ΔΕΠΥ ενηλίκων: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας
Τι δείχνει μία νέα μελέτη

Οι ενήλικες με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD) έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από άλλους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία με φάρμακα για τη ΔΕΠΥ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Δεν παρατηρήθηκε σαφής αύξηση του κινδύνου άνοιας μεταξύ των ασθενών με ΔΕΠΥ που έλαβαν ψυχοδιεγερτική φαρμακευτική αγωγή.

«Πάνω από το 3% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ΔΕΠΥ και οι περισσότεροι είναι αδιάγνωστοι», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Abraham Reichenberg, καθηγητής ψυχιατρικής στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.

«Η έρευνα γι' αυτούς του ανθρώπους είναι περιορισμένη και είναι σημαντικό να προσδιοριστεί εάν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια και εάν τα φάρμακα ή/και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο, προκειμένου να ενημερώσουμε τους φροντιστές και τους γιατρούς και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση» πρόσθεσε.

Ο Ράιχενμπεργκ τονίζει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ΔΕΠΥ προκαλεί άνοια, αλλά ότι υπάρχει σύνδεση.

«Εάν είστε ενήλικας με ΔΕΠΥ, έχετε περισσότερες πιθανότητες άνοιας από κάποιον που δεν έχει ΔΕΠΥ», είπε.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο η ΔΕΠΥ ενηλίκων και η άνοια φαίνεται να συνδέονται είναι άγνωστος, σημείωσε ο Reichenberg.

«Είναι πιθανό ορισμένες από τις γενετικές αιτίες της ΔΕΠΥ και της άνοιας να είναι ίδιες, επομένως οι δύο διαταραχές μοιράζονται παρόμοιες γενετικές οδούς», πρόσθεσε.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας. Μεταξύ αυτών είναι ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η έλλειψη σωματικής άσκησης. «Στο πλαίσιο αυτών των παραγόντων κινδύνου, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τόσο την καλή γενική όσο και την καλή γνωστική υγεία», συμβουλεύει.

Για τη μελέτη, ο Reichenberg και οι συνεργάτες του, συνέλεξαν δεδομένα για πάνω από 109.000 Ισραηλινούς που γεννήθηκαν μεταξύ 1933 και 1952, τους οποίους παρακολούθησαν από το 2003 έως το 2020.

Ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με ΔΕΠΥ είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Κατά τη διάρκεια των 17 ετών παρακολούθησης, 730 συμμετέχοντες (σχεδόν 1%) διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ και πάνω από 7.700 (7%) με άνοια.

Η άνοια αναπτύχθηκε στο 13% των ατόμων με ΔΕΠΥ και στο 7% των άλλων, έδειξαν τα ευρήματα.

«Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για άνοια», είπε ο Reichenberg. «Τα συμπτώματα της ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας σε προχωρημένη ηλικία, πρέπει να συζητιούνται με τους γιατρούς».

Η σχέση ΔΕΠΥ και άνοιας μπορεί να εξηγείται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται και με τις δύο καταστάσεις , συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του καπνίσματος, του διαβήτη, των χαμηλών επιπέδων εκπαίδευσης και της σωματικής αδράνειας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΒΟΥΛΗ.jpg
Ξεκινά σήμερα το πρωί στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια- Στις 8 Μαρτίου η ψήφιση
Η συζήτηση θα μεταδοθεί Live/Βουλή στις 10 π.μ.
Ξεκινά σήμερα το πρωί στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια- Στις 8 Μαρτίου η ψήφιση