λιπαρές τροφές
Τι δείχνει νέα έρευνα

Ένας Ισπανός διατροφολόγος μας προειδοποιεί σχετικά με την επίδραση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διάρκεια ζωής, επισημαίνοντας δύο συγκεκριμένα είδη που θεωρούνται επιβλαβή σύμφωνα με μια μελέτη.

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην ισπανική τηλεόραση, στην εκπομπή «Y ahora Sonsoles», ο Luis Zamora εξήγησε πώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνουν τη διάρκεια ζωής μας, παραθέτοντας μια μελέτη που αναδεικνύει τις επιπτώσεις ορισμένων ευρέως καταναλωμένων τροφών.

Οι δημοφιλείς τροφές που μειώνουν τον χρόνο ζωής μας

Μιλώντας για αυτά τα κοινά αλλά βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν ασυνήθιστα πρόσθετα όπως γαλακτωματοποιητές ή συντηρητικά, ο Luis έδωσε τροφή για σκέψη.

Ο Luis δήλωσε: «Κάθε χοτ ντογκ μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο κατά 36 λεπτά. Η μελέτη μάς λέει ότι τα αναψυκτικά, ακόμα και χωρίς ζάχαρη, αφαιρούν 12 λεπτά ζωής».

Προσθέτοντας στον κατάλογο των «ένοχων» τροφών, ανέφερε επίσης: «Κάθε μπέργκερ με τυρί αφαιρεί 9 λεπτά. Το μπέικον, όλα τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, αφαιρούν έως και έξι λεπτά ζωής ανά μερίδα».

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

Τα ανησυχητικά ευρήματα προέκυψαν στο Nutrition 2024, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, χάρη στην Erikka Loftfield και την ομάδα της στο National Cancer Institute, όπως ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Espanol.

Η αποκαλυπτική αυτή έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για τη διατροφή και την υγεία από περισσότερους από 540.000 ανθρώπους, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συλλέχθηκαν τη δεκαετία του ’90, όταν οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 50-71 ετών.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες έχουν πλέον αποβιώσει, με την έρευνα να συγκρίνει τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ αυτών που κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτών που κατανάλωναν λιγότερα. Εξετάστηκαν επίσης οι συνδέσεις μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και ασθενειών.

Η έρευνα ανέδειξε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα και τα αναψυκτικά ήταν οι δύο κατηγορίες που συνδέονταν περισσότερο με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Είναι τα αναψυκτικά διαίτης καλά για την υγεία;

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα αναψυκτικά διαίτης ή χωρίς ζάχαρη ήταν οι μεγαλύτεροι συντελεστές στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ακολουθούμενα από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν γενικά υψηλότερο ΔΜΣ και χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής.

Ωστόσο, ο σύνδεσμος μεταξύ κατανάλωσης και αυξημένου κινδύνου θανάτου παρέμεινε σταθερός, ανεξάρτητα από την ποιότητα της διατροφής ή το αν οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι ή φυσιολογικού βάρους.

Η μελέτη κατέληξε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα.

Υπερβολική κατανάλωση τροφών

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Η έκθεση έδειξε ότι διατροφές πλούσιες σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν το ανθυγιεινό στοιχείο σχετίζεται περισσότερο με το περιεχόμενό τους ή τη διαδικασία επεξεργασίας.

Το NHS επίσης προειδοποίησε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Παρά ταύτα, η έκθεση τόνισε ότι ορισμένα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα ψητά φασόλια.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κεμ
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου
Με βάση τον κιμά κοτόπουλου, πλούσια μυρωδικά και λιγότερα λιπαρά, αυτό το πιάτο συνδυάζει μοναδική γεύση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου
εκπαιδευτικοί
100.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Ο μεγάλος πόθος του διορισμού και η πικρή αλήθεια
Όταν οι μαθητές ξεκινούν τις διακοπές τους και οι περισσότεροι εργαζόμενοι σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ζει...
100.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Ο μεγάλος πόθος του διορισμού και η πικρή αλήθεια