τηλεκπαίδευση, εργασία και εκπαίδευση από απόσταση, υπολογιστές που συνδέονται μεταξύ τους
Σας στέλνει μηνύματα ο προϊστάμενός σας το Σαββατοκύριακο; Τα μέιλ από τη δουλειά σας συνεχίζουν να έρχονται παρότι έχετε επιστρέψει στο σπίτι σας; Δείτε τι μπορούν να κάνουν οι Αυστραλοί εργαζόμενοι

Οι Αυστραλοί εργαζόμενοι σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να αγνοούν αυτές τις παρεμβάσεις στην προσωπική τους ζωή χάρη στον νέο νόμο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και αφορά «το δικαίωμα στην αποσύνδεση».

  • «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους», δήλωσε η Μισέλ Ο’ Νιλ πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Συνδικάτων.

Οι Αυστραλοί θα μπορούν «να περνούν χρόνο με τους δικούς τους χωρίς να έχουν το άγχος ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντούν συνεχώς σε παράλογα επαγγελματικά τηλεφωνήματα και μηνύματα», πρόσθεσε.

Με βάση τον νέο νόμο, που είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι μπορούν «να αρνούνται να ελέγχουν, να διαβάζουν ή να απαντούν» στις απόπειρες επικοινωνίας των εργοδοτών τους ή κάποιου τρίτου, όπως ενός πελάτη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους αν δεν πρόκειται για ένα «λογικό» αίτημα.

Η ένωση εργοδοτών Australian Industry Group εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, χαρακτηρίζοντας «τους νόμους για το ‘δικαίωμα στην αποσύνδεση’ βιαστικούς, κακοσχεδιασμένους και πολύ δυσνόητους».

«Το λιγότερο, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι δεν θα είναι πλέον βέβαιοι αν μπορούν να δεχθούν ή να κάνουν ένα τηλεφώνημα εκτός ωρών εργασίας για να προτείνουν υπερωριακή εργασία», πρόσθεσε.

«Ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους να ενημερωθούν για το δικαίωμα στην αποσύνδεση και να υιοθετήσουν μια λογική προσέγγιση για την εφαρμογή του», σχολίασε η Άνα Μπουθ του Fair Work Ombudsman (FWO), ενός ανεξάρτητου θεσμού αρμόδιου να ελέγχει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Το ποια αιτήματα είναι «λογικά» «εξαρτάται από τις συνθήκες», διευκρίνισε ο FWO σε ανακοίνωσή του. Οι παράγοντες που μπορούν να το κρίνουν είναι, μεταξύ άλλων, ο λόγος της επικοινωνίας, η φύση της εργασίας και το αν οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται για τις υπερωρίες που κάνουν ή για να είναι πάντα σε επικοινωνία με τη δουλειά τους.

  • «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι, όπως οι άνθρωποι δεν πληρώνονται 24 ώρες το 24ωρο, δεν θα χρειάζεται να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο», υπογράμμισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.
  • «Είναι επίσης ειλικρινά ένα ζήτημα ψυχικής υγείας οι άνθρωποι να μπορούν να αποσυνδέονται από την εργασία τους και να συνδέονται με την οικογένειά τους», πρόσθεσε.

Οι μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερους από 15 εργαζόμενους έλαβαν επιπλέον διορία και θα πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο από τις 26 Αυγούστου 2025.

  • Το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία το 2017, στην Ισπανία το 2018 και στο Βέλγιο το 2022.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mousiki
Τραγούδια της εφηβείας: Γιατί μας συγκινούν ακόμη και δεκαετίες μετά
Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι τα τραγούδια που ακούμε περίπου από τα 13 έως τα 18 εγγράφονται στον εγκέφαλο με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
Τραγούδια της εφηβείας: Γιατί μας συγκινούν ακόμη και δεκαετίες μετά
ιραν ηπα
Διπλωματικό θρίλερ στο Πακιστάν: Οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, η σκιά του πολέμου και η εύθραυστη εκεχειρία στον Λίβανο
Το Ισλαμαμπάντ δεν φιλοξενεί απλώς μια διπλωματική συνάντηση. Φιλοξενεί την αγωνία μιας ολόκληρης περιοχής που αναζητά έξοδο από τον πόλεμο, χωρίς...
Διπλωματικό θρίλερ στο Πακιστάν: Οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, η σκιά του πολέμου και η εύθραυστη εκεχειρία στον Λίβανο
Εξετάσεις
Λύκειο: Πώς επιλέγονται τα θέματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις
Ο ρόλος της Τράπεζας Θεμάτων - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και γονείς για τη διαδικασία εξετάσεων, την κλήρωση θεμάτων και τα δικαιώματα...
Λύκειο: Πώς επιλέγονται τα θέματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις