Σταδιακή αλλαγή στο καιρικό σκηνικό αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων Κλέαρχου Μαρουσάκη και Αναστασίας Τυράσκη. Ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει τη χώρα, φέρνοντας τις πρώτες τοπικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά, προτού επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Πέμπτη και Παρασκευή: Στο «στόχαστρο» τα δυτικά και το Ιόνιο
Από την Πέμπτη, η αλλαγή του καιρού θα γίνει αισθητή αρχικά στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Τυράσκη:
- Εκδήλωση φαινομένων: Οι πρώτες βροχές και καταιγίδες θα εμφανιστούν στο Ιόνιο (κυρίως σε θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές) και σταδιακά θα επεκταθούν σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και βορειοδυτική Πελοπόννησο.
- Άνεμοι & θερμοκρασία: Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες εντάσεως έως 5 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ ο υδράργυρος δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
- Παρασκευή: Το μοτίβο διατηρείται παρόμοιο, με τον κ. Μαρουσάκη να επισημαίνει ότι στην υπόλοιπη επικράτεια ο καιρός θα παραμείνει σχεδόν ανεπηρέαστος.
Επέκταση των φαινομένων το Σαββατοκύριακο
Από το Σάββατο, το σύστημα θα μετακινηθεί ανατολικότερα, επηρεάζοντας μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
- Περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα: Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο βόρειο Ιόνιο, την Κέρκυρα και την Ήπειρο.
- Ηπειρωτικά και Αιγαίο: Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο, ενώ από το βράδυ του Σαββάτου έως την Κυριακή αναμένεται ενίσχυση των φαινομένων στη Μακεδονία και ακολούθως τη Δευτέρα στα ανατολικά.
- Νοτιοανατολική Ελλάδα: Τα νοτιοανατολικά τμήματα θα επηρεαστούν ελάχιστα, παρουσιάζοντας κυρίως νεφώσεις με περιορισμένες τοπικές βροχές.
Προαναγγελία για χειμωνιάτικη κακοκαιρία την επόμενη εβδομάδα
Ενώ το κύμα του Σαββατοκύριακου αξιολογείται ως ένα τυπικό φθινοπωρινό σύστημα χωρίς ακραία χαρακτηριστικά, η τάση αλλάζει σημαντικά την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως υπογραμμίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, υφίστανται σαφείς ενδείξεις για την έλευση μιας πολύ πιο οργανωμένης κακοκαιρίας με αμιγώς χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά. Η ακριβής πορεία και η ένταση του νέου αυτού συστήματος αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, κοντά στο διάστημα Τετάρτης - Πέμπτης.