5+1 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν τρώμε μια μπανάνα κάθε μέρα
Unsplash
Οι μπανάνες, η βρώμη και το γιαούρτι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά με προδιάθεση

Τα παιδιά που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 και καταναλώνουν μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο, επισημαίνει μελέτη που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Αντίθετα, όσα τρώνε φράουλες, βατόμουρα και ορισμένα πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, λάχανο και κουνουπίδι) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, διαπίστωσε η ίδια έρευνα. Τα προϊόντα από σιτάρι επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο από αυτό τον αυτοάνοσο τύπο διαβήτη στα παιδιά με προδιάθεση, διαπίστωσε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά στη Φινλανδία.

Η καθηγήτρια που είναι επικεφαλής της μελέτης είπε ότι το γεγονός πως ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων ίσως και να εξηγεί γιατί κάποια από αυτά αυξάνουν ενώ άλλα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη τύπου 1. Η Σούβι Βίρτανεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν το διατροφικό πρόγραμμα 5.674 παιδιών από την Φινλανδία που είχαν γονιδιακή προδιάθεση για την ασθένεια από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Από αυτά, τα 94 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι τα έξι τους και άλλα 206 αυτοανοσία παγκρεατικών νησίδων, που σημαίνει ότι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα όπως μπανάνες, προϊόντα βρώμης και σίκαλης έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να νοσήσουν.

Τα ευρήματα προκαλούν ωστόσο σύγχυση στους γονείς γιατί, όπως προσθέτει η Βιρτάνεν, «πολλά από τα τρόφιμα που διαπιστώσαμε ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και η διαδικασία νόσησης θεωρούνται τμήμα μιας υγιεινής διατροφής». Ωστόσο, σε αντίθεση, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλλα και άλλα είδη μούρων φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιότητες καθώς όσο περισσότερα έτρωγαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο μικρότερο κίνδυνο νόσησης εμφάνιζαν.

Όπως υπογραμμίζει πάντως η ίδια, είναι πρώιμο να προχωρήσει κάποιος σε συστάσεις για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν τα βρέφη και τα νήπια, με βάση τα ευρήματα αυτής της μελέτης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ftoxia.jpg
Έρευνα: Πώς η απασχόληση στην Ελλάδα δεν μειώνει τη φτώχεια
Παρά την αύξηση της απασχόλησης, η φτώχεια επιμένει – Οι νέες θέσεις εργασίας δεν αρκούν για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών
Έρευνα: Πώς η απασχόληση στην Ελλάδα δεν μειώνει τη φτώχεια
Παύλος Μαρινάκης
Π. Μαρινάκης για Σαμαρά: «Αν κάνει κόμμα, θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά μαζί του»
«Εάν και εφόσον επιβεβαιώσει τις φήμες και κάνει κόμμα, τότε θα είναι ένας από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά»
Π. Μαρινάκης για Σαμαρά: «Αν κάνει κόμμα, θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά μαζί του»
papaioannou
Νίκος Παπαϊωάννου για ίδρυση ΑΕΙ στην Ηλεία: «Το ζήτημα δεν μπορεί να απαντηθεί πρόχειρα»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ίδρυση Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών στην Ηλεία
Νίκος Παπαϊωάννου για ίδρυση ΑΕΙ στην Ηλεία: «Το ζήτημα δεν μπορεί να απαντηθεί πρόχειρα»