Α' Λυκείου στο 17ο Λύκειο Παγκρατίου. Στον πρώτο αρνήθηκαν να του χορηγήσουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά, με το σκεπτικό ότι είναι καταγεγραμμένος ως Χ.Ο. στο δελτίο μαθητή. Η νέα αίτηση, που ζητούσε την απαλλαγή για «λόγους πεποίθησης», όπως του είχε συστήσει και ο σχολικός σύμβουλος θεολόγων, απορρίφθηκε ως καταχρηστική, ενώ ο διευθυντής αποκαλούσε το παιδί «Ιούδα». Στον μαθητή στο Παγκράτι δεν δόθηκε καν αιτιολόγηση και ο διευθυντής απαίτησε από τον γονέα δήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων, αν είναι «ορθόδοξος ή ετερόδοξος». Μολονότι έχουν ενημερωθεί οι διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το γραφείο του υπουργού Παιδείας, έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή και αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. 
 
Τα περιστατικά αυτά, που βγήκαν στην επιφάνεια κυρίως χάρη στην αποφασιστικότητα των γονέων, σίγουρα δεν είναι τα μοναδικά. Αν συνεχιστεί η ασάφεια των αντικρουόμενων εγκυκλίων, που ουσιαστικά αφήνουν στην προαίρεση του κάθε διευθυντή τη χορήγηση ή όχι απαλλαγής από τα θρησκευτικά, το νέο σχολείο, εκτός από λιγότερα καλλιτεχνικά μαθήματα, θα έχει και λιγότερες ελευθερίες στη θρησκευτική συνείδηση. 
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Περίοδος
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όπως τα πικάντικα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας, μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα πιο...
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
estia
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;
Από το 2004, οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης βρίσκονται όμηροι των τοπικών, είτε οικονομικών είτε πολιτικών...
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;