λουλούδια
Για ποιους είναι αργία η ημέρα της Πρωτομαγιάς

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας – βάσει του Ν. 4468/2017 – υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα εξής

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου ιδικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Σαρώνει το Voucher των 750€ - Έκτακτη Ενημέρωση με οδηγίες και τα 1500€

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Διορίζονται όλοι το 2026 στα Δικαστήρια χωρίς όριο ηλικίας και πτυχίο - Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
Διεθνής πρωτοβουλία ΕΚΠΑ για την υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών στο Σουδάν
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συντονίζει διεθνές έργο για την προαγωγή της υγείας και των δικαιωμάτων των γυναικών στο Σουδάν
Διεθνής πρωτοβουλία ΕΚΠΑ για την υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών στο Σουδάν
προβολή ταινία σε σχολείο
Προκαταρκτική εξέταση για καθηγήτρια που πρόβαλε «ακατάλληλη» ταινία στο σχολείο
Προκαταρκτική εξέταση από τη ΔΔΕ Γ’ Αθήνας για προβολή ακατάλληλης ταινίας σε Λύκειο - Στη Βουλή οι καταγγελίες γονέων και μαθητών
Προκαταρκτική εξέταση για καθηγήτρια που πρόβαλε «ακατάλληλη» ταινία στο σχολείο