tourkia_seismos
Οι σεισμοί μετακίνησαν την πλάκα της Ανατολίας έως και 10 μέτρα, σύμφωνα με επιστήμονες

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε σήμερα ένας Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ανακαινιση
Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90% - Ποιοι δικαιούνται και πώς κάνετε αίτηση
Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Έως 36.000 ευρώ επιδότηση και κάλυψη έως 90% – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90% - Ποιοι δικαιούνται και πώς κάνετε αίτηση
Μακάριος Λαζαρίδης
Επικό τρολάρισμα στα social media για τα 15.000 ένσημα Λαζαρίδη: «Δούλευε πριν γεννηθεί;»
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι έχει «λιώσει» στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι λογαριασμοί των χρηστών στο X δεν βγαίνουν με τίποτα
Επικό τρολάρισμα στα social media για τα 15.000 ένσημα Λαζαρίδη: «Δούλευε πριν γεννηθεί;»