Η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας - Ποιους ωφελεί άμεσα
Πώς η λήψη βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσουν προληπτικά να αποφευχθεί η άνοια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

Η προστατευτική δράση φαίνεται σημαντικά μεγαλύτερη αφενός στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, καθώς επίσης αφετέρου σε όσους έχουν φυσιολογική γνωστική λειτουργία σε σχέση με εκείνους που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης, συνήθως μιας πρόδρομης κατάστασης της άνοιας.

Η έρευνα

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κάλγκαρι (Καναδά) και του Έξετερ (Βρετανία), με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαχινούρ Ισμαήλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ "Alzheimer's & Dementia: Assessment, Diagnosis and Monitoring", ανέλυσαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για σχεδόν 12.400 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών. Από αυτούς, το 37% έπαιρναν έξτρα συμπληρώματα βιταμίνης D.

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας σχεδόν 2.700 άτομα διαγνώστηκαν με κάποια μορφή άνοιας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα όσων έπαιρναν τέτοια συμπληρώματα, υπήρξαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν χωρίς άνοια για περισσότερο χρόνο κατά μέσο όρο.

«Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D έχει ορισμένες επιπτώσεις στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να μειώνουν την άνοια, όμως έως τώρα η σχετική έρευνα είχε παράσχει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Συνολικά, βρήκαμε στοιχεία που δείχνουν ότι η προηγούμενη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής, πριν την εκδήλωση της γνωστικής εξασθένησης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η προληπτική δράση της βιταμίνης

Η προληπτική δράση της βιταμίνης D είναι σημαντικά μεγαλύτερη στους ανθρώπους που δεν είναι φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ4, το οποίο αυξάνει κατ' εξοχήν τη γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης βρει ότι τα χαμηλά επίπεδα της D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η εν λόγω βιταμίνη εμπλέκεται στην απαλλαγή του εγκεφάλου από την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές, η τοξική συσσώρευση της οποίας αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Επίσης υπάρχουν άλλες ενδείξεις από έρευνες ότι η D μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο και από την άλλη δυνητικά τοξική πρωτεΐνη, την ταυ, που εμπλέκεται στην πρόκληση άνοιας.

Ο ερευνητής δρ Μπάιρον Κριζ του Έξετερ δήλωσε: «Η πρόληψη της άνοιας ή ακόμη και η καθυστέρηση της εμφάνισης της είναι ζωτικά σημαντική, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν. Ο σύνδεσμος με τη βιταμίνη D που προκύπτει από τη νέα μελέτη μας, δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αποβεί επωφελής για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της άνοιας. Όμως είναι ανάγκη πλέον να κάνουμε κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν κατά πόσο αυτό όντως ισχύει».

Όλη η επιστημονική δημοσίευση: https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/dad2.12404

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη alfavita.gr: «Τους πετούσε κλειδιά και τους έλεγε ζώα» – Καταγγελία για Διευθύντρια Λυκείου στην Αθήνα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χρήματα σε ευρώ
Είσαι μακροχρόνια άνεργος; Τα επιδόματα και οι «κρυφές» παροχές που σε αφορούν
Πλήρης οδηγός από τα «ξεχασμένα» 200 ευρώ και το εφάπαξ 300άρι, μέχρι τις δωρεάν μετακινήσεις και το «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ
Είσαι μακροχρόνια άνεργος; Τα επιδόματα και οι «κρυφές» παροχές που σε αφορούν
Εκδήλωση φοιτητικών συλλόγων Λάρισας για τα Τέμπη
«Δεν ξεχνάμε - Δεν συγχωρούμε»: Εκδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων Λάρισας για τα Τέμπη
Οι φοιτητές της Λάρισας δίνουν ραντεβού την Τετάρτη 25/2 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα τρία χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών
«Δεν ξεχνάμε - Δεν συγχωρούμε»: Εκδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων Λάρισας για τα Τέμπη
Ουρά κόσμου στην Εφορία
Συναγερμός για χιλιάδες 18άρηδες: Ποιοι μπαίνουν για πρώτη φορά στο «ραντάρ» της Εφορίας
Η παγίδα των τεκμηρίων και το Ι.Χ. που φέρνει τη δική τους δήλωση – Όλος ο οδηγός για το myAADE, τον κλειδάριθμο και τις εξαιρέσεις σε φοιτητές
Συναγερμός για χιλιάδες 18άρηδες: Ποιοι μπαίνουν για πρώτη φορά στο «ραντάρ» της Εφορίας