Καθιστική ζωή: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνω των 60 που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα καθιστοί μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 50.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που φορούσαν επιταχυνσιόμετρα στον καρπό τους, προκειμένου οι ειδικοί να παρακολουθούν την κίνησή τους σε 24ωρη βάση επί μία εβδομάδα.

Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από άνοια.

Με τη χρήση αλγόριθμου για την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές ταξινόμησαν τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων με βάση τις διαφορετικές εντάσεις σωματικής δραστηριότητας.

Μετά από μία μέση περίοδο παρακολούθησης έξι ετών και τη χρήση νοσοκομειακών αρχείων και δεδομένων μητρώων θανάτων, διαπιστώθηκε ότι 414 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν εμφανίσει άνοια.

Ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται γρήγορα

Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η φυλή/εθνικότητα, οι χρόνιες παθήσεις, η κληρονομικότητα, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η ψυχική υγεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθιστική συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται γρήγορα μετά από 10 ώρες καθιστικής ζωής καθημερινά, ανεξάρτητα από το άθροισμα του χρόνου καθιστικής ζωής», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gene Alexander από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ο συνολικός χρόνος καθιστικής ζωής, κατευθύνει τη σχέση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του κινδύνου άνοιας. Ωστόσο, σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς, έως περίπου 10 ώρες, δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιπ
Μήνυμα Παππά με αποδέκτη τον Τσίπρα: «Ξεχάστε τα σενάρια αυτοδιάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ»
Τελεσίγραφο Νίκου Παππά σε Αλέξη Τσίπρα - «Για να υπάρξει γάμος πρέπει να το θέλουν και οι δύο»
Μήνυμα Παππά με αποδέκτη τον Τσίπρα: «Ξεχάστε τα σενάρια αυτοδιάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ»
kathigitis mathimatika pinakas kimolia mathites taxi sxoleio
Προκηρύξεις ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών: Ξεπέρασαν τις 40.000 οι αιτήσεις σε 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026
Προκηρύξεις Γενικής Εκπαίδευσης: "Φούλαρε" η πλατφόρμα του ΑΣΕΠ, τι δείχνουν οι εκτιμήσεις για την κατανομή στις αιτήσεις
Προκηρύξεις ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών: Ξεπέρασαν τις 40.000 οι αιτήσεις σε 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026
Συντάξεις
ΟΛΤΕΕ: Να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών 2013-2015
Το αίτημα αφορά περίπου 2.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τον Ιούλιο του 2013, κατ’ εφαρμογή των τότε δημοσιονομικών...
ΟΛΤΕΕ: Να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών 2013-2015