Thumbnail
Για ένα κοφτερό μυαλό τι να κάνουμε; Να λύσουμε σταυρόλεξο ή να βάλουμε τα αθλητικά μας;

Οι ασκήσεις για το σώμα δυναμώνουν και το μυαλό, με την υπογραφή της επιστήμης! Οι διεργασίες που γίνονται στον εγκέφαλο κατά την ώρα της φυσικής δραστηριότητας είναι μοναδικές. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer & Dementia οι ηλικιωμένοι που παραμένουν δραστήριοι έχουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικών πρωτεϊνών, που ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, γεγονός που, με τη σειρά του, βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει τη νόηση.

Το ακόμα καλύτερο νέο είναι πως, ακόμα κι αν αργήσουμε πολύ να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε, ο εγκέφαλός μας θα μας ευγνωμονεί. Όπως συμπέρανε η μελέτη, η άσκηση πραγματικά ακόνισε το μυαλό των 70ρηδων και των 80ρηδων που δεν είχαν αθληθεί στο παρελθόν, ακόμα κι αν είχαν παρουσιάσει σημάδια γνωστικής εξασθένησης.

Ποιος τύπος άσκησης είναι, όμως, καλύτερος για έναν υγιή εγκέφαλο;

Αν και κάθε κίνηση του σώματος θεωρείται σημαντική, σημασία έχει να βρείτε τι σας ταιριάζει. Η αεροβική άσκηση ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, αυξάνοντας την περιοχή του ιππόκαμπου, υπεύθυνου για τη μνήμη και τη μάθηση. Αντίστοιχα, οι ασκήσεις με βάρη αποτρέπουν τη συρρίκνωση αυτής της περιοχής.

Από την άλλη, και η γιόγκα λειτούργησε θεραπευτικά σε άτομα 55 ετών και άνω, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Μια άλλη εναλλακτική πρακτική, το τάι τσι (ένα είδος πολεμικής χορογραφίας), βελτίωσε την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και μνήμης των ηλικιωμένων, όπως διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Τέλος, εντυπωσιακή είναι και η επίδραση του χορού στη θωράκιση του εγκεφάλου, καθώς μια μελέτη -ορόσημο του New England Journal of Medicine κατέληξε στο ότι ο χορός μείωσε τον κίνδυνο άνοιας κατά 76% – δύο φορές περισσότερο από το διάβασμα.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών