Η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας - Ποιους ωφελεί άμεσα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πώς η λήψη βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσουν προληπτικά να αποφευχθεί η άνοια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

Η προστατευτική δράση φαίνεται σημαντικά μεγαλύτερη αφενός στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, καθώς επίσης αφετέρου σε όσους έχουν φυσιολογική γνωστική λειτουργία σε σχέση με εκείνους που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης, συνήθως μιας πρόδρομης κατάστασης της άνοιας.

Η έρευνα

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κάλγκαρι (Καναδά) και του Έξετερ (Βρετανία), με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαχινούρ Ισμαήλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ "Alzheimer's & Dementia: Assessment, Diagnosis and Monitoring", ανέλυσαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για σχεδόν 12.400 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών. Από αυτούς, το 37% έπαιρναν έξτρα συμπληρώματα βιταμίνης D.

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας σχεδόν 2.700 άτομα διαγνώστηκαν με κάποια μορφή άνοιας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα όσων έπαιρναν τέτοια συμπληρώματα, υπήρξαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν χωρίς άνοια για περισσότερο χρόνο κατά μέσο όρο.

«Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D έχει ορισμένες επιπτώσεις στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να μειώνουν την άνοια, όμως έως τώρα η σχετική έρευνα είχε παράσχει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Συνολικά, βρήκαμε στοιχεία που δείχνουν ότι η προηγούμενη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής, πριν την εκδήλωση της γνωστικής εξασθένησης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η προληπτική δράση της βιταμίνης

Η προληπτική δράση της βιταμίνης D είναι σημαντικά μεγαλύτερη στους ανθρώπους που δεν είναι φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ4, το οποίο αυξάνει κατ' εξοχήν τη γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης βρει ότι τα χαμηλά επίπεδα της D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η εν λόγω βιταμίνη εμπλέκεται στην απαλλαγή του εγκεφάλου από την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές, η τοξική συσσώρευση της οποίας αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Επίσης υπάρχουν άλλες ενδείξεις από έρευνες ότι η D μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο και από την άλλη δυνητικά τοξική πρωτεΐνη, την ταυ, που εμπλέκεται στην πρόκληση άνοιας.

Ο ερευνητής δρ Μπάιρον Κριζ του Έξετερ δήλωσε: «Η πρόληψη της άνοιας ή ακόμη και η καθυστέρηση της εμφάνισης της είναι ζωτικά σημαντική, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν. Ο σύνδεσμος με τη βιταμίνη D που προκύπτει από τη νέα μελέτη μας, δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αποβεί επωφελής για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της άνοιας. Όμως είναι ανάγκη πλέον να κάνουμε κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν κατά πόσο αυτό όντως ισχύει».

Όλη η επιστημονική δημοσίευση: https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/dad2.12404

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Στο Κάιρο της Αιγύπτου αύριο η υπουργός Παιδείας
Κρίσιμες συναντήσεις με τον Πατριάρχη Θεόδωρο και τον Αιγύπτιο ομόλογό της – Στο επίκεντρο τα ιστορικά ελληνικά σχολεία
Σοφία Ζαχαράκη: Στο Κάιρο της Αιγύπτου αύριο η υπουργός Παιδείας
Φεστιβάλ Στη σκιά των Βράχων
«Στη σκιά των Βράχων» 2026: Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ - Αφιέρωμα στον Μίνω Βολανάκη
Το Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων» τιμά φέτος τον Μίνω Βολανάκη, εμπνευστή του Θεάτρου Βράχων
«Στη σκιά των Βράχων» 2026: Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ - Αφιέρωμα στον Μίνω Βολανάκη
γαζα
Νετανιάχου: Επιβεβαιώνει την αναχαίτιση του στολίσκου Global Sumud - Απήγαγαν Έλληνα
Για «κακόβολου σχέδιο» κάνει λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος επιβεβαίωσε την επίθεση του στρατού σε διεθνή ύδατα
Νετανιάχου: Επιβεβαιώνει την αναχαίτιση του στολίσκου Global Sumud - Απήγαγαν Έλληνα