Νέες θέσεις εργασίας
Το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ παρουσιάζει την έρευνα, 185 σελίδων, για την επαγγελματική κατάρτιση και μετάβαση στην απασχόληση των αποφοίτων ΙΕΚ

Το 2012 το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Η μετάβαση των αποφοίτων της αρχικής και συνεχιζόμενης κατάρτισης στη σφαίρα της απασχόλησης», εκδίδοντας στη συνέχεια τον τόμο «Κατάρτιση, απασχόληση, εκπαιδευτική πολιτική», με σκοπό την πληρέστερη παρουσίαση και επεξεργασία των εμπειρικών δεδομένων της προαναφερθείσας έρευνας.

Η έρευνα του 2012, ειδικότερα, αφορούσε αποφοίτους αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (2008-2009), επιχειρώντας να αποτυπώσει τις κυρίαρχες τάσεις, τους όρους και τις συνθήκες μετάβασης προς τη σφαίρα της απασχόλησης.

Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε μια εξαιρετικά επίπονη περίοδος οικονομικής κρίσης, ύφεσης και εφαρμογής σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, με συνέπεια μια σειρά εξαιρετικά δυσμενών επιπτώσεων ιδίως για τους κοινωνικά ευπαθείς, τους ανέργους, τους νέους κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2020 το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ αποφάσισε τη συνέχιση του ερευνητικού εγχειρήματος του 2012, επικαιροποιώντας μια σειρά στοιχείων και μεγεθών, αναδεικνύοντας συγκριτικές αναφορές και εστιάζοντας στις βασικές προκλήσεις ενός πεδίου το οποίο, όπως αποδεικνύουν και τα νέα δεδομένα, εμφανίζεται ανθεκτικό και, παρά τις δομικές ανεπάρκειες, πολλά υποσχόμενο.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα για τη μετάβαση των αποφοίτων των ΙΕΚ στην απασχόληση, τα παρουσίασε το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου 2020, ενώ με το νέο αυτό τόμο που τιτλοφορείται «Επαγγελματική Κατάρτιση & Απασχόληση – Εμπειρική και συγκριτική διερεύνηση των όρων μετάβασης αποφοίτων ΙΕΚ στην απασχόληση: Προκλήσεις και στρατηγικά διακυβεύματα» επιδιώκει τη συνολική και όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή τους, ευελπιστώντας να συμβάλει στον δημόσιο, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό διάλογο για τα θέματα κατάρτισης και απασχόλησης – με έναν βασικό προσανατολισμό: την υπεράσπιση και ενδυνάμωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της διά βίου μάθησης σε όλες τις εκδοχές τους.

Ο τόμος αυτός δομείται σε τέσσερα μέρη:

Το πρώτο μέρος αφορά το θεωρητικό σκέλος, που περιλαμβάνει εννοιολογικά ζητήματα γύρω από τη διά βίου μάθηση, την εκπαίδευση ενηλίκων και το πεδίο της επαγγελματικής κατάρτισης, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί το θεσμικό πλαίσιο και τα βασικά στοιχεία της ταυτότητάς του.

Το δεύτερο μέρος εστιάζει στην ποσοτική έρευνα, που θεμελιώνεται σε ερωτηματολόγια προς αποφοίτους δημόσιων ΙΕΚ την περίοδο 2017-2018, ενώ στα περισσότερα διαγράμματα εμφανίζονται και τα συγκριτικά ποσοστά με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη το 2012, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν οι στατιστικά σημαντικές διαφορές.

Το τρίτο μέρος αναφέρεται στο ποιοτικό σκέλος της έρευνας και περιλαμβάνει την επεξεργασία των ευρημάτων που προέκυψαν από μια online ομαδική συζήτηση με αποφοίτους δημόσιων ΙΕΚ δημοφιλών αντικειμένων (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας) και πέντε εις βάθος ατομικές συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνου (tele-depth) με στελέχη ΙΕΚ.

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος περιλαμβάνει τα βασικά συμπεράσματα, τη γενικότερη συζήτηση, τις προκλήσεις αλλά και τις προεκτάσεις προς μια ευρύτερη προσέγγιση στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Δείτε ΕΔΩ την έρευνα

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Tα εξεταζόμενα μαθήματα και όλη Η ΥΛΗ ΕΔΩ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ - Πιστοποίηση Ιταλικών για ΑΣΕΠ ΕΥΚΟΛΑ και ΑΜΕΣΑ (ΕΞΤΡΑ Μοριοδότηση 2ης Ξένης Γλώσσας)

ΑΣΕΠ: Πάρτε το πιο ΕΥΚΟΛΟ online PROFICIENCY στην Ελλάδα σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες (Μόνο 95 ευρώ)

ΑΣΕΠ Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC ή ECDL σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες με εξ αποστάσεως τεστ  - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΑΣΚΑΛΑ
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα...
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
10 γυμνασιο παπαγου
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
Λήγει το σχολικό έτος κι ακόμα να καλύψουν τα κενά -και μάλιστα στην Αθήνα, στου Παπάγου! Στα «κάγκελα» οι γονείς...
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
w29-81121enisxytikhdidaskalia.jpg
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...
Το πρεκαριάτο, από το λατινικό precarious (που σημαίνει αβέβαιος, ανασφαλής), είναι όρος που εμφανίζεται από τη δεκαετία του '80 για τα σύγχρονα...
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...
teachers
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους
Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ)
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους