φασκόμηλο
Το φυτό που υπόσχεται να βελτιώσει την δυσπεψία και το φούσκωμα

Η φασκομηλιά (Salvia officinalis) φαίνεται πως είναι αρκετά χρήσιμη σε διάφορα θέματα υγείας και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως πολυφάρμακο στην αρχαιότητα.

Η φασκομηλιά είναι γνωστή και ως χαμοσφακιά, μηλοφασκιά, λουσφάκι, φάσκος, αγριοφασκιά, αλιφασκιά, ελελίφασκος.

Οι ιδιότητές της

Στις πολύτιμες ιδιότητές της ανήκουν η ενίσχυση μνήμης, η αντιική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδης δράση. Επίσης του αποδίδεται αντιοξειδωτική, καρδιοτονωτική, σπασμολυτική και αντιδιαβητική δράση.

Η δρόγη (συνήθως φύλλα) της Slavia officinalis αποτελεί παραδοσιακό φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης για τη συμπτωματική θεραπεία της ήπιας δυσπεψίας (καούρα, φούσκωμα), την ανακούφιση της υπερβολικής εφίδρωσης, τη συμπτωματική θεραπεία των φλεγμονών στο στόμα ή το λαιμό και την ανακούφιση των φλεγμονών του δέρματος.

Το έγχυμα χρησιμοποιείται εξωτερικά σε φλεγμονές των βλεννογόνων και είναι ιδανικό για γαργάρες και στοματικές πλύσεις. Επίσης το έκχυμα ανακουφίζει την ήπια δυσπεψία, βοηθά και ενισχύει τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία σε υγιείς νεαρούς και ενήλικες.

Συνιστάται να αποφεύγεται η πολύ συχνή κατανάλωσή του κατά την εκγυμοσύνη και τη γαλουχία καθως και από παιδιά και άτομα με επιληψία.

Πηγή: Με… Νου αρωματόκηπος & ευεξία -Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων, Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη, Νίκος Κρίγκας – Εκδόσεις Πατάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα