βιντεοκλιση
Η νέα μελέτη του Yale αποκαλύπτει ότι τις επεξεργάζεται διαφορετικά

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλός μας, δεν επεξεργάζεται τις βιντεοκλήσεις, με τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον ίδιο τρόπο.

Τα ευρήματα από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale υπογραμμίζουν πόσο σημαντική είναι η διαπροσωπική επικοινωνία στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τους άλλους.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων

«Τα κοινωνικά συστήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι πιο ενεργά κατά τη διάρκεια πραγματικών, ζωντανών, προσωπικών συναντήσεων παρά σε βιντεοκλήση», λέει ο νευροεπιστήμονας Joy Hirsch, που είναι ανάμεσα στους συγγραφείς της έρευνας.

 «Οι διαδικτυακές αναπαραστάσεις προσώπων, τουλάχιστον με την τρέχουσα τεχνολογία, δεν έχουν την ίδια ‘’προνομιακή πρόσβαση’’ στα κοινωνικά νευρωνικά κυκλώματα στον εγκέφαλο που είναι τυπικά όταν συμβαίνει πραγματικά (σ.σ. η συνάντηση)», αναφέρει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις περισσότερες μελέτες που χρησιμοποιούσαν νευροαπεικόνιση για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια κοινωνικών αλληλεπιδράσεων συμμετείχαν μεμονωμένα άτομα και όχι ζευγάρια.

Εδώ, οι ερευνητές συνέκριναν πώς δύο άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Οι συμμετέχοντες ήταν 28 υγιείς ενήλικες χωρίς προβλήματα όρασης και περιελάμβαναν άτομα με διαφορετικό φύλο, ηλικία, εθνότητα.

Ο Joy Hirsch και η ομάδα του χρησιμοποίησαν λειτουργική φασματοσκοπία εγγύς υπέρυθρου (fNIRS), ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) και ανιχνευτές ματιών, για να καταγράψουν προσεκτικά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και των ματιών όταν οι άνθρωποι μιλούσαν μεταξύ τους.

Συνέκριναν τα αποτελέσματα των ζευγαριών που συμμετείχαν σε ζωντανές συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με εκείνα των ατόμων που πραγματοποιούσαν συνομιλίες μέσω βίντεο. Για να επιτραπεί η σύγκριση χωρίς κοινωνικούς παράγοντες, όπως οι προκαταλήψεις ή η αλλαγή στα επίπεδα οικειότητας, οι συνομιλητές παρέμειναν οι ίδιοι και κάθε ζευγάρι ολοκλήρωσε τις ίδιες εργασίες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Τι έδειξε η μελέτη

Σε σύγκριση με τις αλληλεπιδράσεις των βιντεοκλήσεων, οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο συνέπεσαν με μεγαλύτερες αυξήσεις στη σηματοδότηση του εγκεφάλου σε μια κρίσιμη περιοχή που ονομάζεται ραχιαία-βρεγματική περιοχή.

Συγκεκριμένα, όταν οι άνθρωποι μιλούσαν μεταξύ τους πρόσωπο με πρόσωπο, η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων έδειξε ταλαντώσεις θήτα, οι οποίες συνδέονται με την καλύτερη επεξεργασία του προσώπου. Η δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αισθητηριακή επεξεργασία και τη χωρική αντίληψη. Έδειξε επίσης περισσότερη αντίθεση που παρατηρήθηκε σε πρόσωπα της πραγματικής ζωής και η παρακολούθηση των ματιών έδειξε μεγαλύτερες περιόδους οπτικής επαφής.

«Οι διάμετροι της κόρης (σ.σ. του ματιού) ήταν γενικά μεγαλύτερες για τα πρόσωπα που βρίσκονταν από κοντά από ό,τι για τα ‘’ψηφιακά’’ πρόσωπα, υποδηλώνοντας αυξημένη διέγερση για τα πρόσωπα», σημείωσαν οι επιστήμονες.

Το σπινθηρογράφημα εγκεφάλου των ανθρώπων που είχαν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο αποκάλυψαν υψηλότερα επίπεδα συγχρονισμένης νευρικής δραστηριότητας, την οποία οι ερευνητές ερμηνεύουν ως σημάδι αυξημένης, αμοιβαίας ανταλλαγής κοινωνικών σημάτων.

«Συνολικά, οι δυναμικές και φυσικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν αυθόρμητα κατά τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις φαίνεται να είναι λιγότερο εμφανείς ή απουσιάζουν κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων», εξήγησε ο Hirsch.

Αυτό που ξεχωρίζει τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις από τις διαδικτυακές είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Οι τεχνολογικοί περιορισμοί μπορεί να ευθύνονται για αυτή την διαφορά.

Ακόμη και με τις σημερινές κάμερες υψηλής ανάλυσης, η οπτική επαφή είναι δύσκολη. Το να κοιτάμε την κάμερα ώστε ο σύντροφός μας να μπορεί να δει τα μάτια μας, μας εμποδίζει να εστιάσουμε στην οθόνη και τα μάτια του. Ωστόσο αν κοιτάξουμε την οθόνη, φαίνεται στον σύντροφό μας σαν να κοιτάμε κάτω από το οπτικό του πεδίο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι σημαντική και εμείς οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα στον πυρήνα μας με εγκεφάλους προσαρμοσμένους να επεξεργάζονται τα δυναμικά στοιχεία του προσώπου που συναντάμε στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους. «Οι βιντεοκλήσεις φαίνεται να είναι ένα φτωχό σύστημα κοινωνικής επικοινωνίας σε σχέση με τις διαπροσωπικές συνθήκες», είπε ο Hirsh.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diadilosi_tempi
Και ο χρόνος σταμάτησε - Πλήθος κόσμου ζητά δικαίωση για τα θύματα των Τεμπών
Aπό το «πάμε και όπου βγει» στο «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» - Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών
Και ο χρόνος σταμάτησε - Πλήθος κόσμου ζητά δικαίωση για τα θύματα των Τεμπών
alfavita_logo
Οι εργαζόμενοι του alfavita συμμετέχουν στην στάση εργασίας των ΜΜΕ για τα Τέμπη
4ωρη στάση εργασίας προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Οι εργαζόμενοι του alfavita συμμετέχουν στην στάση εργασίας των ΜΜΕ για τα Τέμπη
Τέμπη επ
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων-Τέμπη: «Η αλήθεια γι' αυτή την ανείπωτη τραγωδία θα λάμψει»
Τι ανέφερε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων-Τέμπη: «Η αλήθεια γι' αυτή την ανείπωτη τραγωδία θα λάμψει»