voucher 200 ευρώ tablet laptop
Οι ειδικότητες με τις περισσότερες κενές θέσεις

Η αδυναμία εύρεσης προσωπικού αποτελεί τον «πονοκέφαλο» για τους εργοδότες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, από τον ξενοδοχεία και την εστίαση μέχρι τα μπαρ, τα λογιστήρια, τις κατασκευαστικές εταιρίες, τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, τα γραφεία, τις κλινικές και τα φαρμακεία.

Την έκταση του προβλήματος μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ξεφυλλίζοντας τις στήλες των αγγελιών στα «Χανιώτικα νέα» που εκτείνονται καθημερινά σε πολλές σελίδες ενώ πολλές από τις αγγελίες επαναλαμβάνονται για μέρες ή για εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φύλλο του Σαββάτου δημοσιεύτηκαν 533 ξεχωριστές αγγελίες προσφοράς εργασίας σε 11 σελίδες ενώ η εικόνα και στα καθημερινά φύλλα δεν είναι πολύ διαφορετική.

Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ημέρα καριέρας που διοργάνωσε ο παγκρήτιος σύλλογος διευθυντών ξενοδοχείων, μόνο από τα Χανιά «λείπουν» 1.000 εργαζόμενοι από τον ξενοδοχειακό κλάδο, κενό που πέρυσι επιχειρήθηκε να καλυφθεί με  αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού.

Οι ειδικότητες με τις περισσότερες κενές θέσεις

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με τις ειδικότητες που παρουσιάζουν τις περισσότερες κενές θέσεις:

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ειδικευμένοι τεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων με ποσοστό 37,1% ενώ ακολουθούν οι εργάτες / βοηθοί μαστόρων / καθαριστές-τριες με 17,9%.

Στην τρίτη θέση με 13,2% βρίσκονται ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση, όπως σερβιτόροι, μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Πρόκειται άλλωστε για δύο κλάδους που ειδικά την τελευταία διετία και εν μέσω της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων αναδεικνύεται έντονα.

Το 11,1% των κενών θέσεων αφορά σε ειδικευμένους επιστήμονες ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, κενές θέσεις εμφανίζουν και οι ειδικότητες των πωλητών και ταμιών. Οδηγοί – ντιλίβερι με ποσοστό 5,4% και υπάλληλοι 4,3% ακολουθούν στη σχετική λίστα με τις ελλείψεις που καταγράφουν οι επιχειρήσεις.

Ανά γεωγραφική περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα (40,7%) καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (36,8%).

Στις συγκεκριμένες περιοχές, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού θεωρείται ως ο κυριότερος λόγος που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους, κάτι που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη φύση της κυριότερης οικονομικής δραστηριότητας τους, τον τουρισμό δηλαδή, συνεπώς και με την εποχικότητα της πλειονότητας των προσφερόμενων θέσεων εργασίας.

Αντίθετα, στην περιοχή της Αττικής καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρεί ως βασικότερο παράγοντα των ελλείψεων, τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Το "μυστικό" επίδομα των 300€ με τους χιλιάδες δικαιούχους - 750 ευρώ σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται
Σελεστέν Φρενέ: Ο παιδαγωγός που τόλμησε να αλλάξει το σχολείο - Η συγκλονιστική ταινία (Video)
Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται - Δείτε την ταινία εδώ
Σελεστέν Φρενέ: Ο παιδαγωγός που τόλμησε να αλλάξει το σχολείο - Η συγκλονιστική ταινία (Video)
Εργαστήρι Μαργαρίτα
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν οικονομική ασφυξία, περικοπές και αυθαίρετες απολύσεις - Στάση εργασίας την Τρίτη 16/12
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
μπισκοτα
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας
Ζεστό άρωμα κανέλας, αγελαδινό βούτυρο και αμύγδαλο σε μια κλασική ευρωπαϊκή συνταγή που γίνεται κάθε φορά… τέλεια
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας