Φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα φέτος η υποβολή τους- Πληρωμή σε 8-10 δόσεις
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στόχος είναι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε 8 ή 10 δόσεις.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινάει φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Την τελευταία ημέρα του 2021 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021. Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν αποκλείεται να ανοίξει η βεντάλια των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία εξετάζεται να αυξηθούν σε 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις. Περισσότερες δόσεις δίνουν ανάσα ρευστότητας στους φορολογουμένους οι οποίοι διευκολύνονται στην εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Σημειώνεται ότι σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει την πόρτα» 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.

Ωστόσο, φέτος επανήλθε για τους φορολογουμένους η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021. Το μέτρο των αποδείξεων και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα εξεταστούν τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Αντίστροφη μέτρηση για τις βαθμολογίες - Πότε θα ανακοινωθούν
Στα τέλη Ιουνίου οι βαθμοί των υποψηφίων, ακολουθούν ΕΒΕ, μηχανογραφικό και η τελική «μάχη» για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Πανελλαδικές 2026: Αντίστροφη μέτρηση για τις βαθμολογίες - Πότε θα ανακοινωθούν
Παιδί με τάμπλετ στο κρεβάτι
«Μίλα μου, σε ακούω»: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει τα παιδιά και προβληματίζει τους ειδικούς
Chatbots αντί για φίλους; Οι αθέατες παγίδες της Τεχνητής Νοημοσύνης για τα παιδιά
«Μίλα μου, σε ακούω»: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει τα παιδιά και προβληματίζει τους ειδικούς