απλε
Η Apple να κάνει χρήση των υπηρεσιών της Google για τις νέες υπηρεσίες AI που έχει αναπτύξει

Η Apple και η Google μπορεί να αποτελούν ανταγωνιστές σε πολλούς τομείς, όμως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης «δίνουν τα χέρια», με την Apple να κάνει χρήση των υπηρεσιών της Google για τις νέες υπηρεσίες AI που έχει αναπτύξει.

Apple και Google συνεργάζονταν εδώ και μήνες παρασκηνιακά, με την Google να παρέχει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της για την εκπαίδευση των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone, σημειώνει το Business Insider.

Η «κρυφή» συμφωνία

Για χρόνια, η εταιρεία που κατασκευάζει τα iPhone στηρίζεται στις υπηρεσίες cloud της Google και της Amazon για την αποθήκευση δεδομένων για τα προϊόντα της. Για παράδειγμα, όταν οι χρήστες της κάνουν αντίγραφα ασφαλείας iCloud, αυτά συχνά αποθηκεύονται στα κέντρα δεδομένων της Google, μια συμφωνία για την οποία δεν συνηθίζουν να μιλούν οι δύο εταιρείες.

Όταν επρόκειτο για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης του νέο Apple Intelligence, η εταιρεία ζήτησε πρόσθετη πρόσβαση στις μονάδες Tensor Processing Unit της Google, οι οποίες εξειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη και ενοικιάζονται από την Google ως εναλλακτική της Nvidia.

Το αίτημα της Apple δημιούργησε αναστάτωση στο εσωτερικό της Google τον Απρίλιο, όταν τα στελέχη της Google αντιλήφθηκαν πως υπήρχαν τεχνικά ζητήματα που θα μπορούσαν να τους εμποδίσουν από το να παραδώσουν εγκαίρως αυτό που ήθελε η Apple. Η ομάδα της Google παρέδωσε τα ζητούμενα στην Apple μετά από μερικές πολύ κουραστικές ημέρες, σύμφωνα με ένα άτομο που επικαλείται η το Business Insider. Χαρακτηριστικό του πόσο μεγάλη είναι η χρήση των data centers της Google από την Apple, είναι πως οι υπάλληλοι της Google της έχουν δώσει το προσωνύμιο «Bigfoot».

Έμεινε πίσω η Apple

Η συνεργασία υπογραμμίζει το πόσο πίσω βρίσκεται η Apple στην κούρσα για προϊόντα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Τα περισσότερα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται σε τεράστια, ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων, τα οποία εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon κατασκευάζουν εδώ και χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η Apple αναγκάζεται να στηρίζεται περισσότερο στους ανταγωνιστές της, καθώς εισέρχεται στο κλαμπ των εταιρειών με προϊόντα ΑΙ.

Η Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα όπου το cloud computing και τα τσιπ για την εκπαίδευση των μοντέλων AI αποτελούν ένα περιζήτητο εμπόρευμα. Για παράδειγμα, η συμφωνία της Apple με την OpenAI θα δώσει στους χρήστες πρόσβαση σε ένα πιο προηγμένο chatbot από αυτό που μπορεί να προσφέρει η αμερικανική εταιρεία, το ChatGPT, δίνοντας παράλληλα και πρόσβαση στην τεράστια βάση χρηστών της στην OpenAI.

Πηγή: ΟΤ

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies_panelladikes_vaseis.jpg
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές
Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα. 
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές