Καθιστική ζωή: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας
Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνω των 60 που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα καθιστοί μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 50.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που φορούσαν επιταχυνσιόμετρα στον καρπό τους, προκειμένου οι ειδικοί να παρακολουθούν την κίνησή τους σε 24ωρη βάση επί μία εβδομάδα.

Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από άνοια.

Με τη χρήση αλγόριθμου για την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές ταξινόμησαν τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων με βάση τις διαφορετικές εντάσεις σωματικής δραστηριότητας.

Μετά από μία μέση περίοδο παρακολούθησης έξι ετών και τη χρήση νοσοκομειακών αρχείων και δεδομένων μητρώων θανάτων, διαπιστώθηκε ότι 414 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν εμφανίσει άνοια.

Ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται γρήγορα

Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η φυλή/εθνικότητα, οι χρόνιες παθήσεις, η κληρονομικότητα, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η ψυχική υγεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθιστική συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται γρήγορα μετά από 10 ώρες καθιστικής ζωής καθημερινά, ανεξάρτητα από το άθροισμα του χρόνου καθιστικής ζωής», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gene Alexander από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ο συνολικός χρόνος καθιστικής ζωής, κατευθύνει τη σχέση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του κινδύνου άνοιας. Ωστόσο, σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς, έως περίπου 10 ώρες, δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Εκπαιδευτικούς από ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΤΕ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη"

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peiraias_3
Μια οφειλόμενη απάντηση στην παράταξη της ΔΑΚΕ Πειραιά, το παράρτημα της διοίκησης και του ΔΙΔΕ μέσα στο σωματείο
ΔΑΚΕ: Η παράταξη που στελέχη της έχουν βάλει την υπογραφή τους σε συνδικαλιστικές διώξεις συναδέλφων και αγωνιστών εκπαιδευτικών. Η παράταξη που...
Μια οφειλόμενη απάντηση στην παράταξη της ΔΑΚΕ Πειραιά, το παράρτημα της διοίκησης και του ΔΙΔΕ μέσα στο σωματείο