Thumbnail

Της Αφροδίτης Τζιαντζή 

Μπορεί τα καλλιτεχνικά και τα τεχνολογικά μαθήματα να υποβαθμίζονται στο νέο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, κάποιες αξίες όμως, ειδικά οι ελληνορθόδοξες, παραμένουν σταθερές. Για παράδειγμα στη νέα Β' και Γ' Γυμνασίου, σύμφωνα με το μη οριστικό non paper του υπ. Παιδείας, οι ώρες της μουσικής και των καλλιτεχνικών είναι μηδενικές, προβλέπονται όμως δύο ώρες την εβδομάδα θρησκευτικά, ως υποχρεωτικό μάθημα. Σε μεγάλο βαθμό, παρά τις επιμέρους αλλαγές, η διδασκαλία των θρησκευτικών παραμένει μάθημα κατήχησης και ομολογίας πίστης, επικεντρωμένο στην καλλιέργεια ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης, με ελάχιστες αναφορές στις άλλες θρησκείες.

Εν τω μεταξύ γονείς, μέλη της Ενωσης Αθεων και πολίτες, με κείμενο 870 υπογραφών, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της χορήγησης απαλλαγής από τα θρησκευτικά και να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα της ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης, ζητώντας «να γίνει σαφές ότι δικαίωμα στην απαλλαγή από τα θρησκευτικά έχουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνον όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι». 
 
Με αφορμή πρόσφατα και παλαιότερα περιστατικά διευθυντών σχολείων που αρνούνταν να δώσουν σε μαθητές απαλλαγή από τα θρησκευτικά, η Ενωση Αθεων υπέβαλε πρόσφατα αναφορά στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος προς όλες της σχολικές μονάδες, που να αποκαθιστά συγχύσεις που προκαλούν παλαιότερες και αντιφατικές μεταξύ τους οδηγίες. Ζητούν να σταματήσουν οι διευθυντές να ελέγχουν το θρήσκευμα των παιδιών που αιτούνται την απαλλαγή είτε μέσω αρχείων όπου αυτό αναγράφεται είτε απαιτώντας δηλώσεις θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθώς κάτι τέτοιο παραβαίνει τον νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον να μη χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως «αλλόθρησκοι», «ετερόδοξοι» και «μη ορθόδοξοι» για όσους μαθητές επιθυμούν απαλλαγή από τα θρησκευτικά, προς αποφυγή συγχύσεων. 
 
Οι δύο από τις έξι περιπτώσεις που καταγράφονται αφορούν μαθητή Β' Γυμνασίου στο 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών και μαθητή της Α' Λυκείου στο 17ο Λύκειο Παγκρατίου. Στον πρώτο αρνήθηκαν να του χορηγήσουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά, με το σκεπτικό ότι είναι καταγεγραμμένος ως Χ.Ο. στο δελτίο μαθητή. Η νέα αίτηση, που ζητούσε την απαλλαγή για «λόγους πεποίθησης», όπως του είχε συστήσει και ο σχολικός σύμβουλος θεολόγων, απορρίφθηκε ως καταχρηστική, ενώ ο διευθυντής αποκαλούσε το παιδί «Ιούδα». Στον μαθητή στο Παγκράτι δεν δόθηκε καν αιτιολόγηση και ο διευθυντής απαίτησε από τον γονέα δήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων, αν είναι «ορθόδοξος ή ετερόδοξος». Μολονότι έχουν ενημερωθεί οι διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το γραφείο του υπουργού Παιδείας, έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή και αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. 
 
Τα περιστατικά αυτά, που βγήκαν στην επιφάνεια κυρίως χάρη στην αποφασιστικότητα των γονέων, σίγουρα δεν είναι τα μοναδικά. Αν συνεχιστεί η ασάφεια των αντικρουόμενων εγκυκλίων, που ουσιαστικά αφήνουν στην προαίρεση του κάθε διευθυντή τη χορήγηση ή όχι απαλλαγής από τα θρησκευτικά, το νέο σχολείο, εκτός από λιγότερα καλλιτεχνικά μαθήματα, θα έχει και λιγότερες ελευθερίες στη θρησκευτική συνείδηση. 
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
 
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 2-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

viasmos-kopela.jpg
Νέα στοιχεία για τον αστυνομικό που βίαζε και εξέδιδε 34χρονη – Πώς την πλησίασε
Της είχε υποσχεθεί ότι θα την παντρευτεί, ώστε να εξασφαλίσει τη μόνιμη διαμονή της στην Ελλάδα
Νέα στοιχεία για τον αστυνομικό που βίαζε και εξέδιδε 34χρονη – Πώς την πλησίασε
ΟΑΚΑ
ΟΑΚΑ: Αυθαίρετο έως το 2014, χωρίς πιστοποιητικό στατικής επάρκειας μέχρι σήμερα - Η γέφυρα Καλατράβα είναι αρμοδιότητα της ΣΤΑΣΥ
Έμπαινε φρένο στη συντήρηση επειδή ήταν αυθαίρετο
ΟΑΚΑ: Αυθαίρετο έως το 2014, χωρίς πιστοποιητικό στατικής επάρκειας μέχρι σήμερα - Η γέφυρα Καλατράβα είναι αρμοδιότητα της ΣΤΑΣΥ
amvrosios_5.jpg
Παραλήρημα Αμβρόσιου: Νέα «πρόβλεψη» για ισοπέδωση της Αθήνας από σεισμό
Ο πρώην μητροπολίτης υποστηρίζει ότι «κυκλοφορεί» στο Άγιο Όρος μια πρόβλεψη για χιλιάδες νεκρούς λόγω σεισμού από την Αταλάντη ως απάντηση του Θεού...
Παραλήρημα Αμβρόσιου: Νέα «πρόβλεψη» για ισοπέδωση της Αθήνας από σεισμό