Άνδρας που κοιμάται
Τι μπορεί να συμβεί αν κάνετε κακό ύπνο

Προβλήματα μνήμης μπορεί να παρουσιάσουν όσοι κάνουν κακό ύπνο στα 30 και τα 40 τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όσοι είχαν τον πιο διαταραγμένο ύπνο στην αρχή της ενηλικίωσης είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες κακής σκέψης όταν δοκιμάστηκαν στη μέση ηλικία, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τον καλύτερο ύπνο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα του ύπνου που έχει την μεγαλύτερη σημασία για τη γνωστική υγεία στην μέση ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Yue Leng, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

Η έρευνα

Για την μελέτη, η δρ. Leng και οι συνεργάτες της στρατολόγησαν 526 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών και τα παρακολούθησαν για 11 χρόνια.

Στην αρχή, οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή καταγραφής δραστηριότητας για τρεις συνεχόμενες νύχτες για να αξιολογήσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους. Υποβλήθηκαν σε αυτό το τεστ δύο φορές, με διαφορά περίπου ενός έτους, για να παράγουν μια δίκαιη αξιολόγηση των προτύπων ύπνου τους.

Οι ερευνητές εστίασαν ειδικά στον κατακερματισμό του ύπνου ή στις επαναλαμβανόμενες σύντομες διακοπές στον ύπνο ενός ατόμου, παρακολουθώντας τις ώρες που οι συμμετέχοντες “στριφογύρναγαν” στο κρεβάτι για ένα λεπτό ή λιγότερο ενώ κοιμόντουσαν.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ημερολόγιο ύπνου, στο οποίο περίπου το 46% ανέφερε κακό ύπνο.

Μια δεκαετία αργότερα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν τεστ που μέτρησαν την μνήμη και τη δύναμη του εγκεφάλου τους.

Τα αποτελέσματα

  • Από τα 175 άτομα με τον πιο διαταραγμένο ύπνο, τα 44 είχαν κακή απόδοση στα τεστ μνήμης 10 χρόνια αργότερα.
  • Από την άλλη, μόνο 10 από τα 176 άτομα που είχαν τις λιγότερες διαταραχές ύπνου είχαν κακή απόδοση στα τεστ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγή: healthday.com, onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kdap
Θέσεις εργασίας στο ΚΔΑΠ «Ρομά χωρίς Σύνορα» στους Σοφάδες – Αιτήσεις έως 30 Νοεμβρίου
Αναζητούνται έξι ειδικότητες εκπαιδευτικού και επιστημονικού προσωπικού για τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
Θέσεις εργασίας στο ΚΔΑΠ «Ρομά χωρίς Σύνορα» στους Σοφάδες – Αιτήσεις έως 30 Νοεμβρίου
astynomia_peripoliko_152019.jpg
Ανθρώπινα οστά σε χαράδρα της Μεσσηνίας: Εξετάζεται σύνδεση με την εξαφάνιση 74χρονης το 2021
Τα λείψανα βρέθηκαν από κυνηγό σε δυσπρόσιτη περιοχή – Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση μέσω DNA
Ανθρώπινα οστά σε χαράδρα της Μεσσηνίας: Εξετάζεται σύνδεση με την εξαφάνιση 74χρονης το 2021
τροχαίο
Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή – Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί
Λόγω των εκδηλώσεων για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, εφαρμόζονται εκτεταμένες απαγορεύσεις στάθμευσης και διακοπές κυκλοφορίας από νωρίς το πρωί
Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή – Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί
opeka oaed epidomata δεκεμβριος
ΟΠΕΚΑ: 2.000 νέες θέσεις για άτομα με αναπηρία – Μισθός έως 1.200€ τον μήνα
Το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» δίνει τη δυνατότητα σε νέους και ενήλικες να εργαστούν υποστηρίζοντας την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με...
ΟΠΕΚΑ: 2.000 νέες θέσεις για άτομα με αναπηρία – Μισθός έως 1.200€ τον μήνα