γυναίκα μοναξιά φύση
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ιδιαίτερα ευφυείς άνθρωποι προτιμούν να είναι μόνοι τους

Στο ευρύ φάσμα της νοημοσύνης, της κοινωνικής δυναμικής και της ευτυχίας, μια συναρπαστική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Journal of Psychology εξετάζει μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η μελέτη αυτή ρίχνει φως στο πώς τα άτομα με υψηλή νοημοσύνη τείνουν να κοινωνικοποιούνται λιγότερο από τους συνανθρώπους τους και διερευνά τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Είναι γνωστή η αντίληψη ότι οι ευφυείς άνθρωποι συχνά εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα στρες και κοινωνικού άγχους λόγω της αυξημένης τους αντίληψης. Ωστόσο, αυτή η μελέτη αποκαλύπτει μια νέα προοπτική: τα ευφυή άτομα φαίνεται να βρίσκουν παρηγοριά και ικανοποίηση στη δική τους παρέα, παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα τροπή στη συσχέτιση μεταξύ ευφυΐας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ευτυχίας.

Η μελέτη ξεκινά με την αξιοποίηση της εξελικτικής ψυχολογίας, η οποία υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της συχνής κοινωνικής εμπλοκής και της μειωμένης ικανοποίησης από τη ζωή των ατόμων με υψηλότερη νοημοσύνη.

Εξετάζοντας ενήλικες ηλικίας 18 έως 28 ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια συναρπαστική τάση: όσοι διέμεναν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και το ίδιο μοτίβο ίσχυε και για όσους ασχολούνταν συχνά με την κοινωνικοποίηση με φίλους.

Η Θεωρία της Σαβάνας

Στο επίκεντρο αυτής της αντίληψης βρίσκεται η "θεωρία της σαβάνας", μια συναρπαστική πρόταση που υποστηρίζει ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της ανθρώπινης ευτυχίας είναι βαθιά ριζωμένα στο εξελικτικό μας παρελθόν.

Η θεωρία αυτή υποδηλώνει ότι τα άτομα με υψηλότερη νοημοσύνη διαθέτουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις σύγχρονες προκλήσεις και έχουν μεγαλύτερη τάση να χαράζουν τα δικά τους μονοπάτια παρά να προσκολλώνται στη δυναμική των ομάδων. Η προοπτική αυτή υπονοεί ότι τα ευφυή άτομα βρίσκουν νόημα και ολοκλήρωση μέσα από αυτοκατευθυνόμενες αναζητήσεις, ανεξάρτητα από την ανάγκη για φυλετική ένταξη.

Για να διαφωτίσουμε αυτήν τη θεωρία, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε την προγονική μας ιστορία, όπου οι μικρές, στενά συνδεδεμένες ομάδες των 150 περίπου ατόμων ήταν ο κανόνας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινωνική αλληλεπίδραση είχε τεράστια σημασία για την επιβίωση. Έτσι, η ικανότητα προσαρμογής του ατόμου ήταν υψίστης σημασίας. Η μελέτη υποστηρίζει ότι, στη σύγχρονη εποχή, η ανώτερη νοημοσύνη εκφράζεται όχι μόνο από την ενστικτώδη ικανότητα, αλλά και από την ικανότητα να χαράζει ατομικές πορείες και να αποκλίνει από τη συμβατική δυναμική της ομάδας.

Οι μεγαλουπόλεις και η ευτυχία

Την υπόθεση αυτή υποστηρίζει η ενδιαφέρουσα παρατήρηση ότι η αυτοαναφερόμενη ευτυχία τείνει να είναι υψηλότερη στις μικρότερες πόλεις σε σύγκριση με τις εκτεταμένες αστικές περιοχές, που συχνά αναφέρεται ως "κλίση ευτυχίας μεταξύ πόλης και υπαίθρου".

Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτήν την τάση, ένα κρίσιμο στοιχείο φαίνεται να είναι η προτίμηση για μικρότερους, αυθεντικούς κοινωνικούς κύκλους. Η ζεστασιά της κοινότητας και οι γνήσιες συνδέσεις που βρίσκονται σε στενά συνδεδεμένα περιβάλλοντα έρχονται σε αντίθεση με την ανωνυμία και τη φασαρία των μεγαλύτερων πόλεων.

Γιατί οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στην ενήλικη ζωή

Στην ουσία, οι μικρότερες κοινότητες δίνουν προτεραιότητα στις γνήσιες διαπροσωπικές σχέσεις έναντι των επιφανειακών επιτευγμάτων ή της εμφάνισης. Τα έξυπνα άτομα, σε γενικές γραμμές, επιλέγουν να ακολουθήσουν τα πάθη τους αντί να συμμορφώνονται, παγιώνοντας την άποψη ότι λίγες και εκλεκτές στενές σχέσεις προάγουν την ευτυχία και την ικανοποίηση.

Εν κατακλείδι, η διασταύρωση της νοημοσύνης, της κοινωνικοποίησης και της ευτυχίας παρουσιάζει μια οπτική γωνία που προκαλεί σκέψεις και αμφισβητεί τις συμβατικές υποθέσεις.

Τα ευρήματα της μελέτης, που έχουν τις ρίζες τους στη "θεωρία της σαβάνας", παρέχουν μια νέα προοπτική σχετικά με το γιατί τα άτομα με υψηλή νοημοσύνη συχνά έλκονται προς τη λιγότερο συχνή κοινωνική αλληλεπίδραση.

Καθώς η ιστορία της ανθρωπότητας εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή, φαίνεται ότι τα ευφυή μυαλά οδηγούνται σε μοναδικά μονοπάτια, αντανακλώντας την ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να ευδοκιμούν μπροστά στις εξελισσόμενες προκλήσεις. Η προτίμηση για γνήσιες, οικείες σχέσεις έναντι των μαζικών αλληλεπιδράσεων υπογραμμίζει μια μεγάλη αλήθεια: η ευτυχία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το βάθος και την αυθεντικότητα των δεσμών μας.

Πηγή: Queen

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taksi-katharistira-thrania.jpg
Γυμνάσιο Πειραιά: Ψήφισμα του Δήμου για την αντίθεσή του στη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό
Με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση του 1ου Γυμνασίου Πειραιά και τη μετατροπή του σε...
Γυμνάσιο Πειραιά: Ψήφισμα του Δήμου για την αντίθεσή του στη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό